Eduard Chmelár: Militaristickú dohodu medzi Slovenskom a USA nová vláda ťažko zruší
28 | 12 | 2021 I Ján Papuga

Politológ a historik Eduard Chmelár na svojom facebookovom profile sa opäť vyjadril k vojenskej dohode medzi Slovenskom a USA. Tá je podľa neho extrémne nevýhodná, a preto pripravuje hromadnú pripomienku.  

Jedným z predkladateľov dohody je minister obrany Jaroslav Naď, ktorý podľa Chmelára používa slovník, ktorý ho diskvalifikuje zo zastávania akéhokoľvek verejného úradu. Dokonca ministra označuje za grázla a hulváta. Posledným excesom tohto ministra bol verbálny útok proti generálovi Jozefovi Viktorínovi. Na jeho vecné argumenty minister reagoval hulvátsky.

Vynadal mu do falošných generálov, klamárov, fušerov, trapkov. Chmelár takéto konanie pripusuje tomu, že sám minister ukazuje, čím je. „Jaro Naď je mnohonásobne usvedčený klamár, ale do klamárov nadáva všetkým naokolo. Sedí vo vláde plnej falošných magistrov, ale radšej bude vykrikovať niečo o falošnom generálovi. Snaží sa prekričať vlastné svedomie ako zbabelec nachytaný na hruškách, lebo vie, že nemá na to, aby porazil súpera v súboji racionálnych argumentov. Snažiť sa o nejakú slušnú odbornú diskusiu s Jarom Naďom prosto nemá význam. On vie, že tento národ zradil a podviedol, my vieme, koho úlohy plní, je zbytočné pokračovať v takýchto prekáračkách,“ píše Chmelár.

Eduard Chmelár sa pýta prezidentky, premiéra a iných: NEHANBÍTE SA?
"Z udalostí posledných dní som nadobudol pocit, že v Bruseli a Washingtone, ale aj v radoch ich domácich prisluhovačov nás všetci majú za hlupákov. Západní politici vrátane slovenskej prezidentky Čaputovej, premiéra Hegera, ministra obrany Naďa a... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Pripravuje sa hromadná pripomienka, bude treba 500 podpisov

Právnici občianskeho združenia Zjednotení za mier pripravujú návrh hromadnej pripomienky k návrhu na uzavretie Dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov amerických. Chmelár je presvedčený, že dohodu zverejnili naschvál v tomto sviatočnom období, aby na pripomienkovanie bolo čo najmenej času. Na verejnú pripomienku budú potrebovať 500 podpisov. „Zároveň prosím chronických hundrošov, aby si dali aspoň tentoraz pohov a svojím pesimizmom nedemoralizovali verejnosť. Pýtate sa, či to má význam? Vždy to má význam. Ako občania nemôžete urobiť viac. Tentoraz ide naozaj o niečo viac, ide o našu slobodu,“ povzbudzuje Chmelár.

M. Dzurinda podnecuje ďalšiu vojnu. A pokojne sa pohybuje po svete...
Mikuláš Dzurinda je podľa portálu napalete.sk vojnový štváč a prisluhovač cudzích záujmov. Namiesto pokánia a bázne pred spravodlivým trestom za napomáhanie ku genocíde v Juhoslávii dnes sa dnes zviditeľňuje výzvami na ďalšie používanie vojenskej... Čítať ďalej
23 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Zmluva nás dostáva do pasce

Na otázku, či môže nová vláda túto dohodu zrušiť, Chmelár odpovedá jednoznačne, že nemôže. Nevypovedateľná platnosť dohody je 10 rokov, po ktorých sa automaticky predlžuje. Po uplynutí tejto lehoty možno zmluvu vypovedať, no nedáva to žiadne záruky slovenskej strane. Teda ak s vypovedaním zmluvy americká strana nebude súhlasiť, tak s tým nič neurobíte. Podľa čl. 29, ods. 3 sa spory nesmú predložiť „žiadnemu vnútroštátnemu súdu ani žiadnemu medzinárodnému súdu, tribunálu alebo podobnému orgánu, ani žiadnej inej tretej strane“. „Ak to schválime, chytíme sa do podobnej pasce ako Kuba, ktorá už šesťdesiat rokov nevie dostať z ostrova Američanov a zatvoriť ich vojenskú základňu Guantánamo,“ vysvetľuje Chmelár.

Nechceme novú okupáciu

Je pravdepodobné, že táto koalícia schváli všetkom. Preto vyvstáva otázka, či má zmysel brániť sa. Chmelár na to reaguje slovami: „Robím to preto, lebo v roku 1991 som sa netešil z odchodu sovietskych vojakov preto, aby mi po tridsiatich rokoch nová generácia kolaborantov šliapala po mojich snoch o slobode a pripravovala príchod amerických jednotiek. Robím to preto, lebo mám Slovensko veľmi rád a moja vlasť nie je na predaj. Keď viete, že robíte správnu vec, tak sa jej treba držať aj vtedy, ak neviete, či dobre dopadne. (...) Od vás chcem len maličkosť. Aby ste neklesali na duchu a podpísali túto petíciu. A takisto vyzýva na podpis hromadnej pripomienky, keď bude zverejnená.

Blaha: zmluva s USA pripraví Slovensko o suverenitu. Staneme sa kolóniou
Ľuboš Blaha, poslanec NRSR a podpredseda strany Smer - SD sa vyjadril na svojom facebookovom profile v statuse Byť či nebyť, Slovensko o zámere podpísať „obrannú zmluvu“ medzi USA a Slovenskom, ktorá môže mať veľmi zlé následky pre našu krajinu.... Čítať ďalej
15 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.