Reforma nemocníc? Absurdity a vzdušné zámky, hodnotí šéf združenia
22 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Sú to vzdušné zámky! Kritizuje nedostatky pri pripravovanej optimalizácii siete nemocníc lekár a predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský pre Hospodárske Noviny

Na riziká upozorňovali odborníci už dávno

"Od začiatku, ako reforma vznikla, ešte za pani Andrey Kalavskej, sme upozorňovali na riziká. Neriešia sa príčiny problémov slovenského zdravotníctva. Len ich prehlbujeme, čo je naozaj na škodu. A je to veľké riziko aj pre našich pacientov," reaguje na fakt, že reforma nemocníc v parlamente prešla, Visolajský.

Nemocnice a ambulancie sú podľa lekára prepojené nádoby. Jednak čo sa týka pacientov a dnes vidíme, že ambulantná sféra nefunguje tak, ako má, a preto veľmi veľa pacientov končí v nemocniciach. A to nie sú vymyslené hospitalizácie, tí ľudia naozaj potrebujú liečbu, pretože nedostali adekvátnu starostlivosť predtým v ambulancii, upozorňuje.

"Ak pozatvárame 11-tisíc nemocničných lôžok, tak pacienti nezmiznú. A my sa bojíme, čo bude s pacientmi, lebo táto reforma nehovorí nič o tom, ako sa o týchto pacientov postarať. Koniec koncov, toto nám vyčíta aj Európska komisia, že máme príliš veľa pacientov v nemocniciach, lebo nám nefunguje ambulantná starostlivosť," vysvetľuje pediater.

Jozef Majchrák: Tomuto by sa mal policajný prezident vyhýbať ako čert krížu!
Policajný prezident zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej sa nevyhol vážnej chybe, upozorňuje vo svojom komentári pre portál postoj.sk zástupca šéfredaktora Jozef Majchrák. Hamranova tlačová konferencia Dočasne poverený policajný prezident Štefan... Čítať ďalej
22 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Čo sa zmení pre bežného občana?

To, že to premenujeme na päť typov nemocníc, je podľa Visolajského čisto formálna vec a nič to nezmení na starostlivosti. Pretože to, či vás nejaké centrum zoberie, závisí od voľného lôžka.

"A posteľ pre pacienta z Hriňovej alebo z Krupiny bude mať Bratislava vtedy, ak bude mať dosť zdravotníckeho personálu. A Bratislava, Martin alebo Banská Bystrica ani Košice tento personál dnes nemajú. Táto reforma nič nehovorí o tom, ako budú centrá zabezpečené. Absolútne nerieši nedostatok lekárov a sestier. Takže toto je reforma hesiel. A my hovoríme, že jej dôsledky v praxi len zhoršia stav," varuje odborník.

Mainstream už zrejme nevládze klamať o podiele nezaočkovaných, konštatuje aktivista
Denník Sme "zabúda" v reportážach o covide uvádzať podiel nezaočkovaných! Upozorňuje na to vo svojom statuse na sociálnej sieti bývalý politik a aktivista. SME už nevládze klamať? "Čo sa to deje v kontrahovanej tlači? Ani čiarka o tom, koľko z... Čítať ďalej
22 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Z Hriňovej do Rakúska?

Lekár ďalej upozorňuje na dôležitý fakt: "Ak posteľ nebude dostupná ani v Hriňovej, ani v Krupine, alebo nebude dostupné oddelenie a lekárov – je nezmysel, že dostane pacient liečbu v Rakúsku. Starý človek z Hriňovej nepôjde na vyšetrenie za hranice."

"To ako si pán exminister Marek Krajčí predstavuje?" pýta sa odborník. "Že osemdesiatnik, ktorý potrebuje diabetológa, ho nebude mať v Hriňovej alebo v Krupine, lebo ho poisťovňa nezazmluvnila alebo nezabezpečila? Ako sa dostane k rakúskemu diabetológovi? A druhá vec, bude sa potom súdiť? Bude mať peniaze na právnikov, aby vysúdil od poisťovne, že to má preplatiť? Však to sú také absurdné veci, čo tu politici, ktorí nikdy nerozumeli zdravotníctvu či pacientom, hovoria. To sa človeku rozum zastaví," krúti hlavou Visolajský.

Slovenské zdravotníctvo podľa lekára síce reformu potrebuje, ale ak ho chceme naozaj zlepšiť, tak potrebujeme reformu zdravotných poisťovní. Tie dnes pohlcujú obrovské peniaze a dokopy z nich nemáme nič. 

Maďarsko ďakuje Slovensku za rekordné tržby. Čo je na Slovensku zakázané, za hranicami je povolené
O cezhraničnom nákupnom turizme pred Vianocami píše denník Ma7.sk, ktorý informuje maďarskú komunitu žijúcu na Slovensku o dianí na Slovensku a v Maďarsku. Reštriktívne opatrenia slovenskej vlády pred Vianocami priniesli podľa neho rekordné príjmy... Čítať ďalej
22 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.