Ako sme (ne)cestovali v čase pandémie 2021: obmedzenia, lockdowny... čo nás ešte čaká?
31 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Čím všetkým sme si doposiaľ prešli, sumarizuje de.euronews.com.

COVID pasy zachránili letné dovolenky

Od júla máme k dispozícii COVID pasy, ktoré nám majú uľahčiť cestovanie za predpokladu, že sme plne zaočkovaní, vyliečení z choroby alebo máme negatívny PCR test. Takto sa EÚ snažila „zachrániť“ ľuďom letné dovolenky, umožniť im cestovanie a podporiť cestovný ruch po tvrdých obmedzeniach spôsobených pandémiou.

Merkelová, Orbán, sopka, vírus: TOTO boli najpopulárnejšie príspevky, ktoré ovládli sociálne siete v roku 2021 (VIDEÁ)
Prehľad príspevkov, ktoré boli najpopulárnejšie na rôznych sociálnych sieťach, priniesol de.euronews.com. Toto boli hity na Facebooku: Európa, pandemické protesty a 3D mačka Vyhlásenie maďarského premiéra Viktora Orbána krátko pred začiatkom... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Konečne aj do USA

Keď USA po 20 mesiacoch opäť otvorili svoje brány, rodiny a priatelia sa konečne opäť stretli. Zákaz cestovania, ktorý platil od začiatku roka 2020, sa vzťahoval na občanov iných krajín ako USA, ktorí chceli vstúpiť do krajiny z 33 štátov vrátane EÚ.

Keď sa začiatkom roka 2020 začalo očkovanie proti COVIDu-19, vznikla nádej, že sa rýchlo vrátime do normálu.

Zabudnúť na nočnú moru

Opäť bolo možné cestovať, hranice sa otvorili a hospodárstvo sa začalo zotavovať. Hospodárske oživenie bolo obdivuhodné, ľudia a podniky sa už nevedeli dočkať, kedy zabudnú na nočnú moru pandémie a vrátia sa do normálu.

EÚ v krízovom režime – obzretie za rokom 2021
Červené čiary, byrokracia a čierne listiny. Krízové rokovania a kompromisy. V roku 2021 došlo v EÚ k viacerým patovým situáciám, bilancuje de.euronews.com. Tu je stručné zhrnutie, ktoré začína vo Veľkej Británii. Problematický brexit Rok sa... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Vytriezvenie – prišla delta... potom omikron

Potom prišiel variant delta, ktorý si vynútil opätovné sprísnenie hraničných kontrol. Potom omikron. Jeho rýchle šírenie viedlo k ďalším obmedzeniam a zákazom cestovania, na čo rýchlo reagovalo aj hospodárstvo.

Opäť tvrdý lockdown

Rakúsko bolo prvou západoeurópskou krajinou, ktorá sa vrátila k prísnemu lockdownu. Ten sa už medzitým skončil, ale obmedzenia platia naďalej. Vzhľadom na rýchle šírenie variantu omikron je len otázkou času, kedy sa objavia ďalšie tvrdé nariadenia, dodáva de.euronews.com.

Omikron posilňuje neutralizujúcu imunitu voči delte. Vytlačí napokon omikron deltu?
Výskum v Juhoafrickej republike (JAR) ukazuje, že u ľudí, ktorí boli nakazení omikronom, predovšetkým u zaočkovaných, sa vyvinula zvýšená imunita voči variantu delta, informuje portál trend.sk. Výskum juhoafrických vedcov naznačuje, že nákaza... Čítať ďalej
29 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.