Kolíkovej prešľap voči hoaxerom
06 | 12 | 2021 I Norbert Pančík

Podľa portálu pravda trestným činom má byť, podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, rozširovanie nepravdivej informácie (hoax). Informácie, ktorá môže vyvolať vážne znepokojenie obyvateľstva alebo ho ovplyvniť pri jeho rozhodovaní o závažných celospoločenských otázkach. 

Zatiaľ čo Policajný zbor vyzdvihuje iniciatívu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej urobiť z hoaxov trestný čin, generálny prokurátor Maroš Žilinka ju naopak označil za totálne absurdnú.Podľa Žilinku je nový trestný čin šírenia nepravdivej informácie prakticky nedokázateľný. S jeho názorom sa stotožňuje aj trestný sudca z Krajského súdu v Bratislave Peter Šamko. Keďže zákon podľa neho obsahuje neurčité a ťažko definovateľné pojmy, ktoré by sa dali ľubovoľne ohýbať, Návrh ministerky označil doslova a do písmena za zjavný pokus o zavedenie štátnej cenzúry na iné názory.

Ďalej zdôrazňuje „Je dôležité, aby ľudia dostávali pravdivé informácie, keď sa rozhodujú o závažných otázkach súvisiacich s ich životom a zdravím. Práve preto pri otázkach celospoločenského významu, ktoré môžu mať vážny dosah na životy a zdravie ľudí, máme za to, že je potrebné k tomu uviesť aj samostatnú skutkovú podstatu trestného činu,“ vyhlásila Kolíková.

Policajné vyšetrovanie v súvislosti s výbuchom plynu pokračuje
Policajné vyšetrovanie v súvislosti s výbuchom plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove, ku ktorému došlo 6. decembra 2019, naďalej pokračuje. Ako informuje polícia na sociálnej sieti, doposiaľ bolo vznesené obvinenie voči piatim... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

Pokračuje vo svojom návrhu v paragrafe 361 Trestného zákona hovorí, že „Kto vyrobí alebo rozširuje nepravdivú informáciu, ktorá je spôsobilá vyvolať nebezpečenstvo vážneho znepokojenia aspoň časti obyvateľstva nejakého miesta, ohroziť životy alebo zdravie ľudí alebo ovplyvniť obyvateľstvo pri jeho rozhodovaní o závažných otázkach celospoločenského významu, alebo sa dopustí iného obdobného konania slovne alebo písomne, prostredníctvom elektronickej komunikačnej služby, zvukového záznamu, zvukovo-obrazového záznamu alebo iného záznamu, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov “.

Trestné sadzby ktoré by po odsúhlasení zákona mali nastať sú nasledovné : Človek ktorýx spôsobí veľkú škodu, ťažkú ujmu na zdraví, smrť, alebo za krízovej situácie, môže dostať trest od štyri do desať rokov. Kolíková dokonca chce trestať aj ľudí, ktorí nepravdivú informáciu šíria opakovane z nedbanlivosti. Tí by v prípade schválenia ministerkinho návrhu mohli čeliť trestu odňatia slobody až na jeden rok.

Odborársky prezident v otvorenom liste: "Vážený pán skrachovaný premiér Matovič"
"Vážený pán skrachovaný premiér @Igor Matovič," píše v otvorenom liste Igorovi Matovičovi prezident Konfederácie odborových zväzov Slov enskej republiky - KOZ Marián Magdoško. Do listu redakcia HD nijako (s výnimkou medzititulkov)... Čítať ďalej
04 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Záverom sa v pripravovanom zákone nechala počuť „V tomto období vyrábajú (Hoaxari) a šíria najmä v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a ktoré sú svojím dopadom spôsobilé ohroziť životy a zdravie ľudí“.

"Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami do verejnosti nedostávajú." Redakcia HD.