Kauza "Trnkových teplomerov" nekončí
11 | 12 | 2021 I Eka Balaskova
13. 12. 2021 sa chystá prvé rokovanie poslancov košického samosprávneho kraja od vypuknutia kauzy predražených teplomerov. SME/Korzár informuje o pokračovaní tejto kauzy.
Výzva na odstúpenie

Županovi Trnkovi ju adresovali parlamentní poslanci z OĽaNO žijúci v Košickom kraji. „Je neakceptovateľné, ako župan postupoval - či išlo o samotný predražený nákup teplomerov, ako aj následné navádzanie výrobcu, aby menil svoje výroky a klamal. Preto dnes podávame podnet na Najvyšší kontrolný úrad a Trnku vyzývame, aby vyvodil politickú zodpovednosť,“ povedal pre SME/Korzár Erik Ňarjaš. 

Poslanci budú chcieť vysvetlenie

Pred pondelkovým rokovaním ho od župana očakávajú viacerí poslanci KSK. Na poslednú chvíľu poslanci dostali oznam, že zasadnutie sa uskutoční len online formou. „Na základe podnetov viacerých poslancov zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja a súčasnej pandemickej situácie sa mení forma plánovaného 28. zasadnutia zastupiteľstva z pôvodnej prezenčnej na online formu,“ uvádza v e-maile podľa SME/Korzár poslancom Anna Heribanová z kancelárie župana. Poslanec Milan Potocký (OĽaNO) považuje toto rozhodnutie za zvláštne. 

Môže štát nariadiť povinné očkovanie? Čo na to právnička.
O povinnom očkovaní sa hovorí stále viac. Zvlášť pre vekovú kategóriu ľudí nad 60 rokov. Redaktorka denníka Pravda sa rozprávala s právničkou o právnom pozadí očkovania všeobecne, či môže štát zaviesť povinné očkovanie a ako sú tieto veci ošetrené... Čítať ďalej
11 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Výhovorka na covid neobstojí

„V tom čase bol denný prírastok pozitívnych PCR aj antigénových testov a ich sedemdňový priemer vyšší ako 9. decembra, keď padlo rozhodnutie, že rokovanie bude online. Okrem toho každý poslanec sa má možnosť otestovať na covid krátko pred zastupiteľstvom priamo v budove magistrátu, kde sa rokuje.“ Informuje poslanec Potocký. Tvrdí tiež, že dohadom o účelovom konaní sa môže vyhnúť sám Trnka. „Vyjadril sa, že ide o závažné informácie a situácia ho nesmierne trápi. Aj preto očakávam, že iniciatívne poskytne poslancom aj počas online rokovania vysvetlenie k celej kauze,“ hovorí Potocký.

Informácie pribúdajú.

Podľa informácií poslancov na povrch vychádzajú ďalšie podozrivé nákupy župných organizácii. Mohlo pri nich dôjsť k niekoľkonásobnému predraženiu. Ako tieto prípady posúdi polícia bude mať rozhodujúci vplyv na otázku ďalšieho zotrvania Trnku vo funkcii župana.

O zmenu požiadal šéf klubu KDH

Rastislav Javorský osobne požiadal župana o zváženie zmenu prezenčného zastupiteľstva na online. Je podľa neho zodpovedné zamedziť stretávaniu sa. "Je platný zákaz stretávania sa a tak by sme mali ísť príkladom." povedal pre SME/Korzár sám Javorský: „Niekoľko poslancov nášho klubu by sa nezúčastnilo zastupiteľstva (karanténa, nechcú sa ohroziť, doliečovanie...). Akceptujem to, nakoľko aj rozhodnutie, podľa akých pravidiel budeme fungovať v celej spoločnosti, sme sa dozvedeli vo štvrtok.“ Podľa Javorského župan chcel mať zastupiteľstvo prezenčné práve kvôli tomu, aby mohol celú kauzu vysvetliť a on sám ju považuje za uzavretú.

R. Fico - Niekto sa tu zbláznil
A nie je to R. Fico, tentokrát ani médiá nie, ale "na paškál" si vo svojom statuse na sociálnej sieti berie jedného z podpredsedov NR SR. Špekulácie okolo stretnutia R. Fico vo svojom statuse píše o stretnutí prezidentky Čaputovej a predsedu... Čítať ďalej
11 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Prekvapený nový šéf Smeru

František Petro - predseda poslaneckého klubu strany Smer v KSK vraví, že ešte v stredu prebehlo rokovanie predsedov poslaneckých klubov so županom a o online zasadnutí nepadlo ani slovo. „Som prekvapený, že to prichádza na poslednú chvíľu, dozvedel som sa to v piatok predpoludním, keď mi volali IT technici. Samozrejme, vnímame to citlivo a pripúšťam, že dôvodom sú kauzy, ale to je už zodpovednosť tých, čo ho pri voľbách podporovali, nech si oni urobia poriadok.“ Skonštatoval pre SME/Korzár Petro a hneď dodal:  „Teraz sa to, že sme Trnkovi nedôverovali,  len potvrdilo. K vyvodeniu dôsledkov a teda odstúpeniu má ďaleko.“

R. Sulík: Toto je "na uterák"

"Pre mňa osobne je to nevysvetliteľné a v ďalších voľbách s podporou SaS Trnka počítať nemusí," vyjadril sa predseda strany SaS, ktorá Trnku vo voľbách do VÚC podporovala. Košický predseda "sulíkovcov" je však opatrný: „Som právnik, často som pojednával na súdoch, niekedy sa ukázalo, že pravda je trochu iná. Keď sa však potvrdí, ako to vyzerá momentálne a aké sú indície, tak áno, je to na uterák.“ Trnka a Vrchota boli spolužiaci z jednej triedy na Gymnáziu Šrobárova.

Nič nehovoriaca odpoveď

„Predseda Košického samosprávneho kraja bude v najbližších dňoch informovať médiá aj verejnosť o nákupe teplomerov. Dôvodom je, že viaceré skutočnosti týkajúce sa nákupu a verejného obstarávania prechodových teplomerov ešte v médiách neodzneli, prípadne boli prekrútené,“ vyjadrila sa Trnkova hovorkyňa, A. Terezková.

Nie každý zaočkovaný senior odmenu aj dostane
Prezidentka Zuzana Čaputová dnes (10. 12.) expresne rýchlo podpísala zákon, na základe ktorého dostanú ľudia starší, ako 60 rokov odmeny za to, že sa dajú zaočkovať proti koronavírusu. Viac informácií priniesol denník Pravda Nevidí rozpor s... Čítať ďalej
11 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Pomôžete nám?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.