Migrácia bola a je pre Európu rozdeľujúcou témou. Hybridná vojna na hraniciach EÚ
02 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Po istom období v tieni korony sa v roku 2021 téma migrácie opäť vrátila viac do centra pozornosti - ako hybridná vojna na bieloruských hraniciach, píše de.euronews.com.

„Na poľsko-bieloruskej hranici sa odohráva hybridná vojna," - opísal situáciu poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Alexander Lukašenko vyhlásil túto vojnu celej Európskej únii s podporou Vladímira Putina v pozadí. Morawiecki varoval, že spoločný dom Európy je ohrozený.

EÚ v krízovom režime – obzretie za rokom 2021
Červené čiary, byrokracia a čierne listiny. Krízové rokovania a kompromisy. V roku 2021 došlo v EÚ k viacerým patovým situáciám, bilancuje de.euronews.com. Tu je stručné zhrnutie, ktoré začína vo Veľkej Británii. Problematický brexit Rok sa... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Prílev migrantov ako odveta za sankcie

Poľsko a jeho pobaltskí susedia Lotyšsko a Litva obvinili bieloruského diktátora Alexandra Lukašenka z navážania migrantov z Blízkeho východu a ich zámerného posielania z Minska na hranice EÚ. Týmto spôsobom sa Lukašenkov režim snaží pomstiť za sankcie, ktoré naňho uvalil Brusel za brutálny zásah proti protivládnym demonštrantom.

Východné krajiny EÚ potom postavili ploty a chceli od EÚ finančné prostriedky na posilnenie hraníc, ale nedostali ich. „Na ostnaté drôty a múry nebudú vyčlenené žiadne finančné prostriedky," - vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Ako sme (ne)cestovali v čase pandémie 2021: obmedzenia, lockdowny... čo nás ešte čaká?
Čím všetkým sme si doposiaľ prešli, sumarizuje de.euronews.com. COVID pasy zachránili letné dovolenky Od júla máme k dispozícii COVID pasy, ktoré nám majú uľahčiť cestovanie za predpokladu, že sme plne zaočkovaní, vyliečení z choroby alebo máme... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Frontex  zapletený do škandálov

Agentúra EÚ na ochranu hraníc, zodpovedná za riešenie problémov s migrantmi, má svoje vlastné problémy. Agentúra Frontex bola zapletená do mnohých škandálov vrátane zatvárania očí pred nelegálnym vracaním utečencov na gréckej hranici.

Agentúra so sídlom vo Varšave obvinenia odmietla, ale jej imidž už bol pošramotený.

Dráma v Lamanšskom prielive

Na druhej strane EÚ sa odohral spor medzi Francúzskom a bývalým partnerom Bruselu a teraz problematickým susedom Veľkou Britániou. Ide o stovky migrantov, ktorí sa denne vydávajú na malých člnoch na nebezpečnú cestu cez Lamanšský prieliv. V novembri sa situácia vyhrotila, keď zahynulo najmenej 27 migrantov. Francúzsky prezident Emmanual Macron vyzval Britov, aby pomohli vyriešiť tento problém.

2022: Quo vadis Európa? (VIDEO)
Rok 2021 bol poznačený pandémiou, lockdownami, krízami, strachom a protestmi, bilancuje de.euronews.com. Čo bude rozhodovať o vývoji v roku 2022? Európa chce mať vo svete väčšiu váhu, ale vnútorne bojuje s vnútornými konfliktmi a migračnou... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

„Ak chceme vyriešiť problém migrácie medzi našimi dvoma krajinami, ktorý sa stal humanitárnym problémom, musíme opäť zapojiť Britov, pretože prečo sú tu tieto ženy a muži v týchto hrozných podmienkach? Pretože vo Francúzsku nechcú získať azyl,"  - povedal Macron.

Migrácia – rozdeľujúca téma Európy

Migračná politika Európskej únie zostala v roku 2021 nevyriešenou otázkou. Dohoda o najnovšom návrhu Európskej komisie, ktorý má pomôcť obmedziť nelegálny príchod do Európy, zostala iluzórna.

Migrácia bola a zostáva pre Európu rozdeľujúcou témou. Zjednotenie všetkých zainteresovaných strán v tejto otázke bude pravdepodobne aj naďalej ťažké, uzatvára de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Merkelová, Orbán, sopka, vírus: TOTO boli najpopulárnejšie príspevky, ktoré ovládli sociálne siete v roku 2021 (VIDEÁ)
Prehľad príspevkov, ktoré boli najpopulárnejšie na rôznych sociálnych sieťach, priniesol de.euronews.com. Toto boli hity na Facebooku: Európa, pandemické protesty a 3D mačka Vyhlásenie maďarského premiéra Viktora Orbána krátko pred začiatkom... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.