Ako svet slávi Vianoce v čase Omikronu?
26 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Sú Vianoce počas Omikronu vôbec oslavou? – pýta sa de.euronews.com.

Nemecko

Pred pár dňami na to upozornil šéf nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler a vyzval na prísne obmedzenie kontaktov a na to, aby sa cestovalo len v nevyhnutných prípadoch. Nová nemecká vláda pod vedením kancelára Olafa Scholza sa rozhodla, že nové opatrenia zavedie až po Vianociach.

WHO: „Booster“ pandémiu skôr predlžuje, než by ju ukončoval. Nie je vstupenkou „na slobodu“ (VIDEO)
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala, že posilňovacie očkovanie pandémiu skôr predlžuje, ako ukončuje. Uviedla, že „boostrové“ kampane nie sú vstupenkou na „slobodu“, píše de.euronews.com. „Boostrové kampane pravdepodobne pandémiu skôr... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Od 28. decembra sa môže súkromne stretnúť len 10 ľudí, ktorí boli očkovaní, alebo prekonali COVID-19. V prípade neočkovaných sa k osobám žijúcim v jednej domácnosti môžu pripojiť len dve osoby. Na deti mladšie ako 14 rokov sa tieto obmedzenia nevzťahujú.

Podľa RKI sa Omikron v Nemecku zaznamenal vo všetkých 16 spolkových krajinách. Hoci väčšinu infekcií stále spôsobuje variant Delta, počet prípadov Omikronu výrazne vzrástol.

Francúzsko: Rekordných 91 608 infikovaných koronavírusom za 1 deň. Takmer 120 000 v Británii (VIDEÁ)
Francúzsko oznámilo najvyšší počet nových denných infekcií koronavírusom – až 91 608 prípadov. Viac ako 3 200 ľudí je na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Omikron je rozšírený najmä v regióne hlavného mesta Ile-de-France, kde tvorí viac ako 40... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

USA

V USA sa milióny ľudí počas vianočných sviatkov stretávajú s problémami pri cestovaní a sprísnenými obmedzeniami. Rýchle šírenie variantu Omikron totiž vedie k sprísneniu bezpečnostných opatrení a rušeniu letov.

Počet denných prípadov Omikronu v USA vzrástol nad úroveň nedávnej vlny Delta a nemocnice v celej krajine sú preplnené.

Svetový šampión v očkovaní Izrael: Očkovanie 4. dávkou vakcíny (VIDEO)
Keďže sa v Izraeli šíri aj variant koronavírusu Omikron, vláda vyzvala určité skupiny ľudí, aby sa dali štvrtýkrát zaočkovať, píše de.euronews.com. Na začiatku by mali dostať ďalšiu dávku všetci ľudia starší ako 60 rokov a zdravotnícki... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Taliansko, Španielsko, Grécko, Portugalsko

Taliansko, Španielsko a Grécko opätovne zaviedli nosenie rúšok vo vonkajšom prostredí. Katalánsko má nočný zákaz vychádzania a Holandsko prísny zákaz vychádzania.

Portugalsko oznámilo nové obmedzenia počas Vianoc a Nového roka. Práca z domu bude povinná a bary a diskotéky budú zatvorené.

Dánsko, Švédsko

Od 27. decembra sa budú musieť všetky osoby vstupujúce do Dánska preukázať negatívnym testom na COVID-19, aj keď boli očkované. Opatrenie sa bude uplatňovať od 27. decembra minimálne do 17. januára 2022.

Švédsko oznámilo nové opatrenia vrátane rozšírenia používania COVID pasov. Ľudia pracujú z domu.

Omikron napáda viac očkovaných ako neočkovaných. Po 10 týždňoch klesá ochrana „boostra“
Podľa analýzy ľudia, ktorí sa nakazia Omikronom, majú o 50 až 70 percent menšiu pravdepodobnosť, že budú potrebovať nemocničnú starostlivosť v porovnaní s predchádzajúcimi variantmi, informuje portál bbc.com. Britský Úrad pre zdravotnú bezpečnosť... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Írsko, Švajčiarsko, Rakúsko

V Írsku sú reštaurácie otvorené len do 20. hodiny, aby sa obmedzil nárast prípadov COVIDu-19. Podujatia v interiéri sú obmedzené, ako aj ich kapacita.

Vo Švajčiarsku budú mať vstup do reštaurácií, kultúrnych zariadení alebo na podujatia vo vnútorných priestoroch povolený len osoby, ktoré sú zaočkované, alebo COVID už prekonali. Počet osôb na súkromných rodinných stretnutiach je zredukovaný na desať.

Rakúsko zrušilo zákaz vychádzania pre osoby s certifikátom 2G. Ľudia bez tohto potvrdenia môžu opustiť svoje domovy len na cestu do práce alebo na iné dôležité účely.

Na zastavenie Omikronu 3 dávky vakcíny NESTAČIA ! -  varuje zakladateľ spoločnosti BioNTech Ugur Sahin
Samotné vakcíny proti COVIDu-19 nezastavia epidémiu Omikronu, varoval výkonný riaditeľ nemeckej spoločnosti BioNTech, ktorá stojí za vakcínou mRNA vyrobenou v spolupráci so spoločnosťou Pfizer, informuje de.euronews.com. „Musíme si uvedomiť, že aj... Čítať ďalej
24 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Miernejší, ale nákazlivejší

Hoci existujú štúdie, ktoré naznačujú, že Omikron je miernejší ako iné varianty, odborníci sa obávajú nárastu počtu ochorení.

„Keď sú v rovnakom čase choré milióny a milióny ľudí, netreba veľa, aby sa nemocnice zaplavili," - upozornila pre New York Times Hallie Prescottová, docentka internej medicíny na Michiganskej univerzite.

Navyše sú obavy, že kvôli vysokému počtu nakazených a ľuďom, ktorí musia ísť do karantény, sa zrúti tzv. kritická infraštruktúra, kam patria nemocnice, polícia, hasiči, záchranná služba alebo dodávky elektriny a vody, dodáva de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Otvorený list nemeckých lekárov proti povinnému očkovaniu a za ukončenie politiky paniky
„Darček“ pre nového nemeckého kancelára. 380 lekárov sa podpísalo pod otvorený list Olafovi Scholzovi a poslancom Bundestagu. Vyslovili sa v ňom za slobodu v očkovaní a ukončenie politiky paniky, ktorá sa riadi lobistickými záujmami. Informujú o... Čítať ďalej
23 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.