Viete, ako si vaše meno prečíta nevidiaci?
05 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Otázka znie, ako začiatok nejakého veľmi čierneho vtipu, ale odpoveď znie - prstami.

Dnes vám predstavíme pána, ktorý to má "na svedomí. Pripomína si ho aj Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Ak ste zvedaví na to vaše meno v Braillovom písme, čítajte ďalej.

História

Písmo pre nevidiacich predstavil Louis Braille v roku 1825. Za hranice Francúzska však začalo prenikať až po roku 1850. Významným míľnikom v jeho histórii je rok 1878, keď Kongres pre zlepšenie osudu nevidiacich a hluchonemých na svojom zasadnutí v Paríži odmietol všetky ostatné návrhy na slepecké písmo a postavil sa za zavedenie Braillovej abecedy do celého sveta. V Uhorsku toto písmo zaviedli v roku 1893, prvé slovenské učebnice tlačené Braillovou abecedou však vyšli až v roku 1923, píše sa na stránke ÚNSS.

Ako poznáme svojich "županov"?
Pomaly sa blížia komunálne voľby a voľby do VÚC. Viete, kto je predsedom vášho VÚC? Na meno Milana Belicu (Nitra) si spomenulo len veľmi málo ľudí a pritom na svojej stoličke sedí dvadsať rokov. Situáciu mapovala organizácia Transparency... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Ako to funguje

Braillovo písmo je zostavené zo šiestich bodov v dvoch stĺpcoch a jednotlivé písmená tvoria rôzne kombinácie jedného až piatich bodov. Možných kombinácií je toľko, že "pokryjú" aj špeciálne znaky abecedy, či interpunkčné a matematické znamienka. Veľkosť jednotlivých bodov, vzdialenosť medzi nimi, ako aj medzi riadkami je pevne daná tak, aby sa základná bunka Braillovho písma, tzv. šesťbod, dal obsiahnuť bruškom jedného prsta.

Nevyhnutné zručnosti

Aby nevidiaci dokázal využívať výhody hmatového displeja, ale aj písať Braillovým písmom v mobile, je dôležité, aby sa naučil tieto pomôcky a aplikácie používať. Zvládol užívateľské skratky, manuál a najmä rutinu v používaní. „Ľudia so zrakovým postihnutím v tom nie sú sami, v rámci sociálnej rehabilitácie im poskytujeme nácvik práce s technicky náročnými pomôckami a spoločne sa učíme ovládať počítač, mobilný telefón, zvládnuť aplikácie i čokoľvek, čo klient v rámci digitálnych technológií potrebuje vedieť,“ dopĺňa Ján Podolinský z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Silvester sa na Turci mohol skončiť tragicky. Prečo? Lebo medveď
Silvestrovská kontrola poľovníckeho revíru sa pre muža z Turca takmer skončila tragicky. Zaútočil na neho medveď, informuje Plus1deň. Poľovníci z Turca sa na silvestra vybrala do hôr. Prikŕmiť zver, skontrolovať revír a prezrieť mladinu, kde by sa... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Eka Balašková

Je využiteľné aj v dobe digitálnej?

Aj v tomto smere ide technika dopredu a Braillovo písmo využívajú aj nevidiaci používatelia osobných počítačov. Samozrejme, za pomoci špeciálneho prídavného zariadenia, akéhosi hmatového displeja, ktorý umožňuje čítanie. 

S týmto písmom sa však môžete stretnúť vo výťahoch hotelov, nemocníc, či iných verejných budov, ale napríklad aj na liekoch. Braillovo písmo síce onedlho "oslávi" dvestoročnicu, do starého železa však rozhodne nepatrí.

Čo teda to vaše meno?

Na tejto stránke stačí do okna zadať text, ktorý chcete "preložiť"do tohto unikátneho písma a kliknúť na "Konvertovať". Príjemnú zábavu!

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.

Louis Braille - tvorca geniálneho hmatového písma
Louis Braille - tvorca geniálneho hmatového písma
Facebook.com
Stroj na písanie Braillovho písma
Stroj na písanie Braillovho písma
Archív EB
Telefón s klávesnicou označenou reliéfnymi číslicami a Braillovým písmom
Telefón s klávesnicou označenou reliéfnymi číslicami a Braillovým písmom
Archív EB
Louis Braille - tvorca geniálneho hmatového písma
Stroj na písanie Braillovho písma
Telefón s klávesnicou označenou reliéfnymi číslicami a Braillovým písmom