ČO zamlčali pri veľkolepom rozdávaní odmien pre zdravotníkov
27 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová

Odmeny pre zdravotníkov, ktoré im mali byť vyplatené vo výške 350 eur v januárovej výplate, nedostanú všetci. Dôvody sú rôzne. Ministerstvo zdravotníctva podľa SME dokonca dopredu počítalo s tým, že o peniaze nemusia požiadať všetci. Podľa niektorých lekárov boli podmienky nastavené úmyselne tak, aby o odmeny nestihli požiadať. Áno, odmeny sa nevyplácajú automaticky. Bolo potrebné o nich požiadať a niektorí lekári to tesne pred Vianocami nestihli. 

Podľ informácií, ktoré priniesol denník SME najmenej 10 333 zdravotníkov. zdravotníkov odmenu nestihlo či nechcelo požiadať. Tesne pred Vianocami mali na požiadanie lekári a zdravotné sestry tri dni. Pokiaľ sa nestihli zaregistrovať cez formulár Národného centra zdravotníckych informácií, strácajú na odmenu, ktorá im mala byť vyplatená v januárovej výplate nárok.

Zo 111 000 zdravotníkoch o ktorých hovoria údaje z roku 2019 sa podľa SME o odmenu prihlásilo iba 96 822 z nich. Ministerstvo zdravotníctva ale už pôvodne počítalo iba so 107-tisíc pracovníkmi nemocníc, ambulancií a ostatných zariadení, ktorým malo vyplatiť vyše 50 miliónov eur. 

Minister zdravotníctva za OĽaNO Vladimír Lengvarský pripúšťa, že čas je krátky a ak niekto nestihne, budú riešiť individuálne, ale podľa SME dodatočné vyplácanie po termíne materiál o odmenách schválený vládou nepripúšťa.

Minister vnútra plánuje zmeny v odmeňovaní policajtov. Zverejnili o čo ide
Odmeňovanie policajtov za službu v noci, cez víkend alebo vo sviatok by sa malo zjednotiť. Ministerstvo vnútra (MV) SR navrhuje zaviesť premenlivý príplatok, ktorý má byť vyplácaný v súlade so skutočne odslúženými hodinami. Cieľom úpravy je tiež... Čítať ďalej
26 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová/TASR

Čo sa verejnosť nedozvedela

Čo sa verejnosť nedozvedela je to, že premiér Eduard Heger s ministrom financií Igorom Matovičom, obaja z hnutia OĽaNO zamlčali, že odmenu 350 eur je potrebné zdaniť a z ohlasovaných 350 eur, zdravotníci dostanú približne 300 eur.

"Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský si myslí, že jednorazové odmeny sú nesystémovú vec, vláda rýchlo vybavila pandémiu a potom sa na nich opäť vykašlú", píše SME.

E-maily lekári nedostali a tí, čo nesledovali, alebo nestihli sledovať televíziu sa nemuseli o ničom dozvedieť. Boli takí, ktorých stihli upozorniť kolegovia. 68 ročný všeobecný lekár Emil Milev z Nových Zámkov si podľa SME myslí, že vláda dala na vyplnenie formulára úmyselne tri dni, aby to všetci nestihli a niektorí starší kolegovia, ktorí podľa neho nevedia robiť s počítačom odmenu ani nedostanú.

S odmenami sa vôbec nerátalo pri vodičoch sanitiek a zabudli aj na pomocný zdravotný personál, ktorý pomáha pri starostlivosti pacientov na lôžkach. Podľa Lengvarského zadanie bolo zdravotnícky personál. Pre SME potvrdil, že už nevie zariadiť, aby aj títo zamestnanci dostali odmeny v januárovej výplate, ale pripustil dodatočné odmeňovanie.

Budú si neočkovaní 60+ priplácať? Takúto primitívnu hlúposť nepodporím, hovorí šéf parlamentu
Slovami, v žiadnom prípade! Taktor zareagoval šéf parlamentu na možnosť, ktorá pobúrila väčšinu Slovákov. A síce, že by si ľudia nad 60 rokov, ktorí by sa nedali zaočkovať, priplácali za zdravotnú starostlivosť. Čo teda môžeme čakať? 300-eurový... Čítať ďalej
27 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.