Ruský šéf diplomacie: Tieto bitky zvádzame na svetovej scéne! Ako je to naozaj?
23 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Napätie medzi Ruskom a mnohými západnými krajinami rastie. Ale existuje nádej, že novoohlásené rozhovory s USA by mohli znížiť riziko eskalácie a posilniť stabilitu v Európe. Uviedol to v rozhovore pre portál RT ruský minister zahraničných vecí.

V rámci exkluzívneho rozhovoru Sergej Lavrov priznal, že Rusko čelí na svetovej scéne sérii výziev. A to tak z hľadiska rastúceho sporu o Ukrajinu, ako aj vo vzťahoch s inými štátmi.

Sloboda tlače

Najvyšší ruský diplomat uviedol, že Kremeľ môže čoskoro stratiť trpezlivosť so šikanovaním ruských médií v zahraničí. Uviedol príklad nového kanála RT v nemeckom jazyku, ktorý bol minulý týždeň zakázaný na YouTube.

Minister zahraničia povedal, že zahraniční regulátori sa snažia vykresliť RT „v najhoršom možnom svetle“ a tvrdil, že ide len o jednu časť koordinovanej protiruskej kampane. 

Po zákaze, ktorý uvádzal porušenie politiky platforiem, Lavrov povedal, že je jasné, že tieto kroky majú politickú dynamiku. 

Šikanovanie ruskej televízie západnými štátmi: Rieši ho aj prezident
Ruský prezident Vladimir Putin vyzval Francúzsko, aby ukončilo diskrimináciu ruskej štátnej televíznej stanice RT (bývalý názov Russia Today), ktorú západné krajiny obviňujú z rozširovania dezinformácií a prokremeľskej propagandy. Putin počas... Čítať ďalej
22 | 12 | 2021 | TASR

Regulačné orgány „pravdepodobne opäť ukážu prstom na sociálne médiá, YouTube a budú tvrdiť, že tieto skupiny konali podľa vlastného uváženia na základe vlastných kritérií a že nemecká vláda s tým nemá nič spoločné,“ pokračoval. 

"Ale toto platí. Štát, na území ktorého k takýmto zneužívaniam dochádza, je zodpovedný za ich zastavenie.“

„Až donedávna sme sa rozhodovali, že nepôjdeme tou istou cestou škrtenia tlače, škrtenia médií, akou sa vydali naši západní partneri,“ zdôraznil a naznačil, že Kremeľ môže zvažovať zásah proti nemeckým médiám pôsobiacim v Rusku. "Berte to ako odvetu."

Zákonodarcovia v ruskom parlamente minulý týždeň naznačili, že môžu sprísniť kontroverzné zákony o „zahraničných agentoch“. Tie obmedzujú činnosť mediálnych organizácií v krajine, ktoré dostávajú financie zo zámoria. 

NATO kontra Rusko: Síce pochopili, ale stále majú „ALE"
Severoatlantická aliancia chce na budúci rok čo najskôr začať dialóg s Moskvou. Vyhlásil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, informuje portál ceskenoviny.cz. Ako reagovať na požiadavky Moskvy? Šéf NATO Jens Stoltenberg chce zvolať... Čítať ďalej
22 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Zákony sa dostali pod paľbu spravodajských organizácií, ktoré tvrdia, že potláčajú slobodu tlače. A v auguste skupina redaktorov zverejnila otvorený list odsudzujúci to, čo nazvali „prenasledovaním nezávislej žurnalistiky v tejto krajine“.

Poslanecká komisia poverená skúmaním problému odmietla myšlienku, že zákony porušujú občianske práva, s odôvodnením, že ich jednoducho treba upraviť na základe skúseností vyšetrovateľov. 

Rozhovory s USA

Minulý týždeň Lavrovov zástupca Sergej Rjabkov predstavil sériu návrhov adresovaných Washingtonu aj NATO v rámci úsilia hľadať záruky, že vojenský blok pod vedením USA sa nebude rozširovať bližšie k ruským hraniciam. Požadovali aj odmietnutie dlhotrvajúcej snahy ukrajinskej vlády o pripojenie. 

Lavrov uviedol, že rozhovory s jeho americkými partnermi sú naplánované na začiatok budúceho roka, pričom to potvrdil aj minister zahraničia Antony Blinken. 

