Živý alebo umelý?
12 | 12 | 2021 I Ján Papuga
Každý rok sa rieši, či je lepšie kúpiť umelý stromček alebo živý, ktorý sa po použití vyhodí. Vstupuje do toho aj ekologický rozmer. Problému sa venovala TA3.

S rastúcimi obavami o klimatickú krízu sa mnohí zákazníci zamýšľajú aj nad tým, ktorá alternatíva je zelenšia. Pre tých, ktorí už vlastnia umelý stromček, je vhodnejšie naďalej ho používať a nekupovať nový. Každoročným používaním tých istých dekorácií, je možné množstvo odpadu znížiť na minimum.

Návyky detí pred epidémiou a dnes. Hýbu sa?
Slovenské deti od 9 do 17 rokov trávia čas vonku a pomáhajú v domácnosti vo väčšej miere než pred epidémiou. Ukázal to prieskum Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch pri ministerstve práce. Bližšie o tom... Čítať ďalej
12 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Umelý stromček treba použiť aspoň desaťkrát

Dvojmetrový umelý stromček zodpovedný za asi 40 kilogramov emisií skleníkových plynov, čo znamená, že ho musíte použiť aspoň desaťkrát, aby bol jeho dopad na životné prostredie nižší ako pri kúpe živého stromčeka každý rok. Ak si chcete kúpiť umelý, mali by ste vyhľadať taký, ktorý je vyrobený z recyklovaných materiálov, alebo z druhej ruky.

Ak máte záujem o živý rezaný stromček, treba si kúpiť taký, ktorý vyrástol niekde vo vašom v okolí od lokálneho pestovateľa. V posledných rokoch vzrástla ponuka doma pestovaných vianočných stromčekov, čo umožnilo vyhnúť sa ich dovozu.

Prenájmy vianočných stromčekov

Populárnou alternatívou pre ľudí, ktorým záleží na životnom prostredí no uprednostňujú na Vianoce živý stromček, sa stali prenájmy ihličnanov. Po tom, ako stromček po sviatočnom období vrátia predajcovi, stromy presadia a môžu tak byť znovu o rok použité na prenájom. Zaujímavá je aj ponuka stromčekov v kvetináčoch, o ktoré sa dá starať celý rok. Ak má byť potom stromček zasadený vonku, je potrebné ho držať ďalej od zdrojov tepla a v interiéri by nemal zostať viac ako dva týždne.

List prezidentke Čaputovej: Zachráňte Tatry!
Naše veľhory, ktoré by si v iných štátoch chránili ako oko v hlave, trpia pod nájazdom developerov. Neraz o výstavbe na území celoslovenského významu rozhoduje drobná obec alebo okresný úrad. Aj preto sa viacerí ekologickí aktivisti rozhodli... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Podľa Alojza Gaža zo Záhradného centra v Bratislave, ktoré nakupuje vianočné stromčeky v Dánsku, sa vkus Slovákov rokmi nezmenil. Vo väčšej miere preferujú rezané stromčeky. Posledné roky cítiť mierny nárast záujmu o živé stromčeky pestované v kvetináči.

Nekupovať hocijaké stromčeky v kvetináči

„Mnohí predajcovia predávajú stromčeky s urezanými koreňmi,“ hovorí Gažo s tým, že po presadení majú veľmi malú šancu na prežitie. V ponuke záhradného centra majú preto len stromčeky, ktoré sú už priamo pestované v kvetináči, nemajú narušenú koreňovú sústavu, a je veľká pravdepodobnosť, že sa pri výsadbe uchytia. Ako poznamenal, dôležitá je aj samotná starostlivosť o stromček od zakúpenia až po jeho zasadenie. Živý stromček je podľa neho rozhodne ekologickejší. Ako uviedol, vianočné stromčeky sa pestujú na plantážach a za každý vyrezaný stromček sa sadí minimálne jeden ďalší. Po sviatkoch sa ekologicky likvidujú, úžitok z nich môžu mať aj zvieratá v ZOO.

Ako zlepšiť imunitu našich detí?
Oslabená imunita detí môže znamenať vážnu prekážku v živote rodiny. Posilnenie imunity pritom nemusí byť zložité. O imunite a o tom, ako sa dá posilniť napísal vegmart.sk. Imunitný systém je presne tým, čím ho označujeme - je to systém. Zahŕňa... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.