Čaká Slovensko zmena na poste predsedu NR SR?
28 | 12 | 2021 I Eka Balašková

Zdá sa, že fašiangy na slovenskej politickej scéne budú ozaj veselé. Vo svojom článku všeličo predznačuje Denník N.

Bude sa otvárať koaličná zmluva?

"Sme pripravení na debatu o koaličnej zmluve, ako druhá najväčšia koaličná strana máme nárok na pozíciu predsedu parlamentu a tento nárok si budeme uplatňovať", vyhlásila pre Denník N SaS. Ich, ale aj ministerku Kolíkovú zase raz kritizoval Igor Matovič v koncoročnom rozhovore pre Ta3 tvrdil, že M. Kolíková počas marcovej krízy v Prezidentskom paláci dohadovala zostavenie úradníckej vlády. 

Väčšina koaličných partnerov považovala tému pôsobenia M. Kolíkovej na ministerstve starostlivosti, no predseda OĽaNO vyhlásil, že podľa koaličnej zmluvy by na tomto ministerstve mal byť nominant strany Za ľudí, aj keď má v parlamente už len štyroch poslancov. Podľa Denníka N I. Matovič tvrdí, že tento problém treba vyriešiť v „dohľadných mesiacoch“. 

Rodiny s deťmi si v novom roku vraj "prilepšia" O koľko?
Ako sa v novom roku menia prídavky na dieťa a rodičovský príspevok? Zisťoval portál cas.sk. Prilepšenie? Rodičia, ktorí pred nástupom na rodičovskú dovolenku pracovali a mali nárok na materskú dávku, zaznamenajú nárast zo súčasných 378,10 eura na... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Nkom oslovená SaSka reagovala

a oproti doterajším vyjadreniam aj pritvrdila. „Sme pripravení na debatu o koaličnej zmluve,“ povedal predseda strany a vicepremiér Richard Sulík. „Ako druhá najväčšia koaličná strana máme nárok na pozíciu predsedu parlamentu a tento nárok si budeme uplatňovať.“

Kolíková "okupuje" ministerstvo

I. Matovič pre Ta3 tiež povedal, že SaS je v situácii, kedy im niečo z koaličnej zmluvy nevyhovuje. A tým niečím je, že ministerstvo spravodlivosti patrí nominantovi Za ľudí. "Koaličná zmluva má platiť aj v dobrých aj v zlých časoch, aj keď sa rozloženie síl v koalícií zmenilo", píše Denník N. „Pani ministerka – hlúpo povedané, ale pravdivo – okupuje ministerskú stoličku, ktorá jej nepatrí, a treba tento problém vyriešiť,“ povedal: „Poďme vyriešiť tie zásadnejšie problémy, a to sú z môjho pohľadu ústavné zmeny o dôchodkoch, výdavkových limitoch, dlhovej brzde. A keď tieto kľúčové veci budeme mať za sebou, potom sa poďme baviť aj o dodržiavaní koaličnej zmluvy. Ja pevne verím, že sa to stane veľmi rýchlo a že v dohľadných mesiacoch máme tento problém vyriešený.“

Ak to tak nebude Matovič podľa Denníka N "sľubuje", že jeho poslanci budú koaličnú dohodu porušovať: „Mám avízo od viacerých našich poslancov v parlamente, že ak jedna koaličná strana nemusí dodržiavať koaličnú zmluvu, tak ani oni sa nebudú cítiť viazaní koaličnou zmluvou, a to si myslím, že by bolo veľmi zle,“ dodal.

Slovensko má najdrahšie svine v histórii! A rozkrádanie podľa opozičnej strany pokračuje....
Keď sú svine pri správnom válove! Takto ohodnotil vzniknutú situáciu na ministerstve pôdohospodárstva opozičný poslanec. Za šesť svíň podpora 27 000 eur! Na Slovensku tak máme najdrahšie svine v histórii! Portál polnoinfo.sk informoval, že... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Pripomeňme si

Zmena koaličných pomerov nastala v septembri. Najmenšia koaličná strana Za ľudí sa vtedy rozpadla. Dlhodobé vnútrostranícke spory vyvrcholili do odchodu šiestich z desiatich poslancov. Tí prešli do klubu SaS a poslanecký klub SaS tým zanikol. Preskupili sa aj vládne posty - kým Za ľudí v nej dovtedy zastupovali dve ministerky, Mária Kolíková "prezliekla dres" a zaradila sa do klubu ministrov SaS. A tak sú štyria poslanci zo strany Za ľudí v NR SR vedení, ako nezaradení.

Doteraz zmierení so situáciou

Lídri koaličných strán boli doteraz so situáciou zmierení. Až na Igora Matoviča a SaS - tá hovorila o tom, že koaličná zmluva by sa mala otvoriť a upraviť tak, aby jej text zodpovedal realite, píše Denník N. O tom, že sú debaty o pomeroch v koalícii uzatvorené, v pondelkovej reportáži v spravodajstve RTVS hovorili Richard Sulík, Veronika Remišová aj Boris Kollár. „Vytvorili sme status quo a ten skrátka platí, my nemáme dôvod teraz do toho nejak strašne rýpať,“ povedal ešte pred pár dňami predseda SaS Sulík.

„Je to doťahovanie sa o funkcie a ja som šla do politiky v prvom rade preto, aby som slúžila ľuďom,“ vyhlásila Veronika Remišová a v podobnom duchu odpovedal aj Boris Kollár. „My nič nestratíme, ani nezískame a tým pádom to nie je pre nás témou,“ povedal predseda Sme rodina pred Vianocami a dodal, že v aktuálnom nastavení by sa mohlo dovládnuť.

Pre OĽaNO je to témou stále

Ich líder ju vďaka rozhovoru pre TA3 znovu nastolil. A na to zareagoval aj Richard Sulík úplne novým postojom, podľa ktorého by v prípade otvorenia koaličnej zmluvy jeho strana žiadala post predsedu parlamentu, keďže je dnes početne druhá najsilnejšia. Aj R. Sulík však zmenil postoj - v septembri mu po preskupení straníckych síl "stačilo", že SaS získala post ministerky spravodlivosti, no teraz mieni SaS žiadať o post predsedu NR SR. Sas sa práve tým "preskupením síl" stala druhou najsilnejšou koaličnou stranou a podľa koaličnej dohody by práve jej malo patriť miesto predsedu NR SR: 

Kde zaznamenali výbuch podmorskej sopky a čo môže spôsobiť?
O škodách vzdušného toxického mraku sa sporadicky, pri erupciách sopiek, píše aj u nás. Majú za následok kyslé dažde a mnoho ďalších či už ekologických, ale aj ekonomických následkov. Ako je to s podmorskými sopkami? O minulotýždňovom výbuchu sopky... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.