Odborník Flegr vysvetľuje: Pomôže Omikron zastaviť pandémiu?
07 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Omikron sa môže zaradiť medzi najinfekčnejšie patogény, aké vôbec poznáme. No zároveň by nám mohol pomôcť ukončiť pandémiu. Zatiaľ sú to však len špekulácie.

Tieto slová vyslovil v rozhovore pre denník Plus JEDEN DEŇ český evolučný biológ Jaroslav Flegr. Hovorí, že o novom variante koronavírusu toho vieme ešte veľmi málo.

Nevieme o ňom ešte skoro nič

"Ešte nevieme, ako dobre je omikron adaptovaný na zimu. Rozhodne je to variant, ktorý sa v Afrike ukázal mimoriadne infekčným. A ak sa bude rovnako správať aj v Európe, potom všetky ostatné varianty rýchlo prevalcuje," konštatuje biológ.

Vysvetľuje, že z pozorovaní afrických prípadov sa zdá, že by mohol byť o 30 až 50 percent infekčnejší, čo by omikron zaradilo medzi najinfekčnejšie patogény, aké vôbec poznáme. 

"No akú veľkú hrozbu v skutočnosti predstavuje, resp. ako veľmi bude ubližovať infikovaným, zatiaľ ani len netušíme. Verím však, že jedného dňa príde variant, ktorý bude mimoriadne infekčný a zároveň zhovievavý k svojim hostiteľom, čo by nám pomohlo ukončiť pandémiu," zamýšľa sa Flegr.

Krtoré ďalšie mesto hlási rapídny nárast cien za teplo?
Nedávno sme písali o Ilave, v ostatných dňoch ohlásila zvyšovanie cien za teplo a TÚV spoločnosť Spravbytkomfort, a. s. Prešov. SME/Korzár informuje, že spoločnosť požiadala Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) o úpravu variabilnej zložky... Čítať ďalej
07 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Môže aj obísť naše vakcíny

Podľa evolučného biológa sa však musíme pripraviť na najhoršie a síce, že je to zabijak, ktorý bude schopný obchádzať naše vakcíny. 

"Strašne by som si prial mýliť sa, no obávam sa, že vakcíny ako aj monoklonálne protilátky, ktorými liečime covidových pacientov, budú mať pri omikrone nízku účinnosť," varuje.

"V tejto chvíli by sme mali začať budovať kapacity pre plošné PCR testovanie obyvateľstva. Záchyt a karantenizácia nakazených totiž môže zastaviť akýkoľvek variant. Štát by mal investovať do vysokokapacitných laboratórií, v ktorých by bolo možné testovať povedzme pol milióna či milión vzoriek denne. Je to nezrovnateľne lacnejšie ako lockdowny," myslí si odborník.

Neprajníci, prebrali ste sa? Pýta sa biatlonistka Paulína Fialková.
Paulína Fialková: Hejteri, prebrali ste sa? Sme ako národ na dne? Takto komentuje svoju situáciu ohľadom nelichotivých výsledkov v úvodnom kole Svetového pohára v biatlone vo švédskom Östersunde. V šprinte na 7,5 km obsadila až 100. miesto. Pred... Čítať ďalej
07 | 12 | 2021 | Norbert Pančík

Zabudnite na jednorazové vakcíny

Šanca na jednorazovú vakcínu, ktorá by nás spoľahlivo ochránila na celé roky či desaťročia, podobne ako „tetanovka“, tu podľa Flegra nie je.

"Nie. Tetanus je veľmi špecifický a aj tu je potrebné preočkovávanie. Do momentu, kým sa nerozšíri neškodný variant, budeme sa musieť chodiť pravidelne očkovať," vysvetľuje.

Hrozia nám dlhodobé účinky?

Podľa Flegra storočné skúsenosti s inými vakcínami hovoria, že sa žiadne vážne strednodobé ani dlhodobé nežiaduce účinky konať nebudú.

"Či práve tieto vakcíny nebudú výnimočné a či náhodou za mnoho rokov neprinesú neočakávané následky, samozrejme, s istotou nevieme," pripúšťa odborník.

Neznáme dlhodobé nepriaznivé účinky vakcín sú podľa Flegra menej pravdepodobné, než neznáme dlhodobé účinky po prekonaní covidu.

MUDr. Piják je očkovaný
MUDr. Piják je v nemocnici. Odkazy pre svojich fanúšikov necháva prostredníctvom sociálnej siete, alebo ich prinášajú jeho blízki kamaráti Ján Baránek a Dr. Juraj Mesík. V príspevku, ktorý zverejnil na YouTube kanály Ján Baránek začiatkom decembra,... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Pomôže lockdown?

Lockdown iba pre neočkovaných nikomu podľa biológa nepomôže. Nezmyselný je podľa neho aj spor o zatváraní škôr. Deti totiž tak isto zapĺňajú nemocničné lôžka. 

"Ibaže ich zapĺňajú rodičmi či prarodičmi, ktorí sa od nich nakazili. Ak vám akútne hrozí kolaps nemocníc, potom je nutné školy uzavrieť. Musíme sa správať solidárne všetci," uzavrel Flegr.

Žilinka Remišovej: Slovenská prokuratúra napĺňa európske štandardy
Generálny prokurátor Maroš Žilinka reagoval na sociálnej sieti na slová univerzálnej ministerky Veroniky Remišovej z rozpadajúcej sa strany Za ľudí o tom, že generálna prokuratúra je založená na stalinskom type. Podľa Žilinku model slovenskej... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Ján Papuga

"Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú." Redakcia HD.