Bežnou praxou v sociálnych zariadeniach sú lôžka so sieťou, ktoré sa používať nesmú
12 | 01 | 2022 I Eka Balašková

V priestoroch centra BIVIO sa dnes konala tlačová beseda k listu, ktorým organizácie Národnej rady organizácií zdravotne postihnutých občanov (NRO ZPO) reagovali na tragický požiar v DSS v Osadnom.

Otvorený list premiérovi a ministrovi práce, soc. vecí a rodiny

Prezentovali ho komisárka pre osoby so ZP Zuzana Staurovská; štatutárna zástupkyňa nezávislej platformy Sociofórum Lýdia Brychtová; predseda NRO ZPO Branislav Mamojka a riaditeľka ZPMP Iveta Mišová. 

Otvorený list podpísalo 62 právnických a 108 fyzických osôb. Podpísaní v ňom podľa Zuzany Staurovskej chcú upriamiť pozornosť vlády, ale aj verejnosti na pretrvávajúci alarmujúci stav v zariadeniach sociálnych služieb. Ten sa nedávno ukázal pri tragickom požiari v Osadnom. Mnohé zariadenia nie sú dostatočne zabezpečené pred podobnými situáciami. Na túto skutočnosť  Z. Staurovská upozorňuje od roku 2017. Pri svojich monitoringoch naráža na permanentné porušovanie práv osôb so ZP. 

Profesor politológie - ak chcete dôchodok, mačičky chovať nestačí
Že nám starne populácie, to nie je žiadna novinka. A asi ani to, že mladí ľudia po ukončení vysokej školy odchádzajú väčšinou mimo Slovenska. Odborníci sa zhodujú na tom, že odchodov bude ešte viac. Navyše aj tí mladí, čo tu zostanú, sa mnohí... Čítať ďalej
12 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Ide najmä o budovy, ktoré nikdy neboli určené na podobné služby a tiež nie sú na pobyt ľudí so ZP prispôsobené - nie sú bezbariérové, nemajú signalizačné zariadenia pre imobilných klientov, imobilní klienti sú umiestňovaní na vyšších poschodiach. V snahe zabezpečiť ich ochranu sú na izbách zamykaní, alebo umiestňovaní do sieťových postelí. (tie sú od r. 2009 v soc. zariadeniach zakázané, pozn. red.) Komisárka tiež pripomenula, že je nedostatočný zákonom určený stav odborného personálu v týchto zariadeniach. Proces deinštitucionalizácie je podľa Z. Staurovskej jednou z možností, ako riešiť nevyhovujúcu situáciu. Tiež zriaďovateľom odporúča sledovanie ďalších možností pre vytváranie komunitných služieb pre klientov.

Skvalitňovanie komunitných sociálnych služieb

87 percent zariadení u nás je riešených pobytovou formou. Dvanásť percentami sú zastúpené zariadenia s týždennou formou a len 11 percent sociálnych služieb je poskytovaných ambulantne, vyčísľuje štatistiku Lýdia Brychtová, pričom terénna sociálna služba je poskytovaná cca 15tisíc občanom na Slovensku. Napriek tomu, že by to bola ideálna forma sociálnej starostlivosti, za ostatné roky práve počet týchto služieb klesá. 

Nie preto, že by nebol záujem - prieskumy ukazujú, že až 88 percent opýtaných z radov prijímateľov sociálnych služieb alebo ich príbuzných by si prialo poskytovanie služieb či už doma, prípadne v komunite. Napriek tomu je v poradovníku čakateľov na umiestnenie v pobytovom sociálnom zariadení jedenásťtisíc ľudí.

Proces deinštituconalizácie sa na Slovensku začal v roku 2013, no podľa L. Brychtovej napreduje len veľmi pomaly. Sú kraje, kde ho ani len nezačalo žiadne zo zariadení poskytujúcich sociálne služby. Pripomína tiež, že hoci na renováciu budov bolo vynaložených v globále sto miliónov eur, vôbec sa to nepremietlo do kvality života klientov, čo je v mnohých prípadoch nutné riešiť okamžite.

V Miloslavove už nejde len o lúpež
V prípade jedenásťročnej Andrejky, ktorú hneď začiatkom roka našli v otrasnom stave na bývalom družstve v Miloslavove, začali ďalšie trestné stíhanie. Informuje Nový čas. Prípad doteraz riešili ako krádež. Podľa Nového času ide o úmyselný... Čítať ďalej
12 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Opatrenia v rámci "Akčného plánu"

Ten sa vytvoril po ratifikácii Medzinárodného dohovoru o právach ľudí so ZP. V rámci neho sa mali vyškoliť samotné osoby so ZP v tom, ako sa správať v krízových situáciách - mali byť organizované kurzy prvej pomoci a poverený touto úlohou bol Slovenský červený kríž. Toto opatrenie je podľa B. Mamojku veľmi málo účinné, pretože napríklad imobilná osoba je schopná maximálne stlačiť tlačidlo, ktorým si privolá pomoc.

Druhým opatrením mali byť školiace aktivity v oblasti záchranných zborov - policajti, hasiči atď. Tento bod pri aktualizácii Akčného plánu v roku 2020 bol z neho úplne vypustený. B. Mamojka oznámil, že v rámci najnovšej aktualizácie, ktorá prebieha aktuálne a na rokovanie vlády sa dostane niekedy na jeseň, bude NRO ZPO trvať na tom, aby sa do nej dopracovali rôzne evakuačné a krízové plány pre jednotlivé zariadenia, ale aj všeobecne.

30 rokov po revolúcii sa urobilo veľmi málo

Zvlášť pre podmienky života v týchto zariadeniach pre ľudí s mentálnym postihnutím. I. Mišová vyjadrila pobúrenie nad týmto stavom. Pripomenula, že napriek enormnému úsiliu zamestnancov a opskytovateľov sociálnych služieb, nie sú tieto na potrebnej úrovni. Pri takom zabezpečení, aké v týchto zariadeniach existuje, je veľmi ťažké udržať kvalitný a dôstojný život pre klientov.

Návrh nového covid automatu sa už ani len netvári na dobrovoľnosť očkovania
Dnes by mala vláda rokovať o novom covid automate. Ten prináša v opatreniach viacero zmien. Denník Plus1deň má informácie, že by sa mal zrušiť režim OTP a pravidlá by sa mali sprísniť pre neočkovaných. Rokovali na koaličnej rade Pondelňajšie... Čítať ďalej
12 | 01 | 2022 | Eka Balašková

Pripomenula, že inštitúcie, ktoré fungujú podľa vzorov z prelomu 19. a 20. storočia, nie sú v súlade ani so zaužívanými štandardmi kvality bývania a už vôbec nie so súlade s právami osôb s ťažkým zdravotným postihnutím. 

Hotel / sociálny podnik Bivio hostil dnešnú TB Úradu komisára pre osoby so ZP (Zdroj: FB)

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.