Slovenské zdravotnícto je na kolenách: Sestra zarobí ako predavačka...
05 | 12 | 2021 I Diana Zaťková
Slovenské zdravotníctvo, ktoré má problémy už desaťročia, položila pandémia definitívne na kolená. Nemocnice zažívajú pre covid kritickú situáciu. Chýbajú jednoducho ľudia. A tí, čo naše zdravotníctvo neopustili, ťahajú neúnosné šichty. Za odmenu, ktorá je na smiech!

Aj keď politici rozdávajú milióny eur, zdravotníkom prihodia len drobné, píše portál 1pluska.sk. Už pred pandémiou chýbalo v rezorte zdravotníctva podľa dát Inštitútu zdravotnej politiky 3 500 lekárov, ďalších 2 000 bolo v dôchodkovom veku a chýbalo tiež asi 3 500 sestier.

Plat sestier ako vreckové

Koronavírus, samozrejme, kritickú situáciu ešte zhoršil. „Od začiatku pandémie, teda od 6. marca 2020 do 30. novembra 2021 odišlo až 1 575 sestier. Z toho 1 282 uviedlo ako dôvod odchod do dôchodku. Ďalších 1 486 si odvtedy pozastavilo činnosť,“ povedal riaditeľ kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Lukáš Kober.

Mladí sa do tohto povolania nehrnú. Ohodnotenie absolútne nezodpovedá ťažkej práci. Podľa portálu Platy.sk môže zarábať zdravotná sestra aj iba 778 eur v hrubom. To je porovnateľné s robotníkom pri strojoch, prípadne predavačkou. 

„Mladý, keď študuje ošetrovateľstvo na vysokej škole, tak žije u rodičov a nie je zaťažený hypotékou. Pre neho je mzda na začiatku 978 eur ešte dobrá. Ale po niekoľkých mesiacoch ľudia vstúpia do reality a zistia, že za tento plat sa nemá šancu osamostatniť,“ ozrejmil Kober.

Odborársky prezident v otvorenom liste: "Vážený pán skrachovaný premiér Matovič"
"Vážený pán skrachovaný premiér @Igor Matovič," píše v otvorenom liste Igorovi Matovičovi prezident Konfederácie odborových zväzov Slov enskej republiky - KOZ Marián Magdoško. Do listu redakcia HD nijako (s výnimkou medzititulkov)... Čítať ďalej
04 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Nápor na nemocnice podľa neho zvládnu len silné povahy. „Nikdy sme nemali toľko úmrtí pacientov. Je tam psychický nápor, robia jednu službu za druhou, sú unavené, vyčerpané a profesijne vyhoreté. Tí ľudia chodia do práce akoby boli „zombíci”, sú citovo otupení. Ale to je chyba systému a nie ľudí,“ dodal zástupca komory sestier.

Podobne sú na tom aj lekári

Šéf Slovenskej lekárskej komory (SLK) Pavel Oravec pre RTVS povedal, že za posledných päť rokov nám odišlo 1 400 lekárov. 

„Personál je unavený, frustrovaný a ešte sa aj stretávajú s agresívnymi útokmi rôznych skupín občanov, niekedy dokonca pacientov, tak sa vôbec nedivím, že odchádzajú zo systému,“ vysvetľuje.

Podľa Oravca ťahajú nemocniční lekári nadčasy, ktoré sú nad rámec Zákonníka práce. U ambulantných lekárov je to podobné ako u sestier mnohí z nich sú už za hranicou dôchodkového veku.

T. Druckej - zastavme nápady jedného šialenca!
Tomáš Drucker si na svojej sociálnej sieti všíma najnovšie prešľapy našej vlády. Prázdna špajza "Zdravotníctvo kolabuje. Zdravotníci utekajú." Pripomína predseda Dobrej voľby: "Mesiace od Matoviča počúvame, ako má "prázdny mešec", ako sa nič... Čítať ďalej
05 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Len sľuby a nič sa nemení

„Premiér sa s nami nestretol a minister zdravotníctva nám vždy povie, že naše požiadavky sú oprávnené, ale on s tým nemôže veľa robiť,“ povedal šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) a lekár Peter Visolajský.

Medzitým sa krajina dostala do núdzového stavu, takže zdravotníci nemôžu dávať výpovede. „Uvidíme, ako to bude nasledujúce týždne, ale vzhľadom k tomu, ako sa k nám zachovala vláda, že sa to nerieši, tak veľa lekárov sa na nás obracia, aby sme išli do výpovedí,“ potvrdil Visolajský.

Postoj ministerstva

Minister financií Igor Matovič v utorok síce oznámil, že zo zmrazenej štvrť miliardy pre zdravotníctvo uvoľnil 93 miliónov eur, no na platy zdravotníkov to nepôjde. 90 miliónov má ísť na výkony pre pacientov prostredníctvom zdravotných poisťovní. Ďalšie 3 milióny dostanú nemocnice na kúpu nových prístrojov či potrebné rekonštrukcie.

Ďalší výpadok najpoužívanejších sociálnych sietí u nás
"Už zase mi nejde odoslať správu!" povedalo si dnes množstvo ľudí a mali pravdu - facebook a jeho pridružené sociálne siete (messenger a instagram) mali v sobotu popoludní výpadok. Sociálna sieť Facebook mala ďalší výpadok. Používatelia z Európy... Čítať ďalej
04 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.