Odhalený úmysel ministra financií ohľadom návrhu poslaneckých platov!
02 | 01 | 2022 I Gabriela Fedičová

"Človek si niekedy vážne kladie otázku, či je náš minister financií taký "osemuhlový", alebo si myslí, že sme takí hlupáci, alebo sa nebodaj len hrá a nakoniec obetuje všetko, vrátane sám seba na oltári popularity," zamýšľa sa autorka článku na maďarskom portáli MA7.sk

Článok má názov "Matovič, sporovlivý" a autorka Dunajszky Éva poukazuje na to, ako sa minister financií Igor Matovič (OĽaNO) snaží zvýšiť svoj kredit úplne populistickými krokmi, ktoré si menej všímavý občan nemusí ani len všimnúť.

"Už sme si zvykli, že Igor Matovič chce byť vždy v centre pozornosti. Pri jeho hašterení, bežný občan už hlavu ani nedvihne, aj keď podotýkam, že kritický postoj bežného občana by bol dôležitý, pretože práve tento človek do veľkej miery diktuje, koľko a na čo sa minie z mešca," píše autorka.

Autorka pripomína, že očkovaciu lotériu si už takmer nepamätáme a prešli sme už aj cez 300 - 200 eur-ové odmeny, ktoré majú byť vyplatené za očkovanie občanom starším ako 60 rokov, čo by podľa Matovičovej logiky malo priniesť do štátnej kasy značné úspory.

"Zatiaľ čo sa niektorí stále pýtajú, či tento nápad, ktorý zišiel z hlavy ministra financií, bude mať vôbec nejaký efekt, veľká časť kritikov z druhého brehu bola umlčaná tým, že o návrhu hlasoval parlament a nech sa deje čokoľvek, do hry ako vždy vstúpuje staré známe: "Každý zázrak trvá iba tri dni," vysvetľuje autorka.

Takto TO vidia Maďari žijúci na Slovensku: hanebné a škandalózne
Opatrenie vlády, v rámci ktorého majú zdravotníkom v januárovej výplate vyplatiť odmenu 350 eur zaujalo aj Maďarov žijúcich na Slovensku. V denníku Paraméter publikovala svoj názor Füleki Hajnalka. Nápad považuje za vynikajúci, ale inak ide podľa... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Desivé

Za zarážajúce považuje najnovšie vyjadrenie Matoviča, že poslancom by mal stačiť priemerný plat a zvyšok by mala platiť strana. Autorka upozorňuje, že nie je potrebné sa obávať, že poslanci nebudú mať čo namrviť do mlieka, za škandalózne a desivé považuje niečo iné.

"Pri zamyslení sa nad touto myšlienkou je desivé, ako niečo také môže napadnúť ministra financií v krajine, ktorá je vraj "demokratická," píše.

V článku v denníku MA7.sk pripomína, že Matovič sa nedávno vyjadril, že poslancom by stačilo vyplatiť len priemerný plat a zvyšok platu by im mala zaplatiť strana. 

"Minister financií hovorí, že tým ušetrí, ale nerozumiem ako. Lebo doplácať poslancom strana môže iba z verejných peňazí. Pretože odkiaľ má strana legálne príjmy?" Pýta sa autorka Dunajszky Éva. A hneď aj odpovedá: "Od "uja", ktorý sa volá štát a od sponzorov, ale pochybujem, že by niektorá strana chcela minúť dary, ktoré dostáva od sponzorov, na kompenzáciu poslaneckých platov," vysvetľuje.

Bezpečnostný analytik Žitný trvá na tom, že generála zabili
Generál Milan Lučanský a bezpečnostný analytik Milan Žitný boli priatelia. Žitný bol medzi prvými, kto povedal, že Lučanského zabili. Dodnes na tom trvá. Prečo pochybuje bezpečnostný analytik Milan Žitný o tom, čo tvrdia kompetentní o smrti gen.... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Chce zahodiť už aj zdanie slobody?

Podľa autorky ide iba o ďalší príklad úsporných riešení od Matoviča, z ktorých zatiaľ žiadne neviedli k viditeľným výsledkom.

Zdôrazňuje tiež, že aj keď odhliadneme od legislatívnych prekážok uskutočniteľnosti Matovičovho nápadu, aj tak ešte ostáva veľké množstvo nezodpovedaných otázok, ako to uskutočniť.

A poukazuje na jednu vec: "V popise postavenia a právomocí poslanca je veta „...plnia svoje povinnosti v súlade so svojím svedomím a presvedčením a nie sú viazaní žiadnymi pokynmi“. Samozrejme, je jasné, že v mnohých prípadoch tento princíp neplatí a poslanci hlasujú alebo nehlasujú podľa straníckych pokynov a nie podľa svojho svedomia, ale ak nás sám minister financií „demokratickej“ krajiny povzbudzuje svojím návrhom, aby sme zahodili už aj zdanie slobody svedomia, je ťažké niečo povedať," vysvetľuje autorka.

"Nikto totiž ani na chvíľu nepomyslí na to, že napríklad predseda OĽaNO Igor Matovič spravodlivo vyplatí plnú náhradu platu poslancovi, ktorý povedzme zahlasoval v zákone inak, ako by chcel...," dodáva v závere autorka Dunajszky Éva v článku na MA7.sk.

J. Šikuta: Vzťahy medzi sudcami sa na NS SR do určitej miery upokojili
Vzťahy medzi sudcami sa na Najvyššom súde (NS) SR do určitej miery upokojili. V rozhovore pre TASR to uviedol predseda NS SR Ján Šikuta. Hovorí, že sa v roku 2021 podarilo personálne zastabilizovať súd. "Snažili sme sa doplniť počet sudcov, čo sa... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.