Žilinka: Zmeny v § 363 sú prejavom strachu zo zákonnosti
14 | 12 | 2021 I Ján Papuga

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa na sociálnej sieti vyjadril k vyjadreniam o nadužívaní § 363 Trestného zákona.

Hovorí o klamstve tých, čo to šíria. Tí poukazujú na to, že Žilinka neprimerane užíva uvedený paragraf, podľa ktorého môže generálny prokurátor zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak bol v predchádzajúcich procesoch porušený zákon.

Pri výbere šéfa PZ sa posilní vplyv ministra vnútra
Kompetencie ministra vnútra pri vymenovaní a odvolávaní prezidenta Policajného zboru (PZ) a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) sa posilnia. Verejné vypočutia pred výborom budú mať iba konzultačný charakter, minister nimi nebude viazaný.... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová/TASR

Zo štatistických údajov Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky je nepochybné, že podiel zrušených právoplatných rozhodnutí generálnym prokurátorom na celkovom počte podaných návrhov oprávnených osôb v roku 2021 je oproti predchádzajúcim rokom podstatne nižší.

Ak tento podiel v roku 2021 predstavoval za Slovenskú republiku 13,55 %, v roku 2020 to bolo 16,25 %, v roku 2019 dokonca 19,26 %, v roku 2018 predstavoval 18,44 %, v roku 2017 išlo o 18,45 % a v roku 2016 to bolo 15,13%.

Maroš Žilinka a jeho rok vo funkcii generálneho prokurátora. Čo hovorí?
Maroš Žilinka bol do funkcie generálneho prokurátora zvolený pred rokom. Volila ho koalícia aj opozícia. Niektorí koaliční poslanci sa pri hlasovaní zdžali. Dnes ho kritizujú aj tí, ktorí ho volili. Aký bol jeho prvý rok vo funkcii generálneho... Čítať ďalej
12 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

V roku 2020 bol tento podiel pri rozhodnutiach okresných a krajských prokuratúr 16,41 % a pri rozhodnutiach Úradu špeciálnej prokuratúry 15 %, v roku 2021 predstavoval podiel pri rozhodnutiach okresných a krajských prokuratúr 13,71 % a pri rozhodnutiach Úradu špeciálnej prokuratúry 12,93 %.

„Ak teda dochádza k nadužívaniu, tak len pri zneužívaní mediálneho priestoru na šírenie klamstiev, zavádzania a manipulovania verejnej mienky a určite nie pri napĺňaní zákonnej povinnosti generálneho prokurátora zrušiť každé rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní, ktorého nezákonnosť zistí.

Úsilie dosiahnuť zmenu zákonných oprávnení generálneho prokurátora, vyvolané laickým nesúhlasom s jeho konkrétnymi rozhodnutiami (kritikmi posudzovanými primárne z pohľadu osoby obvineného a nie z pohľadu dodržania zákonnosti) na základe neodborných návrhov, ignorujúcich základné zásady trestného konania a dlhé roky budovaného systému vzájomných bŕzd a protiváh, za používania zavádzajúcich argumentov, tak nie je ničím iným, ako snahou mocensky ovládnuť trestné konanie a v konečnom dôsledku prejavom strachu zo zákonnosti,“ píše Žilinka.

Kocúrkovo - Sulík kritizuje konzílium, konzílium Sulíka a všetci politikov
Už ich nebudem brať vážne! Sú to ľudia, ktorí prijímajú „šialené rozhodnutia, riešia len to svoje“ a chýba im expertíza z akejkoľvek inej oblasti okrem ich vlastnej. Aj takto označil predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík prácu konzília... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.