Ústavná právnička upozorňuje na šírenie poloprávd
04 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Ústavná právnička Judita Laššáková píše o hoaxoch, polopravdách a o odvahe europoslanca Šimečku.

Dlhodobý problém

"Problém, ktorý dlhodobo kvári verejnú diskusiu, je šírenie takzvaných poloprávd, prípadne dezinterpretácia niektorých faktov. Ľudia sledujúci vystúpenie verejne činnej osoby sa môžu aj strhať, aby poukázali na „zámerné šírenie dezinformácií“. Napísať text, ktorý si autor môže pred vydaním po sebe niekoľkokrát prečítať, nájsť chyby a opraviť ich, je oveľa jednoduchšie. Ani takáto niekoľkonásobná kontrola však nezaručuje úplnú bezchybnosť." Konštatuje J. Laššáková s priznaním, že aj o tom niečo vie.

Nečakaný obdiv

"Preto obdivujem ľudí, ako je aj pán Šimečka, na ktorom je miestami vidieť, že ani on sa tréme nevyhne. Z pozície europoslanca si nemôže dovoliť nevyjadrovať sa verejne, prípadne odmietať verejné debaty." Priznáva sa J. Laššáková. "Nedávno som si vypočula jeho vyjadrenia z 20. decembra 2021. Bol v debate s ministerkou spravodlivosti Kolíkovou a Vladimírom Šuchom. Pán Šucha sa stal vedúcim Zastúpenia Európskej komisie v SR. I keď by sa mohlo zdať, že pán Šucha dostal tento post preto, lebo je spolu s pánom Šimečkom a prezidentkou Čaputovou členom Progresívneho Slovenska, z jeho vyjadrení som mala pocit, že vie, o čom hovorí a profesionalita mu nechýba."

Politológ Michelko: Ako premiér padal
Politológ a vydavateľ Roman Michelko ako jeden z politických vrcholov roka 2021 hodnotí pád vlády Igora Matoviča a nástup Eduarda Hegera do premiérskeho kresla. Čo tomu predchádzalo Podľa Romana Michelka "Séria fatálnych pochybení premiéra Igora... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

A tie polopravdy?

"Pán europoslanec Šimečka sa však v niektorých pojmoch plietol. Netreba azda pripomínať, že neexistuje „Európsky súdny dvor“. Tento termín nesedí, keďže existuje Súdny dvor EÚ. Jedným z najväčších prebreptov, ak to takto smiem nazvať, bolo vyhlásenie pána Šimečku, že „…ale ja osobne neverím, že tá Konferencia o budúcnosti Európy povedie priamo k zmene Lisabonskej zmluvy a zmene toho článku 7“." Konkretizuje J. Laššáková a pridáva krátke vysvetlenie toho, prečo nie je možné zmeniť Lisabonskú zmluvu. 

A tu je problém:

"Jeho vyjadrenie môže vzbudzovať dojem, že jej zmena možná je. Upozorňujem na to z dôvodu, že pani ministerka Kolíková pripravuje nový trestný čin „šírenia nepravdivých informácií“. Aj takéto vyjadrenia, hlavne politikov, môžu vzbudiť rôzne obavy príjemcov týchto informácií." Píše ústavná prácnička: !Preto opätovne vyzývam k tomu, aby sa slovenská spoločnosť ako celok, a hlavne my právnici, postavila proti prijatiu takejto zmeny Trestného zákona. Ak by takáto zmena trestného zákona prešla, neznamenalo by to, že kráčame smerom do pekla. Bolo by to dôkazom toho, že už sme brány pekla prekročili!"

MUDr. Bukovský: Prezidentka si praje hrdý národ. Je však neschopná
K novoročnému prejavu pani prezidentky sa na sociálnej sieti vyjadril aj MUDr. Igor Bukovský. A tiež to nebolo práve najláskavejšie vyjadrenie. Čo vlastne prezidentka chce? "Prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá „nerozumie svojmu národu“, chce od... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

P. S.:

"Chcela by som predísť konšpiráciám. Tak, prosím, nech nikto nešíri bludy o tom, že pani prezidentka drží túto vládu preto, lebo sa jej po dohode podarilo strategicky rozmiestniť ľudí z Progresívneho Slovenska! To určite nie je dôvod, prečo nevypísala referendum o predčasných voľbách, všakáno!"

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.

Pandémia v roku 2021 iba kryla prúsery tejto vlády
Pandémia a jej dosahy zatienili ostatné problémy Slovenska. Pri bilancovaní roka 2021 to pre TASR uviedol právnik Transparency International Slovensko (TIS) Ján Ivančík. Okrem iného poukázal na nedostatky pri udeľovaní tzv. koronadotácií či... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr