Kocúrkovo - Sulík kritizuje konzílium, konzílium Sulíka a všetci politikov
14 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Už ich nebudem brať vážne! Sú to ľudia, ktorí prijímajú „šialené rozhodnutia, riešia len to svoje“ a chýba im expertíza z akejkoľvek inej oblasti okrem ich vlastnej. Aj takto označil predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík prácu konzília odborníkov. No nedajte sa mýliť! Ani experti, ktorí už dva roky pomáhajú v boji proti pandémii, na Sulíkovi nenechali nitku suchú.

Vážne rozhoduje konzílium?

Sulík neprestáva v kritike práce konzília odborníkov. Tvrdí, že ich rozhodnutia, týkajúce sa COVID-19, už nebude brať vážne. Prekáža mu, že ide o profesijne úzko špecializovaný orgán, ktorý by mal podľa neho viac počúvať aj odborníkov z iných oblastí, píše denník Nový Čas.

„Za mňa hovorím: Stačilo,“ vyhlásil minister a zaprisahal sa, že on osobne bude už odteraz konzílium ignorovať. „Za svojimi výrokmi si stojím,“ zdôraznil Sulík, ktorý na odborníkov zaútočil aj v nedeľu v relácii Na telo TV Markíza.

„Týchto sedem ľudí rozhoduje prakticky o celej krajine a ja to považujem jednoducho za neprijateľné. Pokiaľ má mať ten tím relevantnú váhu, pokiaľ napríklad chcú, aby ja osobne som ich závery bral vážne, tak tam musia pribrať aj ďalších ľudí. Jediné, na čo sa oni zmôžu, je všetko zavrieť, lebo nevidia a nemusia vidieť nič iné,“ kritizoval Sulík.

Minister preto navrhuje, aby sa do tímu pribrali aj sociológovia, psychológovia, pedagógovia či zástupcovia skupín, o ktorých sa rozhoduje.

Eme­rit­ný sud­ca Ústav­né­ho sú­du kladie veľmi závažné otázky k nútenému očkovaniu
"Čo je straš­nej­šie? Zlo­či­ny ko­mu­niz­mu ale­bo oh­ro­ze­nie po­vin­ným oč­ko­va­ním pro­ti CO­VID-19? Za ta­ké­ho­to skut­ko­vé­ho sta­vu je vý­hrou, že o ochra­nu pred zá­ko­nom či vy­hláš­kou za­vá­dza­jú­cou po­vin­né oč­ko­va­nie pro­ti... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Ciká na nesprávny strom

Podľa názoru odborníkov si minister zmýlil terč. „Súbor prijatých opatrení vnímame ako politické rozhodnutie, ktoré musia zdôvodniť a vysvetliť jeho autori,“ uvádza konzílium. Jeho členovia opakujú, že oni nikomu nenavrhovali ani zákaz rodinných návštev cez Vianoce, ani ďalšie opatrenia v tej podobe, v akej ich vláda prijala.

Podnietil vyhrážky?

Viacerí členovia konzília navyše potvrdili, že po Sulíkovej kritike začali dostávať desiatky nenávistných mailov, v ktorých sa im napríklad vyhrážajú, že „budú súdení v Norimberskom procese“.

„Máme toho plné zuby a necítime sa v bezpečí,“ povedala jedna z členiek konzília. Prízvukuje, že v rámci ministerstva zdravotníctva existovala aj pandemická komisia, ktorá zohľadňovala názory viacerých expertov.

Naďova podržtaška prestrelil: Igor, nájdeš odvahu zbaviť sa ho?
Vyzývam vládnu koalíciu k okamžitému odvolaniu Juraja Krúpu z postu predsedu Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť! Takto zareagoval na včerajšie Krúpove výroky o Putinovi opozičný poslanec a smerák Ľuboš Blaha vo svojom statuse na sociálnej... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

„V druhej vlne to fungovalo tak, že konzílium radilo ministrovi, minister to predložil pandemickej komisii a potom to išlo na vládu. Čiže postupnosť je urobená, tam nie je dôvod dopĺňať do konzília niekoho, pretože konzílium má medicínske odporúčania,“ dodala.

Zodpovednosť nesú politici

Členov konzília sa zastávajú aj mnohí odborníci, ktorí v konzíliu nepôsobia. „Pôvodný návrh konzília je často na míle vzdialený tomu, čo nakoniec platí,“ povedal lekár Peter Sabaka. „Za tieto zmätky v balíčkoch opatrení nesú zodpovednosť výlučne politici,“ pridal sa aj matematik Richard Kollár. 

Čo všetko chcete vedieť o pandemickom ošetrovnom: Odpovede nájdete TU
Starším žiakom a stredoškolákom už začali predčasné prázdniny. Keďže niektoré školy svoje brány zatvorili, rodičia môžu požiadať o dávku. Vo výnimočných prípadoch ju dostanú aj cez sviatky, píšu Hospodárske Noviny. Rodičia, ktorých deti sa opäť... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.