Varovanie politológa: Ďalšie pôsobenie ministra zdravotníctva ukáže, kto je skutočným predsedom vlády!
06 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Uvidíme v roku 2022 svetlo na konci tunela?

Slovenská vláda má podľa politológa Jozefa Lenča, žiaľ, jednu nevídanú schopnosť, že si vždy dokáže vybrať to riešenie, ktoré je najhoršou z možných alternatív a popudzuje čoraz viac obyvateľov. Takže žiadne zásadné zmeny čakať nemôžeme.

Podľa politológa Jozefa Lenča sa nedá príliš očakávať, že v novom roku sa rastúca nespokojnosť občanov zmierni. Preto v rozhovore pre denník Pravda upozorňuje, na čo by sme sa mali pripraviť v roku 2022. 

Čo nás čaká a čo nás určite neminie

Lenč sa domnieva, že politický rok 2022 bude značne podobný roku, ktorý sa pred pár dňami skončil. Predovšetkým v troch kľúčových rovinách – vo výstupoch politického systému.

"Vládna koalícia bude verejnosť verbálne presviedčať o svojej jednote a zmysle jej existencie, no súčasne sa bude potácať v nekončiacej sa kríze vzájomnej dôvery, ktorá sa premietne do stagnujúcej nízkej dôvery vo verejnosti," hovorí Lenč.

Na svätého Dindy! Presne vtedy sa obnoví činnosť Hegerovej komisie
Bol to iba ďalší infantilný nápad našej vlády! Toto si myslí bývalý elitný vyšetrovateľ Jozef Šátek o vzniku komisie na obnovu dôvery v právny štát. Podľa neho bolo vytvorenie skupiny iba mediálne riešenie problému a pokus o jeho časové... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Po druhé opozícia sa bude podľa politológa usilovať o nemožné, a to dopracovať sa k predčasným voľbám a presviedčať verejnosť o tom, že je vhodnou alternatívou oproti súčasnej vláde.

A zároveň po tretie oba protipóly budú svorne útočiť na prezidentku republiky, ktorá ako jediná požíva dôveru verejnosti a svojou politikou sa usiluje brániť inštitúty liberálnej demokracie.

Občania by sa však podľa Lenča jednoznačne mali pripraviť na niečo, čo sa s určitosťou udeje, a to sú voľby do miestnej a regionálnej samosprávy. "Voľby, ktoré dosiaľ voliči nerozumne prehliadali. Kríza ukázala, že to bola (a je) najmä samospráva, ktorá sa vie pasovať s krízou a pomôcť občanom prekonať obdobie, keď štát zlyháva," upozorňuje politológ.

Východ Slovenska oslavuje pravoslávne Vianoce: Koho nepustia do chrámu?
Tak ešte raz: Šťastné a veselé! Pravoslávni veriaci, riadiaci sa juliánskym kalendárom, práve dnes zasadnú k štedrovečernému stolu. A oslávia narodenie Isusa Christa. Tri dni sviatkov V tento deň sa uskutoční aj prvá bohoslužba v Katedrálnom... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Zníženie nespokojnosti občanov je v nedohľadne

Vláda má podľa Lenča jednu nevídanú schopnosť, že si vždy dokáže vybrať to riešenie (tú možnosť), ktoré je najhoršou z možných alternatív a popudzuje čoraz viac obyvateľov.

"Preto neprekvapuje, že nespokojnosť občanov s pandemickými opatreniami, a teda s vládou má rastúce tendencie. V tomto smere nevidím svetlo na konci tunela, nespokojnosť občanov sa bude stupňovať."

Čo môžeme čakať od nadchádzajúcich volieb?

Politológ si myslí, že vzťahy v rámci koalície sa budú vyvíjať v zabehnutých postupoch. Boris Kollár bude všemožne podkopávať dôveru v reformy vládnej koalície a hľadať cestu k voličom nespokojným so súčasnou vládou, ktorej je aj on členom.

Richard Sulík sa bude snažiť byť „konštruktívnou“ opozíciou voči ad hoc opatreniam vládnej koalície.

TAKTO sa zabávali členovia koalície pod článkom o opozičnom politikovi
Predseda strany Smer SD nazval redaktorku televízie Markíza, ktorá sa ho pýtala na návrat z dovolenky trápnou husou. Mainstream mal zo včerajšej trápnej novinárskej husi okamžite senzáciu na titulku. Pod jedným z nich reagovali aj koaliční... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Igor Matovič bude spochybňovať zotrvanie SaS v koalícii, iracionálne útočiť na tých, ktorí budú pochybovať o jeho výnimočnosti, a, naopak, chváliť principiálnosť Borisa Kollára.

Za ľudí a Veronika Remišová nebude zaujímať nikoho. S blížiacimi sa voľbami a klesajúcimi preferenciami bude rásť napätie a konflikty v koalícii.

"Sčasti podobná bude situácia v opozícii. Na situácii v nej sa však výrazne prejaví aj to, ako dopadnú obvinenia a súdne procesy, ktorých priamymi či nepriamymi aktérmi sú exponenti opozície," hovorí Lenč.

O povrchnom zajkovi bojkovi spomedzi progresívnych bludárov
Milan Krajniak zo Sme rodina nechal odkaz Jane Bittó Cigánikovej z SaS. Jana Bittó Cigániková nechala odkaz Milanovi Krajniakovi, na ten reagoval Michal Wiezik, Za zelenú Európu. Na neho reagoval Filip Kuffa (Život - NS), ktorý je autorom zatiaľ... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Vzťah Igora Matoviča a Eduarda Hegera je stále nejasný

"Okrem jedného, možno dvoch vyhlásení, v ktorých sa názorovo nezhodol s Igorom Matovičom, je premiér Heger smerom k svojmu predsedovi výrazne submisívny," konštatuje politológ.

Podľa neho dokonca aj v prípadoch, keď minister financií prijíma rozhodnutia bez vedomia predsedu vlády. "Dosiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by mohlo dôjsť k nejakému vyhroteniu," myslí si.

Zároveň však dodáva, že dôležité bude to, ako sa vyvinie ďalšie pôsobenie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského vo vláde.

"Z medializovaných vyjadrení je jasné, že minister Matovič má voči nemu silnú averziu, no premiér Heger ho podporuje. To, ako nakoniec skončí Lengvarský, naznačí, kto je skutočným predsedom vlády, a tiež aké sú reálne politické ambície Eduarda Hegera," uzavrel politológ.

Uvidíme teda čo sa bude diať po návrate ministra zdravotníctva z dovolenky v Ománe. Ktorý z dvoch kohútov si presadí svoje? Heger, či Matovič?

Kontroverzná dohoda USA so Slovenskom vojenskému pokoju neprispeje
Koalícia asi nepredpokladala, že obranná dohoda medzi USA a Slovenskom vyvolá taký ohlas, mediálny záujem a výraznú vlnu odporu. Dohodu odmieta opozícia, signatári petícií a hromadných pripomienok, časť mimoparlamentných strán. Mnohé námietky k... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.