Prišlo zúčtovanie Ruska a NATO po studenej vojne. Západ si však musí uvedomiť jednu zásadnú zmenu!
21 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Geopolitický pomer síl sa zmenil! Na pozadí nedávneho vojnového zdesenia o Ukrajinu predložila Moskva sériu návrhov. Teraz záleží na Západe, aké riešenie si vyberie. Nesmie však zabúdať, že slabé Rusko z éry po studenej vojne, z 90-tych rokov, je dávno minulosťou. Proti Západu dnes stojí opäť mocný protivník, varuje v komentári pre Russia Today historik z Koç University v Istanbule, ktorý sa venuje Rusku, Ukrajine, východnej Európe a studenej vojne, Tarik Cyril Amar.

Výsledkom je, že Kremeľ podpísal dva návrhy zmlúv, z ktorých jeden sa týka vzťahov s Washingtonom a druhý s NATO ako celkom. Tieto dokumenty ďaleko presahujú bezprostrednú otázku vrcholu napätia kvôli Ukrajine, štátu, ktorý má ambície pripojiť sa k bloku od Majdanu v roku 2014.
Bezpečnostný plán Moskvy nie je nič nové

Namiesto toho Moskva ponúka bezpečnostný plán na to, čo by bolo prvým skutočným „resetom“ vzťahov medzi USA na jednej strane a Ruskom na druhej strane po studenej vojne.

Západným politikom by malo byť jasné, že ide o dôležitý návrh, ktorý by mali dôkladne zvážiť, či sa im páčia alebo nepáči konkrétne body, ktoré Moskva predostrela. To je potrebné zdôrazniť, pretože niektorí komentátori už túto iniciatívu odmietli ako prefíkaný trik, ktorý má pripraviť pôdu pre inváziu na Ukrajinu s obrovskou silou. Tento odhad, hoci dobre zapadá do paranoidného štýlu American Russia Rage, je pravdepodobne nesprávny.

V skutočnosti sú návrhy Moskvy konzistentné, ako uznali aj iní západní komentátori, s dlhodobými obavami Ruska. V skutočnosti by ste si ich mohli predstaviť ako súhrn otázok, ktoré Kremeľ opakovane formuloval od prejavu prezidenta Vladimíra Putina na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii v roku 2007.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/12/17/moskva-vyzyva-na-mier-nepublikovat

Americký unilateralizmus sa podľa Moskvy skončil

Tam varoval, že Moskva je hlboko nespokojná s americkým unilateralizmom a nerešpektovaním suverenity iných krajín. A vo všeobecnosti so spôsobom, akým sa ruským záujmom zo strany Západu málo venovala pozornosť. 

Neopatrnou reakciou NATO v tom čase bolo odmietnutie správy ako „neužitočnej“. A krátko nato využila svoj summit v Bukurešti v roku 2008 na prísľub členstva Gruzínsku a Ukrajine, dvom bývalým sovietskym republikám, ktoré hraničia s Ruskom.

Ruské obavy, ktoré sa ozývajú takmer jeden a pol desaťročia, teda nemôžu byť iba improvizáciou na vytvorenie zámienky na útok. Vojnu, žiaľ, nemožno úplne vylúčiť, bez ohľadu na to, kto by ju začal. Ale dva návrhy zmlúv Moskvy sú výsledkom procesov, ktoré dlho predchádzali tejto konkrétnej kríze.

Keď už budeme brať ruské návrhy vážne, čo by s nimi mal Západ urobiť? Prvým kľúčovým krokom k inteligentnej reakcii je urobiť kľúčové rozlíšenie. Je to jednoduché, ale stojí za to to vysvetliť. 

NATO chce posilniť svoju prítomnosť v ďalších dvoch krajinách „východného krídla“
Najvyšší veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe (SACEUR), americký generál Tod Wolters, navrhuje zvýšiť vojenskú prítomnosť NATO v Bulharsku a Rumunsku. Má to posilniť východné krídlo Aliancie v reakcii na kroky Ruska v blízkosti ukrajinských... Čítať ďalej
19 | 12 | 2021 | TASR

Nastal čas na preusporiadanie vzťahov medzi Západom a Ruskom?

V stávke sú dve súvisiace, no rozdielne otázky: Prvou, zásadnou, je, či nastal čas na preusporiadanie vzťahov medzi Západom a Ruskom. Druhou, špecifickejšou otázkou, je, aký presný tvar by mal mať takýto reset. Súčasná ruská iniciatíva jednoznačne smeruje k obom problémom naraz. Výzvou pre západných lídrov bude rozlíšiť ich a až potom vymyslieť starostlivú reakciu.

Tu je háčik problému číslo jedna: Zásadná zmena vo vzájomnom vzťahu Západu a Ruska je nevyhnutná, v skutočnosti už prebieha. Vnímanie vzťahu Západu s Moskvou je však stále založené najmä na historicky anomálnom postavení Ruska v 90. rokoch. 

