Pochybná štátna karanténa? Nevadí, platiť treba!
14 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

Minulý rok na jar mnohí, čo sa vrátili zo zahraničia, skončili v štátnych ubytovniach, či už v Gabčíkove, alebo v Demänovskej doline, alebo inde. Mnohí si karanténu vedeli zabezpečiť aj inak, no "štát" to nezaujímalo. Po pár týždňoch im prišlo za pobyt vyúčtovanie. Mnohí zaplatiť odmietli. Nedávno o štátnej karanténe rozhodoval Ústavný súd. O dopadoch rozhodnutia písalo aj SME. 

Pripomeňme si,

čo-to o štátnej karanténe. Slovensko ju využívalo v prvej vlne covidu, zhruba od apríla do júna. Ombudsmanka Mária Patakyová ju napadla na Ústavnom súde a pred týždňom jej súd vyhovel konštatovaním, že povinnosť bola protiústavná. Štátnu karanténu však absolvovalo cez sedemnásťtisíc občanov. Faktúry za ňu zatiaľ uhradilo 12 860. Ministerstvo vnútra dostalo deväť žiadostí o odpustenie tejto platby, povolilo však iba jej splátky. Za svoj vynútený pobyt faktúru dosiaľ nezaplatila približne štvrtina z vyše 17-tisíc ľudí, ktorí boli v karanténe. Aktuálne ide o 4429 ľudí, štát od nich chce spolu viac než 425-tisíc eur. Informácie priniesol denník SME.

Tretia dávka už po troch mesiacoch? Čo si o tom myslia politici?
Včera sme písali o tom, že Ministerstvo zdravotníctva SR schválilo skrátenie času medzi podaním druhej a tretej dávky. Nás v redakcii zaujímalo, čo si o tomto kroku myslia niektorí... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Faktúry "chodili" opakovane

Obsahovali aj informáciu, že v prípade nezaplatenia, bude suma vymáhaná. Po rozhodnutí Ústavného súdu je otázne, či to tak bude naozaj. ÚS totiž štátnu karanténu vyhlásil za protiústavnú. V náleze konštatoval, že nebol dôvod nútiť ľudí do štátnej karantény bez možnosti izolácie v domácom prostredí. „Ak ide o izoláciu mimo domáceho prostredia - v zdravotníckom zariadení alebo inom určenom zariadení – ide o pozbavenie osobnej slobody,“ píše Ústavný súd.

Trvalo to vyše roka

V júni Slovensko od využívania štátnej karantény ustúpilo. Spory však trvajú dodnes. Ombudsmanka ešte pred zrušením štátnej karantény okrem porušovania práva na osobnú slobodu poukázala aj na reálne problémy. Deň pobytu v štátnej karanténe stál cca 13 eur. Niektorí v nej strávili aj tri týždne a tak sa cena vyšplhala dosť vysoko. Upozorňovala tiež na to, že izolovaní ľudia zväčša nemohli pracovať.acovať.

Nejasné rozhodnutie

Nikto nevie, čo bude s vymáhaním faktúr za pobyt v karanténnych centrách - spory sú zatiaľ len v štádiu pripomienok.  „Tieto prípady zatiaľ riešime mimosúdne,“ odpísalo denníku SME ministerstvo vnútra. Sociálne slabší občania sa môžu pokúšať o odpustenie poplatkov, no MV im umožnilo len postupné splatenie dlhu. Prestane  ministerstvo faktúry vymáhať? Odpoveď je len všeobecná. „Aj naďalej budeme postupovať v zmysle zákona o pohľadávkach štátu." Viac nenapovedá ani zákon, na ktorý sa odvoláva. Pripúšťa aj vymáhanie dlhu, aj jeho odpustenie.

Zavrieť ústa za každú cenu? - Hnevá sa Juraj Štubniak
Zloba, arogancia a hlúposť. To sú podľa Štubniaka nepriatelia, ktorých máme dnes už vo vlastných radoch - na pracoviskách, či dokonca v rodinách. Dokonalý príklad arogancie Ponúka Juraj Štubniak na príklade lekára, pôrodníka Semmelweisa. Ten... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Faktúry nie sú protiústavné

Naznačuje to tlačové vyhlásenie ÚS. Argumentuje tým, že ide o skutočné náklady, najmä na stravu, ktorú ľudia dostali. Právnička, ktorej sa to tiež týka hovorí, že zatiaľ ešte nevie, či po rozhodnutí faktúru uhradí, alebo bude trvať na tom, že je postavená na chybnom základe. „Nález hovorí, že nemohli nariadiť štátnu karanténu, no ja som povinná za ňu platiť? Znie to prinajmenšom čudne."

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.