Čo priniesli ženevské rozhovory USA – Rusko? Dosiahol sa diplomatický pokrok? (VIDEO)
11 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Rozhovory vyslancov USA a Ruska o konflikte na Ukrajine sa uskutočnili na stálom zastupiteľstve USA v Ženeve a trvali osem hodín. A s akým výsledkom skončili? – pýta sa de.euronews.com.

Žiadne prísľuby sa nekonali

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov ubezpečil svoju americkú kolegyňu Wendy Shermanovú, že Rusko nemá v úmysle zaútočiť na Ukrajinu.

Wendy Shermanová trvala na deeskalácii a Riabkov na vzdaní sa rozširovania NATO na východ a rozmiestnenia útočných zbraní v blízkosti ruských hraníc.

Je NATO pripravené na otvorený dialóg s Ruskom?
Podľa šéfa slovenskej diplomacie Ivana Korčoka sú členské krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) pripravené na otvorený dialóg s Ruskom. Ten ale musí sprevádzať deeskalácia vojenských aktivít pri hraniciach s Ukrajinou, informuje pravda.sk.... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

„Absolútne nevyhnutné záruky"

Sergej Riabkov spresnil: „Máme dojem, že americká strana vzala ruské návrhy veľmi vážne a dôkladne ich analyzovala. Z našej strany sme Američanom podrobne vysvetlili logiku a obsah našich návrhov a prečo je absolútne nevyhnutné zachovať záruky nerozširovania NATO."

Sergej Riabkov nepochodil

V otázke rozširovania NATO však Riabkov nepochodil. Každá krajina rozhoduje o svojej zahraničnej politike samostatne, vyhlásila Shermanová a dodala: „Nevzdáme sa bilaterálnej spolupráce so suverénnymi štátmi, ktoré chcú spolupracovať so Spojenými štátmi."

Wendy Shermanová tiež  uviedla, že podmienkou diplomatického pokroku je stiahnutie ruských vojsk na hranici s Ukrajinou. To sa  v Ženeve nepodarilo. Riabkov to tiež uznal. Uviedol, že sa nepodarilo dosiahnuť zlepšenie, uzatvára de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Borrell na východnej Ukrajine: „Rusko musí hovoriť aj s EÚ!“ (VIDEO)
Rozhovory medzi Ruskom a USA o situácii na Ukrajine sa majú uskutočniť bez účasti Európskej únie, píše de.euronews.com Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnostnú politiku Josep Borrell odcestoval na východnú... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.