Ako prebiehalo rozporové konanie o Dohode s USA? Vládne nám banda hochštaplerov, ktorí nemajú úctu k faktom!
06 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Generálny prokurátor by mal konať vo veci vlastizrady, lebo toto ignorovanie štátnych záujmov Slovenskej republiky už nemôže byť mlčky tolerované! Myslí si to historik, politický a mediálny analytik a publicista Eduard Chmelár o postojoch vládnej strany vo veci rozporového konania o Dohode s USA.

Chmelár ako sľúbil, prináša v svojom statuse na sociálnej sieti správu o včerajšom rozporovom konaní, medzi štátom a občianskym združením Zjednotení za mier, ktoré sa uskutočnilo na základe 7-bodovej hromadnej pripomienky, ktorú podporilo vyše 20 000 Slovákov.

Nepochopiteľný prístup vládnej strany

"Za našu stranu som sa na rokovaní zúčastnil ja ako prezident OZ Zjednotení za mier, Iveta Kompišová (predsedníčka Správnej rady OZ Zjednotení za mier) a náš právny zástupca Branislav Fábry. Za vládu boli prítomní generálny riaditeľ Sekcie obrannej politiky Ministerstva obrany SR Martin Sklenár, generálny riaditeľ Sekcie legislatívy a práva MO SR Daniel Bednár, riaditeľ Odboru transatlantických vzťahov a bezpečnostnej politiky Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ľubomír Čaňo a na moje prekvapenie aj zakladateľ propagandistického webu Infosecurity.sk Victor Breiner, ktorý sa predstavil ako poradca ministra obrany SR pre hybridné hrozby," vymenúva publicista.

Chmelár zdôrazňuje, že ho neprekvapil výsledok rokovania, ale spôsob, akým k nemu pristupovala vládna strana. "Bez toho, že by nás na to vopred výslovne upozornili, nás pred vstupom do miestnosti s chráneným bezpečnostným režimom prítomní príslušníci vojenskej polície vyzvali, aby sme odovzdali všetky nahrávacie zariadenia, vrátane fotoaparátov, telefónov, diktafónov a notebookov," priblížil.

Judita Laššáková dáva príklad Hegerovi a jeho obhajobe paktu USA - SR
"Chápem, že niekto môže mať guláš z "pôsobnosti" slovenského trestného práva." Právnička Judita Laššáková sa preto rozhoda dať názorný príklad. Možno ho pochopí aj predseda vlády Eduard Heger. "Skúsim to inak" (píše na sociálnej sieti... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Majú čo tajiť, či sa iba boja?

Chmelár označil tento krok za diskriminačný a neopodstatnený. Nevidí dôvod na to, aby sa v demokratickom štáte konalo rozporové konanie k prijímanej legislatíve v utajenom režime. Naopak, je presvedčený, že by malo byť transparentné a s účasťou verejnosti.

"S odstupom času jediný dôvod na to, prečo sa tak správali, vidím v ich obavách, aby sme odtiaľ nevynášali tie hlúposti, ktoré tam rozprávali," myslí si historik.

Všetko bolo dopredu pripravené

Najviac ho zarazilo, že vládna delegácia už mala pripravenú zápisnicu, ktorú však členoviana občianskeho združenia na mieste odmietli podpísať, lebo si ju nestihli preštudovať a bolo z nej jasné, že na rokovanie prišla vládna delegácia vopred s jasným cieľom nedohodnúť sa. "A tak o našich pripomienkach musí na budúci týždeň rozhodnúť vláda."

Obzvlášť absurdné body v Dohode s USA: Zostane vám hlava stáť!
Heger si TOTO dovolí nazvať štandardnou zmluvou?! Touto otázkou reaguje opozičný poslanec parlamentu na vyhlásenie premiéra o Dohode o obrannej spolupráci s USA. Heger v tom má jasno "Odmietam akékoľvek konšpirácie spojené s návrhom Dohody o... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

"Čo ma však šokovalo, bol spôsob ich argumentácie. Čakal som racionálnu vecnú diskusiu expertov, ale ničoho podobného som sa nedočkal. Občas sa zdalo, že tí páni čítali iný text. Kým oni opakovali naučené všeobecné frázy, nereagovali na žiadnu konkrétnu námietku, ktorou som ich tvrdenia vyvrátil alebo dokonca popierali čierne na bielom," hovorí Chmelár.

To najhoršie podľa publicistu však bolo, že sa bránili akýmkoľvek zmenám a doplnkom, ktoré by explicitne vyjadrovali štátne záujmy Slovenskej republiky.

Prečo by to tí Američania robili?

"Keď som napríklad žiadal, aby sme v texte výslovne vylúčili rozmiestnenie jadrových zbraní na našom území, ako to urobili napríklad Nóri (keď už tvrdia, že také zmluvy majú aj iní – čo je však zavádzanie), ich odpoveď bola, že prečo by to tí Američania robili. Aj keď som upozornil na možnosť, že nemusia nahlasovať trestné činy, kládli rovnakú otázku, že prečo by to robili... Je pre mňa až nepochopiteľné, že vysokým štátnym úradníkom musím vysvetľovať - no, lebo podľa tej zmluvy to robiť môžu."

