Maroš Žilinka a jeho rok vo funkcii generálneho prokurátora. Čo hovorí?
12 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová

Maroš Žilinka bol do funkcie generálneho prokurátora zvolený pred rokom. Volila ho koalícia aj opozícia. Niektorí koaliční poslanci sa pri hlasovaní zdžali. Dnes ho kritizujú aj tí, ktorí ho volili. Aký bol jeho prvý rok vo funkcii generálneho prokurátora a čo hovorí Maroš Žilinka?

Maroš Žilinka bol verejnosti takmer neznámy až kým sa v súvislosti s jedným z prípadov Mariána Kočnera neobjavila informácia, že Kočner bol objednávateľom vraždy Maroša Žilinku a vraždy jeho rodiny, za čo bol neskôr aj obvinený.

O funkciu generálneho prokurátora sa pred rokom uchádzalo sedem kandidátov a Maroš Žilinka vo verejnom hlasovaní získal 3. decembra 2020 od 147 poslancov 132 hlasov, aj s hlasmi opozície. 

Počas svojho pôsobenia vo funkcii generálneho prokurátora sa niekoľkokrát dostal do sporu so špeciálnym prokurátotom Danielom Lipšicom. Maroš Žilinka podal na Daniela Lipšica niekoľkokrát návrh na disciplinárne konanie za čo si vyslúžil kritiku od politikov, aj od médií. Početnej kritike čelil aj za využívanie sporného paragrafu §363 Trestného poriadku, na ktorú Žilinka reagoval na tlačovej konferencii. Pozval na ňu len tlačové agentúry a televízie, za čo ho opätovne kritizovali politici aj médiá.

Ján Čarnogurský - "hanebnosti a nekvalifikovanosť" v Hegerovej diplomacii
Bývalý predseda vlády Ján Čarnogurský na webe srspol.sk píše: "Nekvalifikovaná komunikácia slovenského premiéra". Advokát, dlhoročný disident, zakladateľ a prvý predseda KDH, bývalý premiér SR postupne vymenúva prešľapy súčasného predsedu vlády... Čítať ďalej
11 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Čo hovorí rok vo funkcii generálneho prokurátora Maroš Žilinka?

Maroš Žilinka sa po uplynutí jedného roku vo funkcii generálneho prokurátora vyjadril na sociálnej sieti. 

„Aj keď sa maratón nehodnotí po šiestich kilometroch, deklarujem, že aj naďalej bude pre mňa jediným imperatívom zákon a svedomie. Nedám sa ovplyvniť prianím či predstavami politikov, médií, verejnej mienky alebo kohokoľvek iného. Či už sa to niekomu páči, alebo nie,“ uviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka. 

Naši starkí už predsa raz zažili segregáciu a udavačov
"Začína sa to segregáciou, končí sa to plynovými komorami" - pripomína v úvode svojho statusu na sociálnej sieti nezvratný historický fakt Ľuboš Blaha. Na vysvetlenie menej zorientovaným a najmä zástupcom súčasnej moci na Slovensku: "Presne takto... Čítať ďalej
11 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Pomôžete nám?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.