Rodiny s deťmi si v novom roku vraj "prilepšia" O koľko?
28 | 12 | 2021 I Eka Balašková

Ako sa v novom roku menia prídavky na dieťa a rodičovský príspevok? Zisťoval portál cas.sk.

Prilepšenie?

Rodičia, ktorí pred nástupom na rodičovskú dovolenku pracovali a mali nárok na materskú dávku, zaznamenajú nárast zo súčasných 378,10 eura na 383,80 eura. Cas.sk informuje, že pre rodičov, ktorí pred narodením dieťaťa nepracovali a nedostávali materskú dávku, rodičovský príspevok od začiatku budúceho roka stúpne z 275,90 eura na 280 eur. Vyplýva to opatrenia rezortu práce a sociálnych vecí.

Kde zaznamenali výbuch podmorskej sopky a čo môže spôsobiť?
O škodách vzdušného toxického mraku sa sporadicky, pri erupciách sopiek, píše aj u nás. Majú za následok kyslé dažde a mnoho ďalších či už ekologických, ale aj ekonomických následkov. Ako je to s podmorskými sopkami? O minulotýždňovom výbuchu sopky... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Stúplo životné minimum

Nárast súm rodičovského príspevku zapríčinilo zvýšenie sumy životného minima. Od 1. júla 2021 stúplo o 1,5 percenta a táto dávka sa podľa zákona zvyšuje vždy k 1. januáru nasledujúceho roka.

Za prídavok možno rožok

K 1. januáru sa zvyšuje aj suma prídavku na dieťa na 25,88 eur, teda o 38 centov. Aj táto dávka súvisí so zmenou životného minima z 1. júla. Príplatok k prídavku na dieťa, ktorý dostávajú nepracujúci dôchodcovia ako rodičia nezaopatrených detí, od 1. januára budúceho roka z rovnakého dôvodu vzrastie o 18 centov na 12,14 eura mesačne. 

Rodičia prváčikov

Na jednorazový príspevok na nákup školských potrieb pri nástupe dieťaťa do prvého ročníka základnej školy majú aj títo rodičia. Pre budúci rok stúpne zo 104,76 eura na 106,33 eura. Príspevok sa podľa portálu cas.sk vypláca rodičom prvákov na základných školách každoročne v októbri spolu s prídavkom na dieťa.

Minister financií: Vyhodnotíme zotrvanie ministra zdravotníctva vo funkcii
Zotrvanie Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) v kresle ministra zdravotníctva sa má vyhodnotiť po odznení vlny, ktorá sa očakáva v súvislosti s omikron variantom nového koronavírusu. V rozhovore pre TASR to uviedol líder OĽANO a minister... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová/TASR

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.