Kauza 500-eurovej poukážky pokračuje: Navádza Kollár s Matovičom seniorov na trestný čin?
04 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Predseda parlamentu Boris Kollár poradil dôchodcom, čo všetko budú môcť urobiť s 500-eurovým šekom od vlády. "Môžete predať 500-eurový bonus od vlády priekupníkovi za 400 eur a budete mať hotovosť," dáva líder Sme rodina skvelú radu seniorom.

Navádzanie na trestný čin?

Má to však jeden háčik! Ak bude v zákone presne účelovo viazané, kto a akým spôsobom môže bonus 500 eur pre penzistov za očkovanie použiť, predaj priekupníkom bude trestný čin subvenčného podvodu, píše denník Pravda.

Milí seniori! Nevládzete minúť svoj 500-eurový bonus vo fitku, na lyžovačke, či nepotrebujete takú drahú frizúru a radšej by ste chceli hotovosť na živobytie alebo lieky? Predseda parlamentu má pre vás skvelú radu! Predajte poukážku priekupníkovi.

Týmto sa však líder Sme rodina Kollár v pléne zrejme dopustil podnecovania na spáchanie trestného činu a zneužitie právomoci verejného činiteľa. Predaj priekupníkovi by bol totiž subvenčným podvodom.

Matovič chce k 500-eurovému bonusu pre seniorov pridať 100 eur na energie: Tiež to bude poukážka?
Mení rétoriku zo dňa na deň! Minister financií a expremiér Igor Matovič chce k poukazu v hodnote 500 eur za očkovanie pre ľudí nad 60 rokov pridať bonus 100 eur na energie pre seniorov. Bez ohľadu na to, či sú zaočkovaní. Konečne nejaká... Čítať ďalej
04 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Navádzač má imunitu pred trestnou zodpovednosťou

Trestné stíhanie by hrozilo všetkým v reťazci, seniorovi, priekupníkovi aj tomu, kto by poukaz od neho prijal. Nie však samotnému Kollárovi. Ten totiž má výrokovú imunitu, upozorňuje denník.

Penzistom Kollár odkázal, čo všetko môžu urobiť s 500 eurami od vlády. „Každý deň môžete ísť na trojeurové meníčko do jedálne alebo do nejakej reštaurácie, alebo to môžete dať vnúčikovi, alebo môžete s tým čokoľvek spraviť, môžete to bárs aj predať priekupníkovi za 400 eur a máte cash,“ radí Kollár aj takým seniorom, ktorí sa kvôli svojmu zdravotnému stavu častokrát dostanú z domova len na prehliadku k doktorovi.

"Ak opozícia nezahlasuje za náš zákon, okradne tým 870 tisíc dôchodcov o 500 euro," varoval Kollár. A vyznelo to tak, že ak odmietnete náš návrh, tak seniori už do konca života od tejto urazenej vlády nič neuvidia!

Danko: Prezidentka Slovensko opustila v najťažších časoch!
Čaputová perfektne klame, ale pravdu nezamlčí! Zamýšľa sa bývalý šéf parlamentu a národniar Andrej Danko vo svojom statuse na sociálnej sieti. Zastupuje vlastne Čaputová Slovensko? Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová sa v relácii... Čítať ďalej
03 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Odborníci v tom majú jasno

Podľa rektorky Akadémie Policajného zboru a odborníčky na trestné právo profesorky Lucie Kurilovskej by mohlo schválenie poukazov kvôli spomínanému výroku šéfovi parlamentu priniesť aj problémy so zákonom. Kollár však svoje slová povedal v pléne Národnej rady, takže nie je trestne postihnuteľný. 

„Ak by sme samotný predaj poukážok považovali za trestný čin, tak potom aj keď niekto navádza na takéto konanie, dopúšťa sa trestného činu podnecovania. Na zamyslenie je, či sa aj z titulu svojej funkcie nedopúšťa tiež trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa,“ vysvetľuje Kurilovská. Dodáva však, že ide o teoretickú rovinu a bola by to ešte otázka dokazovania.

Trestný čin subvenčného podvodu

Bolo by teda speňaženie 500-eurového poukazu trestným činom? Kurilovská tvrdí, že ak bude v zákone presne účelovo viazané, kto a akým spôsobom môže bonus použiť, ide o trestný čin subvenčného podvodu.

„Ten hovorí o tom, že kto získané prostriedky zo štátneho rozpočtu, čiže určité plnenie, ktoré je poskytnuté zo štátnej kasy, použije na iný ako určený účel, rozhodne sa dopúšťa trestného činu,“ konštatuje rektorka.

Šéf parlamentu radí seniorom: Chcete radšej hotovosť? Predajte 500-eurový bonus od vlády priekupníkom
Milí seniori! Nevládzete minúť svoj 500-eurový bonus vo fitku, na lyžovačke, či nepotrebujete takú drahú frizúru a radšej by ste chceli hotovosť na živobytie alebo lieky? Predseda parlamentu má pre vás skvelú radu! Predajte poukážku... Čítať ďalej
03 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

„Subvenčného podvodu by sa dopustil ten, kto poukaz predal, a tak použil inak ako platbu v určených predajniach a službách. Priekupník, ktorý by poukaz kúpil a použil, by sa zrejme dopúšťal legalizácie výnosu z trestnej činnosti. Ak by poukaz kúpil za neporovnateľne nižšiu sumu, akou je hodnota poukážky, dopúšťal by sa aj trestného činu úžery,“ uvádza Kurilovská.

Páchateľom by tiež priťažilo, ak by sa konania dopustili za krízovej situácie, ktorou platný núdzový stav je. „Tam je oveľa vyššia trestná sadzba,“ dopĺňa profesorka trestného práva. Seniorom by tak predaj poukazov určite neodporúčala.

Priateľská podpora?

Podobne ako Kollár sa vyjadroval aj Matovič. „No a čo, keď niekto povie, že dá štyristo eur babke alebo susedke? Dosiahli sme cieľ, že dôchodkyňa je zaočkovaná a poukážka je využitá v hoteloch,“ uviedol expremiér. „Môže ten poukaz predať podobne ako stravenku, ktorú dostala babka od vnuka,“ dodal Matovič.

Nie všetky sladkosti v mikulášskom balíčku musia byť nezdravé
Nie všetky sladkosti v mikulášskom balíčku musia byť nezdravé. Nachádzať by sa v ňom mali čokolády s vysokým obsahom kakaa či gumené cukríky, ktoré sú zdrojom kolagénu, uviedla pre TASR vedúca odboru podpory zdravia Regionálneho úradu verejného... Čítať ďalej
04 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová/TASR

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.