Monopol na mačku vo vreci: Vďaka pandémii sú z dlžníkov miliardári!
26 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Manželov vystrelila vakcína zo straty do multimiliardového zisku! Özlem Türeciová a jej manžel Ugur Sahin stoja za prvou vakcínou proti ochoreniu Covid-19. V priebehu niekoľkých dní sa z nich stali medzinárodné hviezdy, píše portál sme.sk.

Nemecká firma BioNtech iba tento rok predá 2,5 miliardy vakcín. V spolupráci s americkým farmaceutickým gigantom Pfizer totiž začala tento rok vakcínu distribuovať po celom svete. A vďaka nej dosiahlo duo Pfizer/BioNTech v roku 2021 závratné finančné výsledky.

Po strate miliardové zisky

Manželia sú lekári – Ugur sa ako onkológ začal po štúdiu venovať výskumu lieku proti rakovine a Özlem je špecialistkou na imunológiu. Vybudovali úspešnú firmu, ktorá z nich počas pandémie spravila milionárov.

Za prvých deväť mesiacov tohto roku čistý zisk BioNTechu presiahol sedem miliárd eur. V rovnakom období vlaňajška bola firma vo viac než 350-miliónovej strate, informuje portál.

Štúdia ukazuje miernejší priebeh pri Omikrone. Odborníci ale stále majú obavy. Prečo? (VIDEO)
Podľa predbežnej štúdie zo Spojeného kráľovstva sa zdá, vlna nového variantu Omikron je miernejšia. Ako naznačujú údaje výskumníkov z Imperial College London, menej ľudí s týmto variantom skončí v nemocnici, píše de.euronews.com. Počet... Čítať ďalej
26 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Dopyt po očkovaní neustále rastie

Akcie BioNTechu na burze vzrástli od začiatku roka o dvesto percent, jeho trhová hodnota sa pohybuje na úrovni 60 miliárd dolárov.

Keďže dopyt po očkovaní neustále rastie, firma by mala tento rok z predaja covidovej vakcíny zarobiť 17 miliárd eur. Očakáva, že predá tento rok celkovo 2,5 miliardy dávok, pričom na budúci rok si už štáty predobjednali ďalšiu približne miliardu.

Pôjdu peniaze späť do výskumu

Veľkú časť svojich príjmov investuje BioNTech do onkologického výskumu. Má tiež výskumno-vývojové programy v Afrike, ktoré pracujú na vakcínach proti malárii, tuberkulóze a HIV.

„Infekčné choroby vnímame ako dlhodobý pilier rastu BioNTechu,“ tvrdí Sahin. Verí, že technológia, ktorá stojí za vakcínou proti covidu, má potenciál ďalšieho využitia proti množstvu iných infekčných chorôb.

Ako svet slávi Vianoce v čase Omikronu?
Sú Vianoce počas Omikronu vôbec oslavou? – pýta sa de.euronews.com. Nemecko Pred pár dňami na to upozornil šéf nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler a vyzval na prísne obmedzenie kontaktov a na to, aby sa cestovalo len v... Čítať ďalej
26 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.