Borrell na východnej Ukrajine: „Rusko musí hovoriť aj s EÚ!“ (VIDEO)
08 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Rozhovory medzi Ruskom a USA o situácii na Ukrajine sa majú uskutočniť bez účasti Európskej únie, píše de.euronews.com

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnostnú politiku Josep Borrell odcestoval na východnú Ukrajinu, aby dal jasne najavo, že EÚ stojí za touto krajinou. Podľa Borrella rokovania o nových bezpečnostných opatreniach pre Európu, ktoré si želá Rusko, nemôžu prebiehať výlučne prostredníctvom NATO a USA.

„Každá diskusia o Ukrajine musí v prvom rade zahŕňať Ukrajinu. A o bezpečnosti v Európe nemožno hovoriť bez konzultácií a zapojenia Európanov," -  zdôraznil vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku.

Twitter, Screenshot videa | Tweet, Josep Borrell

EÚ by mala byť súčasťou riešenia

Zatiaľ čo podľa Západu sú ruské jednotky pripravené vtrhnúť na Ukrajinu, Kyjev Borrellovu návštevu privítal. Ide o prvú návštevu predstaviteľa zahraničnej politiky EÚ v regióne od roku 2014.

Pozorovatelia považujú túto návštevu za dôležitú, pretože pripomína svetu, že EÚ by mala byť súčasťou riešenia. Očakávania týkajúce sa rokovaní medzi USA a Ruskom nie sú však veľké.

„Tieto rozhovory nikam nepovedú“

„Tieto rozhovory nikam nepovedú,“ - hovorí Cyrille Bret z Delorsovho inštitútu. „Nie je to nič iné ako horúce a studené a potom zase horúce, kríza, nový cyklus kríz a polovičatých riešení. Tieto rozhovory nie sú o Európe, nie sú o Ukrajine. Ide o domáce záležitosti Vladimíra Putina, aby ruskému ľudu pripomenul, že Rusko je stále veľmocou."

Spor o využívaní jadra v EÚ vrcholí. Rozštiepil Európu (VIDEO)
A je tu prvý spor v EÚ v roku 2022: Návrh Európskej komisie dočasne klasifikovať investície do nových plynových a jadrových elektrární ako „zelené" spustil vlnu kritiky zo strany niektorých krajín, informuje de.euronews.com. Jadro a plyn nie sú... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

V snahe o zmiernenie napätia bude NATO hovoriť s vysokými ruskými predstaviteľmi. Moskva plánuje rokovať aj s Ukrajinou, Nemeckom a Francúzskom v rámci normandského formátu, uzatvára de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Trumpov obľúbenec Orbán to bude mať ťažké. Čaká Fidesz volebný debakel?
Maďarsko sa chystá k voľbám. Prvýkrát po 16 rokoch existuje šanca, že strana Fidesz bude zvrhnutá. Maďarský premiér Viktor Orbán získava výraznú podporu pre svoje znovuzvolenie. Teraz hopodporuje bývalý americký prezident Donald Trump, informuje... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.