E. Chmelár: VLASTIZRADA- invázia Američanov na naše územie
15 | 12 | 2021 I Ján Papuga

Politický komentátor a historik Eduard Chmelár na svojom facebookovom profile upozornil na podpis vojenskej zmluvy s USA, ktorá umožní voľne sa pohybovať americkým vojakom po území Slovenska.

„Návrh Dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi SR a USA, ktorý dnes predložili ministri obrany a zahraničných vecí Jaro Naď a Ivan Korčok, je pre Slovenskú republiku maximálne nevýhodný a predstavuje reálne nebezpečenstvo straty suverenity štátu. Dovolím si tvrdiť, že obaja aktéri slovenskú verejnosť oklamali a ak tento paškvil prejde vo vláde, v parlamente a u prezidentky, nebudem môcť nazvať strojcov tohto zákerného činu inak ako vlastizradnou partičkou gaunerov,“ ostro vyhlásil Chmelár.

Chmelár objasňuje, že systém bilaterálnych dohôd o obrannej spolupráci vzniká z iniciatívy Spojených štátov. Reči o zvýšení bezpečnosti Slovenska a výmeny informácií sú podľa neho táraniny pre slaboduchých. Konzultácie a výmeny informácií sa dejú v rámci NATO aj dnes.

SR by malo uzavrieť s USA dohodu o obrannej spolupráci
Slovenská republika by mala uzavrieť s USA dohodu o obrannej spolupráci (DCA). Ministerstvo obrany (MO) SR predkladá jej návrh do medzirezortného pripomienkového konania. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) o tom informoval počas utorkového... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová/TASR

Slovensko bude rozhodovať iba navonok

Minister zahraničných vecí tvrdí, že rozhodovanie naďalej ostáva v rukách Slovenskej republiky. Chmelár tvrdí opak: „V predkladacej správe a v takmer každom článku zmluvy sa síce zdôrazňuje, že „ozbrojené sily Spojených štátov amerických budú pôsobiť na území Slovenskej republiky pri plnom rešpektovaní suverenity, Ústavy Slovenskej republiky a zákonov Slovenskej republiky. Samotný obsah dokumentu však v konkrétnych ustanoveniach dokazuje niečo iné. Napríklad podľa článku 3 vojenské základne obsadené americkými vojskami budú riadiť a kontrolovať Spojené štáty. (...) Hneď v ďalšom odstavci 3.3 sa však Slovensko zaväzuje, že zabezpečí Američanom využívanie verejných i súkromných pozemkov a nehnuteľností bez toho, aby ozbrojeným silám USA vznikli nejaké náklady. (...) Takže my si sem nielen pustíme cudzie vojská, ale ešte im tie manévre aj budeme platiť. Rovnako aj všetky priestory, ktoré doteraz obývali ozbrojené sily SR, ponúkneme americkej armáde bez nájomného.“

Ďalší článok zase umožňuje USA „prepravovať, rozmiestňovať a skladovať obranné zariadenia“, pod čím sa môžu chápať aj jadrové zbrane.

Ladislav Kamenický: Táto vláda je hnus!
Aj Ladislav Kamenický, poslanec NRSR za SMER - SD, sa na svojom Facebooku tvrdo ohradil proti zásahu policajtom voči zdravotníkom, ktorí protestovali pred budovou parlamentu. Podľa neho koalícia najprv tlieskala zdravotníkom, záchranárom. A... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Vstup Američanov nebude kontrolovaný

Článok 7.3. zaručuje Američanom, že „ozbrojené sily USA, dodávatelia USA a závislé osoby sú vyňaté z predpisov upravujúcich registráciu a kontrolu cudzincov“. To zdôvodňujú tak, že ich pobyt na území Slovenskej republiky sa považuje za „prechodný“. Rovnako sa má umožniť lietadlám, plavidlám a vozidlám ozbrojených síl USA, aby mohli „vstupovať na územie Slovenskej republiky, odchádzať z neho a voľne sa na ňom pohybovať. (...) A len blázon po skúsenostiach 20. storočia uverí rečiam, že ozbrojené sily USA tu budú len „prechodne“. Posledná „dočasnosť“ trvala 23 rokov.“

V článku 12.1., ktorý hovorí, že Slovenská republika na žiadosť Spojených štátov „uplatňuje svoju suverénnu právomoc vzdať sa prednostného práva na výkon trestnej právomoci“ nad príslušníkmi ozbrojených síl USA. „Čiže všetky pôvodné hrozby tu ostávajú, akurát sa tvárime, že je síce našou suverénnou právomocou trestať priestupky, prečiny a zločiny na našom území, ale na žiadosť USA sa ich veľkoryso vzdáme. Rovnako sú americkí vojaci oslobodení od daní a vyňatí z konaní o občianskoprávnu náhradu škody alebo o uloženie správnej pokuty,“ píše Chmelár.

Alojzovi Baránikovi to nevyšlo. Právomoc GP nebude zatiaľ obmedzená
Právomoc generálneho prokurátora zrušiť rozhodnutie podľa paragrafu 363 Trestného poriadku sa zatiaľ obmedzovať nebude. Poslanci Národnej rady (NR) SR odmietli v utorkovom hlasovaní novelu Trestného poriadku, ktorú predložil Alojz Baránik (SaS).... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová/TASR

Schválenie zmluvy sa rovná vlastizrade

Súhlas s touto zmluvou sa rovná podľa Chmelára vlastizrade. Je podľa neho tragédiou, že tento štát sa dostal do rúk ľudí, ktorí sledujú záujmy USA pred štátnymi záujmami. Ide o prezidentskú zmluvu: hlava štátu ju ratifikuje a hlava štátu ju môže aj zastaviť. Ak nie, táto zmluva má prednosť pred zákonmi SR.  

„Priatelia, toto je vážna vec. Možno jedna z najdôležitejších v histórii tohto štátu. Ak dovolíme schválenie tejto zmluvy, ktorá nemá iný cieľ, ako dostať sem vojakov USA pod akoukoľvek zámienkou – už ich odtiaľto tak ľahko nedostaneme. Je to kľúčový okamih našich dejín. Ak zlyhávajú elity, ktoré sú k vlastnému štátu príliš ľahostajné, ak zlyhávajú novinári, ktorí sú pri obrane demokracie nedôslední a nevzdelaní, je potrebné zdvihnúť zástavu vlastenectva a brániť slobodu a suverenitu na úrovni občianskej,“ píše Chmelár.

Chmelár iniciuje petíciu

Na záver informoval, že inicioval petíciu proti rozmiestneniu cudzích vojsk na našom území. https://www.mojapeticia.sk/.../f29a9a58-cc21-4d97-93d9... Žiada občanov, aby ju podpísali a šírili medzi známych. Naše územie by mohlo byť využité ako predsunutá základňa pre ďalšiu vojnu.

Politické teľa roka Mikulec sa rozhodol pre silný koncoročný finiš
Zatknúť protestujúcich zdravotníkov to chce obzvlášť vyvinutý politický cit! Vyjadril sa na sociálnej sieti k dnešnej horúcej téme o pokutovaní a zatknutí protestujúcich záchranárov bývalý poradca exprezidenta Andreja Kisku a novinár Rado... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.