Žilinka Remišovej: Slovenská prokuratúra napĺňa európske štandardy
06 | 12 | 2021 I Ján Papuga

Generálny prokurátor Maroš Žilinka reagoval na sociálnej sieti na slová univerzálnej ministerky Veroniky Remišovej z rozpadajúcej sa strany Za ľudí o tom, že generálna prokuratúra je založená na stalinskom type.

Podľa Žilinku model slovenskej prokuratúry zodpovedá európskym štandardom. Označovať model slovenskej prokuratúry za stalinský, ktorý neprešiel reformou do podoby, v akej by mala prokuratúra fungovať v demokratickom štáte, ako to dnes urobila podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky Veronika Remišová, je nielen zavádzajúce a účelové, ale aj svedčiace o odbornej nekompetentnosti a neznalosti vývoja ústavnej a zákonnej úpravy postavenia prokuratúry.

V. Remišová: Lockdown nie je riešenie, pre zaočkovaných budem žiadať uvoľnenie
Lockdown nie je udržateľné a dlhodobé riešenie. Odsúva len utrpenie a obete na neskôr. Vyhlásila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí), ktorá chce na pondelkovej koaličnej... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

Slovenskú prokuratúru posudzovala aj Rada Európy

Podľa Žilinku prokuratúra Slovenskej republiky nie je dokonalá, ale plne zodpovedá európskym štandardom. Návrhy zákona o prokuratúre (zákon č. 153/2001 Z. z.) a zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry (zákon č. 154/2001 Z. z.) prešli pred ich schválením v Národnej rade Slovenskej republiky v rámci Rady Európy a neskôr negociačného procesu odborným posúdením.

Odborný posudok k návrhom oboch zákonov vypracoval v roku 2001 na základe poverenia Rady Európy generálny prokurátor Neuchatelu (Švajčiarska konfederácia) Pierre Cornu a to z hľadiska ich súladu s európskymi pravidlami vo veci ochrany ľudských práv, zásad právneho štátu a demokratického usporiadania spoločnosti s prihliadnutím na Odporúčanie Rady Európy.

Murín: Boľševikov, komsomolcov (napr. Tódová z Denníka N) a fašistov sme sa nezbavili
Spisovateľ a aktivista Gustáv Murín sa na svojom blogu na Pravde zamyslel nad tým, prečo nám stále vládnu boľševici. V úvode píše, že nikomu po roku 1989 nenapadlo, že sa raz Slovenska zmocní taká politická „zberba“. Len vďaka Mečiarovmu jednému... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Vytvárať negatívny obrazu prokuratúry je nezodpovedné

Z podaného odborného posudku okrem iného vyplýva, že: „Oba návrhy sú dobre štruktúrované, veľmi starostlivo vypracované a upravujú otázky, ktoré sú v danej oblasti podstatné. Možno povedať, že v porovnaní s tým, čo platí v iných štátoch západnej, strednej či východnej Európy, sú tieto návrhy naozaj úplné... Vo všeobecnosti sú návrhy v súlade s tým, čo možno očakávať od legislatívy demokratického štátu. Nenachádza sa v nich nič, čo by odporovalo ľudským právam a možno povedať, že práva a povinnosti prokurátorov sú stanovené so zvláštnym rešpektom voči právam jednotlivcov spolu s ustanoveniami zabezpečujúcimi riadne fungovanie prokuratúry.“

Na záver Žilinka píše, že podsúvanie obrazu prokuratúry Slovenskej republiky ako prokuratúry stalinského typu je nielen nepravdivé, ale najmä nezodpovedné a škodlivé, zvlášť ak zaznieva z úst vysoko postaveného ústavného činiteľa.

Kolíkovej prešľap voči hoaxerom
Podľa portálu pravda trestným činom má byť, podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, rozširovanie nepravdivej informácie (hoax). Informácie, ktorá môže vyvolať vážne znepokojenie obyvateľstva alebo ho ovplyvniť pri jeho rozhodovaní o... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Norbert Pančík

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory, využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!