Bezpečnostný analytik Žitný trvá na tom, že generála zabili
02 | 01 | 2022 I Gabriela Fedičová

Generál Milan Lučanský a bezpečnostný analytik Milan Žitný boli priatelia. Žitný bol medzi prvými, kto povedal, že Lučanského zabili. Dodnes na tom trvá.

Prečo pochybuje bezpečnostný analytik Milan Žitný o tom, čo tvrdia kompetentní o smrti gen. Milana Lučanského a prečo neprehodnotil svoje tvrdenia, prezradil v rozhovore pre denník Pravda. 

"Nemôžem prehodnotiť to, čo som vtedy povedal. Za tým si stále stojím. Momentálne beží vyšetrovanie a až to môže ukázať, či som sa mýlil, alebo nie. Viac k tomu v tejto chvíli naozaj nemôžem povedať," uviedol Žitný hneď v úvode rozhovoru pre denník Pravda. 

Milan Žitný poukázal na to, že od smrti generála Lučanského sa objavilo veľa závažných otázok. Poukázal na to, že gen. Lučanský bol obvinený na základe jedného tvrdenia Norberta Paksiho a sprostredkovanej výpovede mŕtveho Františka Böhma, pričom chýbali akékoľvek materiálne dôkazy.

Za závažné tiež považuje, prečo nebol Paksi obvinený z dávania úplatku a obžalovaný a dostal na základe dohody o vine a treste iba päťročný trest. 

Žitný v rozhovore zdôraznil, že Böhma podľa slov jeho syna zabilo svedomie, kvôli výpovedi proti Lučanskému.

Výhrady má Žitný aj k vyjadreniam ministerky spravodliosti Kolíkovej, ktorá ako keby podľa neho prezentovala, že ide o jednoduchý prípad. 

Novoročné príhovory najvyšších činiteľov? Filozofické nezmysly a nevydarené vtipy, myslí si historik
Konanie premiéra i prezidentky už nie je poddanské, ono je doslova otrocké! Takto reagoval na sviatočé príhovory najvyšších ústavných činiteľov historik, politický analytik a publicista Eduard Chmelár. Naozaj neviem, čo ma na nich viac... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Žitný má pochybnosti o Lučanského samovražde

"Bol som nedávnom na stretnutí s bývalým vysokopostaveným funkcionárom ministerstva vnútra Rakúska a pýtal sa ma, koľko ľudí tento Lučanského prípad vyšetruje. Keď som mu povedal, že vyšetrovateľ bol iba jeden, čudoval sa, že smrť generála polície, ktorý mal veľké zásluhy na rozbití organizovaných zločineckých skupín, nevyšetruje celý tím," povedal Žitný v rozhovore pre Pravdu.

V rozhovore poukázal aj na to, koľko ľudí pre porovnanie robilo na prípade vraždy novinára. "Ten tím mal zhruba 30 ľudí a navyše nejakí zahraniční poradcovia a experti."

Bezpečnostný analytik tvrdí, že ani poranenie oka, napriek naliehaniu bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana sa nevyšetrovalo okamžite. "Vyšetrovanie ide pomaly a štát sa nezaujíma, že by bolo treba pridať. Minister vnútra nevytvoril žiadny tím ani skupinu," zdôraznil v rozhovore.

Žitný má pochybnosti o Lučanského samovražde. A v rozhovore pre Pravdu poukázal aj na niektoré známe fakty. "O 16.30 bola kontrola, kedy Lučanský čítal a na strážnika mávol rukou, že je všetko v poriadku. O 16.39 sa otvorí okienko znovu pri podávaní večere a vtedy zistia, že sa väzeň obesil. Za deväť minút. To znamená, že si musel hneď potom, čo sa zavrelo okienko, uviazať bundu a zamotať sa do nej. V čase, keď už z chodby počuje, že sa roznáša večera? Neurobil by to radšej v noci, keď by na to mal kľud, nikto by ho nevyrušoval a mohol to aj dokonať? Má to logiku, že by to urobil v takom krátkom časovom intervale?" Komentuje fakty Žitný. A dodáva, že si myslí, že nie. 

Smiech cez slzy, alebo: Bude ešte horšie? (Igor Daniš)
Komentár Igora Daniša (Pravda) Bol rok 2021 len tichom pred búrkou? Igor Matovič opäť raz „nesklamal“. Po precitnutí zo zlého sna mnohí volali po okamžitom reparáte formou referenda či predčasných volieb. Napriek množstvu zozbieraných hlasov však... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.