Hegerove urážky o šíriteľoch hoaxov a zavádzaní k Dohode sa mu vrátili ako bumerang (video)
"Predseda vlády E. Heger klame celé Slovensko, pokiaľ ide zmluvu o obrannej spolupráci medzi SR a USA." "Týmto klamstvom len zvýrazňuje nevýhodnosť dohody pre SR a to, že zmluva hrubo narušuje suverenitu a zvrchovanosť SR" Tvrdí to Robert Fico vo... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

A pri dojednávaní medzinárodných zmlúv sa treba predovšetkým pýtať na to, čo všetko môžu u nás robiť, ak to podpíšeme. Všetky dohody sa predsa uzatvárajú ako rámce toho, čo je medzi zmluvnými stranami dovolené a čo nie. A podľa tohto návrhu zmluvy DCA je dovolené prakticky všetko. 

Vyhlásenia na jedno kopyto

"Keď som dnes čítal stanovisko veľvyslankyne USA na Slovensku Bridget Brink a porovnal ho s dnešným veľmi podobným vyhlásením predsedu vlády Eduarda Hegera, nemohol som si nepoložiť otázku, odkiaľ naši najvyšší ústavní činitelia dostávajú noty. Ak premiér Slovenskej republiky nazýva čisté fakty, ktoré si môže prečítať každé dieťa, za konšpirácie a preberá zavádzajúcu propagandistickú rétoriku Spojených štátov, ak v jeho argumentácii necítite ani štipku nášho štátneho záujmu, pýtam sa, koho tí ľudia zastupujú?" kladie otázky Chmelár.

Tu môžu v povetrí poletovať atómovky, ale riešiť sa bude dovolenka lídra Smeru!
Maroš Žilinka je ruský agent! Tak na tomto odhalení mainstreamových liberálnych médií sa schuti zasmial opozičný poslanec parlamentu. A smiech Ľuboša Blahu neprechádzal ani keď sa riešil druhý najväčší problém v ľudských dejinách - dovolenka jeho... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Vládne tu proamerická sekta politických extrémistov

"Mnohí z vás sa ma v týchto dňoch pýtate, ako je vôbec možné, že sme dospeli do tohto štádia rozkladu našej štátnej suverenity. Je to preto, lebo nemáme politické elity, nemáme kvalitných štátnych úradníkov a nemáme vyspelú žurnalistiku," vysvetľuje publicista.

Upriamuje pozornosť na to, v akom stave je Slovenská republika. "Vládne nám banda hochštaplerov, ktorí nemajú úctu k faktom a v kradnutí už nezaostávajú za predchádzajúcimi garnitúrami. Bezpečnostnú agendu štátu ovláda jedna proamerická sekta politických extrémistov, ktorí nemajú úctu k našej vlasti." 

Nečakajte žiadnu kvalitnú verejnú diskusiu

V takomto prostredí sa podľa Chmelára jednoducho nemôže zrodiť a rozvinúť kvalitná verejná diskusia. Novinárov zaujíma v dobe prerokovávania kľúčovej zmluvy dovolenka opozičného lídra v Jordánsku, hoci v čase vrcholiacej pandémie máme ministra zdravotníctva v Ománe.

Ach, zas ten prostoduchý minister vojny perlí!
Myšlienka sa od zhluku slov odlišuje tým, že obsahuje ucelený popis, je to vyslovená veta Minister obrany si zas raz chcel kopnúť do Roberta Fica, ale strelil si vlastný gól. Možno na to príde až po prečítaní tohoto článku. A možno - čo je... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

"A už vôbec sa tu nikto nepozastavuje nad tým, že hlava štátu sa nevyjadruje k najdôležitejšej téme dneška (hoci ratifikácia medzinárodnej zmluvy prezidentského typu je v zmysle článku 102, ods. 1, pís. a Ústavy SR jej najsilnejšia právomoc)," hovorí historik.

Toľká arogancia moci sa podľa Chmelára len tak ľahko nevidí. "Ale ak obchádzajú všetky vecné, odborné a legitímne výhrady oponentov, nie sú schopní alebo ochotní sa k nim vyjadriť a opakujú iba floskuly nadiktované na americkej ambasáde, potom by generálny prokurátor nemal podávať len pripomienky, ale mal by konať aj vo veci vlastizrady, lebo toto ignorovanie štátnych záujmov Slovenskej republiky už nemôže byť mlčky tolerované," uzavrel publicista.

A. Belousovová: Pre nás je dohoda s USA jednoznačne okupačnou zmluvou
Na to, aby sme pochopili celú ohavnosť a nebezpečnosť zmluvy s USA, je potrebné ju vnímať v kontexte ďalších udalostí. - Prináša iný pohľad na túto dohodu predsedníčka NaS, Anna Belousovová. A k tomu stačí pohľad do mapy "Pravda je taká," píše A.... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.