Extrémne a nezvyčajne slabé Rusko tých dní však nevydržalo, pretože bolo nestabilné až do jadra: mohlo sa ešte viac oslabiť, v takom prípade by krajina už pravdepodobne implodovala so skutočne strašnými vedľajšími účinkami vojny a anarchie alebo by z toho vyšlo silnejšie, čo je výsledok, ktorý vidíme v našom reálnom svete.

Bielorusko reaguje na kroky NATO: Chceme späť jadrové zbrane z éry ZSSR!
Bieloruský minister zahraničia upozorňuje: Krajina sa rozhoduje, či umiestniť ruské jadrové zbrane na svojom území. Minsk má totiž v čase rastúceho napätia so Západom obavy z aktivít NATO v susedných štátoch, konkrétne v Poľsku, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Éra po studenej pojne sa skončila

Inými slovami, niekedy medzi rokmi 2008 a 2014 sa skončila éra po studenej vojne a teraz sa nachádzame vo svete PO skončení tejto éry. Je to tektonický posun, návrat Ruska, ktorý má ďaleko od dokonalosti, no zároveň je podstatný, čo zásadne poháňa potrebu geopolitickej zmeny. 

Môže sa to stať premysleným a dohodnutým spôsobom, alebo sa hýbatelia Západu, predovšetkým USA, môžu rozhodnúť, že nechajú priebeh geopolitickej náhode. Druhá možnosť by viedla k oveľa drsnejšej ceste k novému status quo, dosť možno s katastrofálnymi následkami.

Potrebujeme riadený reset

Inak povedané, neexistuje žiadna inteligentná možnosť, ako pokračovať ako predtým. Otázkou je len to, akú podobu bude mať riadený reset. A to znamená, že musíme vstúpiť do oblasti kreatívneho vyjednávania.

Po prvé, Moskva zasiahla rezolútnym tónom a trvá na rýchlej západnej reakcii. Navyše Sergej Rjabkov, námestník ruského ministra zahraničných vecí a priamo zodpovedný za tento proces, zdôraznil, že Západ by mal zvážiť myšlienky jeho krajiny ako celok, nie „menu, z ktorého si možno vybrať to či ono“. To však neznamená, že nie je priestor na dávanie a prijímanie. Namiesto toho dávajú rázne otváracie kroky Ruska väčší zmysel ako pokus otriasť Západom z jeho samoľúbosti.

Kremeľ bude reagovať na predĺženie sankcií EÚ voči Rusku
Kremeľ prijme primerané protiopatrenia v reakcii na rozhodnutie Európskej rady predĺžiť hospodárske sankcie voči Rusku. Oznámil to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov (na foto). Rusko má podľa Peskova k dispozícii celú sadu protiopatrení,... Čítať ďalej
17 | 12 | 2021 | TASR

Po druhé, prinajmenšom jeden americký analytik už reptal, že to, čo považuje za kombináciu vojenského tlaku Kremľa a ponúk na rozhovor, je príliš drsné na to, aby sa dalo kvalifikovať ako riadna diplomacia. To je mätúca sťažnosť prichádzajúca z Ameriky, krajiny, ktorá zvyčajne kombinuje svoje „vyjednávania“ so sankciami, niekedy ochromujúcimi. A hrozbami vojny, ktoré sa opakovane napĺňajú. Jednoducho povedané, miešanie taktiky pevnej ruky a diplomacie, žiaľ, nie je ojedinelé – a preto nie je dôvodom vyhýbať sa rokovaniam.

Po tretie, nie je čas opäť sa zaseknúť v otázke toho, čo Západ sľúbil Rusku po studenej vojne. Odpoveď je v skutočnosti jasná: USA sľúbili, že nerozšíria NATO, a potom tieto uistenia porušili. Ak máte radi školské debaty, môžete diskutovať o tom, či bol tento sľub daný v roku 1990, 1993 alebo oboje. To je všetko. 

To je skutočný rozsah nesúhlasu, ako uznala Angela Stentová, americká expertka, ktorá je podozrivá z toho, že je voči Rusku mäkká. Ale problém je aj tak preceňovaný. Aj keby Západ nedal a neporušil žiadne sľuby, pravdepodobne by sme tu teraz mali rovnakú situáciu, pretože oživenie Ruska je kľúčovým faktorom zmeny. Neprofesionálna nečestnosť Západu pridala len ďalšiu nedôveru.

Kto je zodpovedný za ukrajinskú krízu?
Rusko a Západ v posledných týždňoch bili na poplach pre patovú situáciu za hranicou s Ukrajinou. Obe strany sa navzájom obviňujú z podnecovania situácie a je čoraz jasnejšie, že konflikt vidia rozdielne, konštatuje Glenn Diesen, profesor na... Čítať ďalej
19 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Požiadavky Ruska: Sú pre Západ také nesplniteľné?