Diplomat zdôraznil, že Moskva žiada písomné záruky obmedzujúce rozširovanie NATO a presuny vojsk. Dodal, že ruské úrady neveria, že môžu dôverovať sľubom z Washingtonu.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/12/22/ruske-ultimatum-zda-sa-zabralo

„Hrozby sa okolo nás množia už desiatky rokov, na konzistentnom základe,“ povedal. „Vojenská infraštruktúra NATO sa už blíži k našim hraniciam. Pravidelne nás klamali, najskôr ústnymi sľubmi a potom dokonca aj politickými záväzkami zakódovanými v základnom akte Rusko-NATO."

Na otázku o reakcii Washingtonu na bezpečnostné požiadavky Ruska Lavrov odpovedal: „Hovoriac o skutočnej reakcii, nie o rétorickej, povedal by som, že zo strany našich amerických kolegov je to obchodné. Prebehla séria rozhovorov na úrovni zahraničnopolitických poradcov prezidentov a výsledkom tohto kontaktu bola dohoda o organizačných modeloch budúcej práce.“

Vyjadril sa tiež k tomu, čo opísal ako tendenciu Washingtonu konať ako najvyššia svetová autorita. „Myslím, že včera môj kolega, minister Blinken, oznámil, že USA nemôžu hrať vedúcu úlohu v dnešnom svete, nemôžu nedefinovať svoje pravidlá. A prakticky každý z jeho partnerov zakaždým hovorí: ako dobre, že nám opäť všetkým velíte,“ žartoval Lavrov.

Paul Craig Roberts: Došlo k radikálnej zmene v prístupe Kremľa k Západu!
Washington je zaslepený svojou aroganciou! Píše americký publicista Paul Craig Roberts. Ak si Biely dom myslí, že Rusko blafuje, okamih pravdy dopadne na nepripravený Washongton. Experti na Rusko, či len rusofóbovia? Ako som už niekoľko rokov... Čítať ďalej
22 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Konflikt na Ukrajine

Napriek sérii tvrdení, že Moskva by mohla plánovať totálnu ofenzívu proti susednej Ukrajine, Rusko nechce bojovať v ozbrojenom konflikte. Lavrov to uviedol s tým, že jeho krajina „si nechce zvoliť cestu konfrontácie“.

Ako však pokračoval, Moskva bude naďalej podnikať kroky na svoju obranu a varuje „horúce hlavy“ na Ukrajine pred vojenskou konfrontáciou. 

Minister zahraničných vecí citoval nedávne vyjadrenia prezidenta Vladimira Putina, že Rusko „má všetky spôsobilosti na to, aby zabezpečilo plnú vojenskú a technickú reakciu na akýkoľvek druh provokácií, ktoré by sa mohli okolo nás rozvinúť“.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/12/22/biely-dom-my-nie-sme-agresivni-ale-oni

V reakcii na obvinenia, že Kremeľ bráni diplomatickej práci zameranej na vyriešenie konfliktu v ukrajinskom regióne Donbas, kde separatisti vyhlásili odštiepenecké republiky a vedú občiansku vojnu, Lavrov trval na tom, že je na ukrajinskej strane, aby dodržiavala predchádzajúce dohody. 

„Sme mimoriadne znepokojení tým, ako Kyjev prekrúca Minské dohody a obracia ich hore nohami,“ povedal. Šéf diplomacie odkázal na zmluvy podpísané v rokoch 2014 a 2015, ktoré ešte nenadobudli platnosť a pri ktorých Rusko obvinilo Ukrajinu, že ich nesplnila.

Ukrajina sa hájila tým, že odmietli viesť rozhovory so separatistickými vodcami a zhoršila tak kruté boje.

O možnosti diplomacie s Washingtonom s cieľom zmierniť napätie v regióne Lavrov povedal: „Skutočnosť, že americké úrady boli dosť rýchle, pokiaľ ide o organizovanie budúcich kontaktov, je podľa mňa pozitívnym signálom, bez ohľadu na značnú prácu, ktorá je pred nami."

https://www.hlavnydennik.sk/2021/12/21/moskva-washington-nato-dusna-atmosfera

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.