Zadržanie Roberta Fica - ako to vidí právnik?
17 | 12 | 2021 I Eka Balašková

Aj právnik Peter Weis sledoval prípad zadržania predsedu najsilnejšej opozičnej strany. Vo svojom článku pre portál akw.sk sa k problému vyjadril po odbornej stránke.

Uspeje predseda Smeru?

"Ak sa R. Ficovi podarí uspieť pri sťažnosti voči uzneseniu o vznesení obvinenia alebo mimoriadnym opravným prostriedkom, vyrieši tak situáciu mnohým iným, ktorí sú za podnecovanie obvinení ešte od udalostí zo 17. 11. 2020. Tak uvidíme. Formulácia skutkovej podstaty je vágna. Pokrytie jednotlivých alineí úmyslom a materiálny korektív budú zohrávať zrejme kľúčovú úlohu," píše právnik Weis. Veľmi pochybuje, že sa niekto pustí po línii definície „dôležitej povinnosti“.

Mainstream „nevie“, že zadržali Fica?
Po zadržaní R. Fica políciou vo štvrtok pred 18. hodinou vďaka tejto udalosti "vybuchli internety". Vyjadril sa k tomu hádam každý ... okrem médií hlavného prúdu. Situáciu si všimol portál Veci verejné. Heslo včerajška - Smer vyhrá voľby! Zábery... Čítať ďalej
17 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Čo hovorí § 337 TZ

Tu JUDr. Weis cituje Trestný zákon: "Kto verejne podnecuje na trestný čin alebo verejne vyzýva na hromadné neplnenie dôležitej povinnosti uloženej zákonom alebo na jeho základe, alebo na závažné porušovanie verejného poriadku, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky." Právnik ďalej píše, že: "Pustiť sa po línii identifikácie dôležitej povinnosti môže naraziť na čl. 13 ods. 2 Ústavy SR, kde vyhlášky ÚVZ strácajú vo vzťahu k medziam základných práv a slobôd právnu relevanciu." Právnik ponúka aj zaujímavosť na záver.

Je Šeliga advokát alebo pokútnik?

"Poslanec JUDr. Šeliga ponúkol verejne realizáciu práva na obhajobu. Zrejme išlo o pokus o vtipnú reakciu na taktiež vtipný pokus SMERu o poskytnutie právnej pomoci deň predtým protestujúcim záchranárom. Ponuka JUDr. Šeligu však trpí vážnou právnou vadou. Doc. Fico a JUDr. Kaliňák sú zapísaní v zozname Slovenskej advokátskej komory a realizovať právnu pomoc vo forme osobnej účasti na úkonoch obhajoby v trestnom konaní môžu (teda samozrejme len za okolností, že by o to potenciálny klient stál). JUDr. Šeligu sme ale v zozname advokátov nenašli. Pre realizáciu špecifických právnych úkonov, ktoré môže vykonávať jedine advokát, má právny poriadok svoj terminus technicus. Volá sa to pokútnictvo. Pokus o vtip teda úplne nevyšiel, ale aspoň to bolo avizované pro bono."

M. Uhrík: Toto už Hamranovo gestapo prehnalo!
K nehoráznemu zadržaniu lídra najväčšej opozičnej strany sa vyjadril aj poslanec Európskeho parlamentu Milan Uhrík (Republika). Nepohodlné protesty Pred pár dňami zadržala polícia záchranárov. Tí sa zúčastnili protivládneho protestu, pretože... Čítať ďalej
17 | 12 | 2021 | Eka Balašková

-----------------------------

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.