Teraz záleží na kľúčových požiadavkách Moskvy a na tom, ako kreatívne – alebo nie – budú západní lídri reagovať.                                                  Stručne povedané, Rusko požaduje:

  • výslovné zastavenie rozširovania NATO, najmä odvolanie prísľubu NATO z roku 2008 o budúcom prijatí Gruzínska a Ukrajiny; 
  • ukončenie dodatočného presunu vojenských síl NATO v tých krajinách, ktoré vstúpili do aliancie po zániku Sovietskeho zväzu; 
  • vzájomnú dohodu neumiestňovať pozemné rakety stredného doletu (ktoré môžu niesť jadrové hlavice) v oblastiach v dosahu druhej strany; 
  • ďalšiu vzájomnú dohodu o obmedzení veľkosti manévrov v blízkosti citlivých hraníc medzi Ruskom a Západom, 
  • oživenie inštitucionalizovaných vzájomných konzultácií.

Zovšeobecňujúc svoj nedávny postoj k Ukrajine, Moskva tiež požaduje, aby USA nezriaďovali vojenské základne v štátoch, ktoré patrili k bývalému Sovietskemu zväzu, využívali ich vojenskú infraštruktúru alebo s nimi vojensky nespolupracovali. Napokon Rusko navrhuje, aby ono aj USA prestali rozmiestňovať jadrové zbrane mimo svojich vlastných hraníc.

Dag Daniš: Koniec vojenskej suverenity? Chystá sa dohoda o amerických vojenských základniach na Slovensku
Názor Daga Daniša (Postoj) Slovenské ministerstvá obrany a zahraničných vecí pripravujú dohodu so Spojenými štátmi, ktorá môže výrazným spôsobom obmedziť suverenitu Slovenska, upozorňuje vyštudovaný filozof a redaktor Dag Daniš. Americké... Čítať ďalej
18 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Rusko už nie je ten slabý hráč 90-tych rokov

Bez ohľadu na to, aké opodstatnené je to z pohľadu Ruska, ide o veľmi vysokú objednávku. Je ťažké si predstaviť, ako by Západ mohol so všetkým alebo aspoň s väčšinou súhlasiť. Ale to nie je skutočná otázka. Napriek tvrdému tónu Moskvy majú západní lídri jednoduchú povinnosť náležitej starostlivosti preskúmať priestor na kompromis. 

Nebude to ľahké z dvoch dôvodov: Po prvé, Moskva nebude vyjednávať sama proti sebe, ako to často robila v 90. rokoch. Namiesto toho bude robiť to, čo zvyčajne robia mocné štáty a bude sa starať o svoje vlastné záujmy. Západ, ktorý napríklad predstiera, že jeho zle motivovaný a pomýlený prísľub členstva pre Gruzínsko a Ukrajinu musí mať štatút posvätného písma, bude mať problém vyrovnať sa s Ruskom. 

Po druhé, Západ nie je monolit: zatiaľ čo niektoré vlády a lídri budú pripravení na dohodu, iné zaujmú čisto obštrukcionistickú pozíciu. Prvý tábor môže zahŕňať Francúzsko, Nemecko a rozhodne aj Bidenove USA (teraz) pripravené na zníženie napätia. V druhom bude mať popredné miesto Pobaltie a Poľsko. 

Krajiny ako Taliansko, Grécko alebo Česká republika buď zaujmú vyčkávaciu pozíciu, alebo spadnú do spektra medzi potenciálnych tvorcov obchodov a obštrukcií. To je ten najlepší scenár. Najhorším prípadom je, že Západ môže Rusko jednoducho odmietnuť.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/12/17/putin-miesa-karty-chysta-mat

Západ musí hľadať kompromis

Našťastie existujú náznaky, že to druhé sa nemusí stať. Prvé reakcie Západu boli zmiešané, vrátane očakávaných opakovaní dogiem, ako je hlúpa mantra, že Rusko nemá „veto“. Ako aj odpovede zdôrazňujúce, že aj Západ má sťažnosti a požiadavky. 

Môže to byť kontraintuitívne, ale druhá odpoveď je dôvodom na nádej: Západ, ktorý sa pustí do špecifík – či už je to zmysel pre ruské politické zasahovanie, intervencia Moskvy na Ukrajine alebo jej rakety v Kaliningradskej enkláve – je tu Západ, ktorý dokáže vyjednávať a hľadať kompromis. Bolo by pekné to pre zmenu vážne vyskúšať.

Čo má zakryť americká hystéria okolo fiktívnej ruskej invázie na Ukrajinu?
Komentár Philippa Khalfineho (Agoravox) Zatiaľ čo sa hlavné svetové médiá snažia predvídať, kam až môže konflikt na Ukrajine eskalovať, krajina sa stále hlbšie prepadá do vnútropolitickej krízy. Tá je jednou z najhorších za vlády prezidenta... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.