Návrh nového covid automatu sa už ani len netvári na dobrovoľnosť očkovania
12 | 01 | 2022 I Eka Balašková

Dnes by mala vláda rokovať o novom covid automate. Ten prináša v opatreniach viacero zmien. Denník Plus1deň má informácie, že by sa mal zrušiť režim OTP a pravidlá by sa mali sprísniť pre neočkovaných.

Rokovali na koaličnej rade

Pondelňajšie rokovanie ohľadom návrhu nového covid automatu z dielne MZ SR bolo náročné. V doterajších protipandemických opatreniach prináša viacero zmien. Vlaňajší automat je pozastavený do 18. januára. Preto vláda musí tento týždeň schváliť nový, ktorý však už bude prihliadať na omikron, ktorý už dominuje aj v Česku, píše Plus1deň.

Minister zdravotníctva a empatia? Svoju cestu do Ománu by si zopakoval
Keď sa deň pred koncom roka v médiách objavila správa o odchode ministra Lengvarského na dovolenku v Ománe, Slovákov to riadne nahnevalo. Nie, nebola to závisť z toho, že oni do Ománu nemôžu. Pluska píše viac. Čo ich teda nahnevalo? Podľa... Čítať ďalej
11 | 01 | 2022 | Eka Balašková

Pripomienky konzília odborníkov.

Tie sa týkali hlavne nepredvídateľnosti nového variantu a preto dohoda nebola vôbec istá. Nakoniec sa podľa denníka Plus1deň zhodli. "Tri hodiny sme o tom diskutovali, aby sme si prešli možné alternatívy a vyjasnili tak, aby to bolo zrozumiteľne pre ľudí. Myslím si, že to bola  konštruktívna odborná diskusia," povedala Anna Zemanová (SaS). „Pri nastavení covid automatu sme presadzovali, aby sa celkovo uvoľnili pravidlá,  reštaurácie a prevádzky ostali otvorené v režime OP, otvorili sa kultúrne a športové podujatia," povedala k rokovaniu vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí).

Naznačujú zmeny

Jednou zo zmien bude dĺžka karantény. Minister Lengvarský v TV diskusii uviedol, že: "Ak by hrozili vysoké výpadky zamestnancov, budeme dĺžku karantény prehodnocovať. Tá sa však bude odvíjať od očkovacieho statusu."

Podľa návrhu by sa mal zrušiť režim OTP - testovaní neočkovaní/neprekonaní strácajú výhody slobodnejšieho života. V novom covid automate OTP nahradí OP režim – očkovaní a prekonaní.  Zavedený však bude režim OP+. Ten bude platiť pri najrizikovejších podujatiach. Na tie sa dostanú ľudia po troch dávkach vakcíny; po dvoch dávkach plus test, alebo ľudia, ktorí majú dve dávky a v priebehu posledného polroka prekonali covid. Tento režim by mal platiť aj v čiernych okresoch.

Prečo opustil "Dedo les" OĽaNO? Možné súvislosti vysvetľuje R. Huliak
Na odchod poslanca Mičovského z klubu OĽaNO reaguje aj Rudolf Huliak (Národná koalícia). Ten vo svojom videu pripomína aj širšie súvislosti tohto exministrovho kroku. Je to vypočítavec, myslí si R. Huliak a rekapituluje pôsobenie Jána Mičovského... Čítať ďalej
11 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.