Ďuriš Nicholsonová - Pán minister, čo ste urobili pre zlepšenie online vzdelávanie detí v osadách?
06 | 12 | 2021 I Eka Balašková

Lucia Ďuriš Nicholsonová sa pustila do ministra školstva Branislava Grőhlinga. O spore dvoch bývalých straníckych kolegov písala Pluska.

Školy zatvoriť ako posledné a otvoriť ako prvé

Presne tohto hesla sa drží minister školstva B. Grőhling. On bol ten, kto kritizoval zatváranie škôl v jednotlivých  okresoch. Okrem hygienikov sa k téme na sociálnej sieti vyjadrila aj europoslankyňa: „Oči všetkých, vedcov aj politikov, sa sústreďujú na škôlky a školy. Dáta hovoria jasne, ohniská nákazy delta sú medzi deťmi.“

Poslanec Šefčík(OĽaNO) sa vyhovára kvôli fotke
Ako zvládnuť duchovnú prípravu na Vianoce aj v tomto lockdownovom období, keď sa ľudia nemôžu zúčastniť na svätej omši alebo bohoslužbe... To je otázka, ktorú si kladie množstvo veriacich. Poslanec Marek Šefčík im dal na svojej nástenke na... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Uznáva aj ministrove argumenty

Europoslankyňa ale tiež tvrdí,  že treba uznať aj argumenty druhej strany. Nikto racionálny podľa nej nechce brať deťom vzdelanie a ani vytvárať generáciu covidových detí, s ktorými sa deficit vzdelania môže niesť po celý život. „Ale vírus takto nerozmýšľa. A preto vedci, ktorí rozumejú šíreniu vírusu, volajú po zatvorení škôlok a škôl,“ napísala europoslankyňa s tým, že tie staršie už sa môžu zaočkovať.

Ako je to v Belgicku

Tamojšiu situáciu ovláda, nakoľko práve v Belgicku pracuje. „Aj v Belgicku sa materské a základné školy zatvoria 18. decembra. Stredné školy prechádzajú už teraz na hybridný systém vzdelávania.“ Do škôl sa majú namontovať merače CO2, aby sa triedy v pravidelných intervaloch vetrali. Rúška sú tam povinné pre všetky deti od 6 rokov.

Rozdiel medzi Slovenskom a Belgickom

„Trend zatvárania škôl môže byť podobný. V čom je rozdiel, je pripravenosť škôl na hybridnú formu vzdelávania. Na Slovensku nemá pripojenie na internet viac ako 14 % domácností, 60 % detí z chudobných rodín je bez pripojenia. V Belgicku má prístup na internet viac ako 91 % ľudí,“ napísala europoslankyňa o rozdiele medzi Slovenskom a Belgickom. Svojimi otázkami tiež vytkla vláde, čo za dva roky pandémie nezabezpečili.

V cukrárni na dlani námestia si už nedáte nič
Cukráreň v malom meste. Doslova taká, o akej kedysi spievala Marika. Pár stolov pre rodiny s deťmi, detský kútik. Ona, aj jej dve dcéry, ktoré tam robili, poznali svojich zákazníkov po mene a zákazníci nechodili do cukrárne na námestí, ale na... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Chcete nám pomôcť?

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.