Nedodržiava svoje vlastné pravidlá: Prešľap Europolu?
13 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Najvyšší predstaviteľ EÚ pre ochranu údajov vyzval Europol, aby hromadne vymazal osobné údaje podozrivých osôb, ktorým sa nedokázala súvislosť s trestnou činnosťou, píše epochtimes.de.

Po 6 mesiacoch ich treba vymazať

Európski vyšetrovatelia pri súčasnom nakladaní s osobnými údajmi nedodržiavajú svoje vlastné pravidlá, uviedol komisár EÚ pre ochranu údajov Wojciech Wiewiorowski. Údaje podozrivých osôb by sa totiž mali po šiestich mesiacoch vymazať, ak sa nedokáže ich súvislosť s trestnou činnosťou.

Výčitka komisára pre ochranu údajov sa týka dát, ktoré Europolu zasielajú vyšetrovacie orgány členských štátov EÚ so žiadosťou o technickú a analytickú podporu. Do šiestich mesiacov by mal byť Europol schopný predbežne analyzovať a filtrovať tieto súbory údajov, vysvetlil Wiewiorowski. Šesťmesačná lehota „minimalizuje aj riziká pre práva a slobody jednotlivcov".

Je NATO pripravené na otvorený dialóg s Ruskom?
Podľa šéfa slovenskej diplomacie Ivana Korčoka sú členské krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) pripravené na otvorený dialóg s Ruskom. Ten ale musí sprevádzať deeskalácia vojenských aktivít pri hraniciach s Ukrajinou, informuje pravda.sk.... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Úrad eurokomisára pre ochranu údajov začal v roku 2019 vyšetrovanie nakladania s osobnými údajmi zo strany Europolu. Wiewiorowski potom v septembri 2020 zaslal policajnému orgánu prvé varovanie. Wiewiorowski vysvetlil, že dal Europolu pokyn, aby „vymazal údaje osôb, v prípade ktorých nie je možné preukázať súvislosť s trestnou činnosťou".

Má na to 12 mesiacov

Europol má teraz dvanásť mesiacov na vymazanie problematických údajov. Európska komisia uvítala tento termín, ktorý bol ponúknutý „výnimočne". Europol by tak mal mať „dostatok času" na splnenie rozhodnutia.

Borrell na východnej Ukrajine: „Rusko musí hovoriť aj s EÚ!“ (VIDEO)
Rozhovory medzi Ruskom a USA o situácii na Ukrajine sa majú uskutočniť bez účasti Európskej únie, píše de.euronews.com Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnostnú politiku Josep Borrell odcestoval na východnú... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

40-tisíc vyšetrovaní ročne

Európska policajná agentúra so sídlom v holandskom Haagu pomáha a podporuje 27 krajín EÚ najmä v boji proti organizovanému zločinu. Má približne 1 000 zamestnancov a 220 styčných dôstojníkov po celom svete. Podľa vlastných údajov sa Europol každoročne podieľa na približne 40 000 vyšetrovaniach, uzatvára epochtimes.de.

(Medzititulky red. HD.)

V Kazachstane to vrie, situácia ESKALUJE: Množstvo zabitých demonštrantov (VIDEÁ)
Protesty v Kazachstane sa menia na krviprelievanie. V metropole Almaty došlo k prudkej prestrelke medzi desiatkami ozbrojených ľudí a armádou. Bezpečnostné sily zrejme zabili množstvo demonštrantov, informuje Deutsche Welle. Nepokoje v Kazašskej... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.