Očkuje sa u nás už rok! Čo však odborníci určite nepredpokladali?
27 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Bolo to 26. decembra minulého roku radosti! Na vakcínu sa netrpezlivo čakalo už od prepuknutia pandémie v marci. A prvým zaočkovaným šťastlivcom sa na Slovensku stal profesor Vladimír Krčméry, pripomína portál dnes24.sk.

Boli to iné časy. Ľudia ešte relatívne dodržiavali opatrenia, proti očkovaniu bolo podstatne menej Slovákov, ako dnes. A vakcína ešte znamenala nádej a slobodu. Dnes nádej pohasla a všetci vieme, že s vakcínou žiadna sloboda neprišla.

Tešila sa Nitra

Historicky prvá vakcína sa podávala v sobotu večer v nitrianskej fakultnej nemocnici. Vtedy začalo očkovanie proti ochoreniu COVID-19. „Vyhrali sme stávku, že do Vianoc bude vakcína, bolo to veľké úsilie. Sme prvou z okolitých krajín, kde sa očkuje,“ uviedol vtedy infektológ Krčméry.

Budú si neočkovaní 60+ priplácať? Takúto primitívnu hlúposť nepodporím, hovorí šéf parlamentu
Slovami, v žiadnom prípade! Taktor zareagoval šéf parlamentu na možnosť, ktorá pobúrila väčšinu Slovákov. A síce, že by si ľudia nad 60 rokov, ktorí by sa nedali zaočkovať, priplácali za zdravotnú starostlivosť. Čo teda môžeme čakať? 300-eurový... Čítať ďalej
27 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Odborníci sa sekli

Ako druhá bola zaočkovaná členka konzília odborníkov Zuzana Krištúfková. „Máme na Slovensku vakcínu, ktorá nám umožní vrátiť sa späť do života. Boli očkované milióny osôb a dnes niet pochýb o tom, že je to bezpečné,“ skonštatovala Krištúfková.

Ani jeden z nich nepredpokladal, že sa postupne stane z očkovania rozdeľovací prvok Slovákov. A ani jeden z nich už vôbec  nepredpokladal, že návrat do bežného života bude stále v nedohľadne.

Kto bol medzi prvými?

Prví sa očkovali zdravotníci, zamestnanci domovov sociálnych služieb či pracovníci kritickej infraštruktúry. Na druhý deň v nedeľu (27. decembra) sa s očkovaním zdravotníkov pokračovalo okrem Nitry už aj v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach.

Pre verejnosť mala byť vakcína k dispozícii až niekedy okolo Veľkej noci 2021.

Odvtedy sa na Slovensku dalo zaočkovať 2 733 090 ľudí. Do soboty (25. 12. 2021) bolo na Slovensku plne zaočkovaných 2 545 329 osôb.

Konečne otvorili hotely a penzióny! Čo je pre turistov pripravené?
Hotely a penzióny otvoroli svoje brány. Musia však dodržiavať určité podmienky. Ubytovacie zariadenia fungujú v režime OP, navyše hostia musia mať aj negatívny výsledok testu. Televízia Markíza sa bola pozrieť, ako to vyzerá na... Čítať ďalej
27 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.