Prečo v niektorých krajinách ivermectin funguje?
02 | 12 | 2021 I Ján Papuga

Ivermectin patrí medzi prípravky zväčša pri domácej liečbe covidu. Vedecká komunita sa na jeho účinkoch nedokáže zhodnúť. Americký lekár Scott Alexander sa pokúsil pre vysvetliť, prečo niekedy funguje, niekedy nie, informovala Česká televízia.

Od pandémie covidu 19 odborníci hľadajú liek, ktorý by dokázal vírus poraziť. Niektoré čakajú na schválenie, niektoré sklamali. Niekoľko liečiv sa stalo obľúbenými, a to dokonca tak, že si ich ľudia ordinujú sami, bez konzultácie s lekárom.

Najkontroverznejším je ivermectin. Roky užívaný prípravok proti parazitom ukázal v niektorých štúdiách veľmi dobré výsledky. V Českej republike sa zase jeho účinnosť proti covidu nepotvrdila.

Šéfka EK vyzvala na diskusiu o povinnom očkovaní proti covidu
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyzvala v stredu členské štáty EÚ na diskusiu o povinnom očkovaní, keďže ho príliš mnoho ľudí stále odmieta absolvovať dobrovoľne. Informovala o tom agentúra AP. Miera zaočkovosti v eurobloku... Čítať ďalej
01 | 12 | 2021 | tasr

Niekde funguje, inde nie

Ako je možné, že ivermectin niekde funguje, ale niekde nie? Veľký podiel má na tom kvalita výskumu: čím horší výskum, tým lepšie v ňom ivermectin fungoval. Ale našli sa aj kvalitné výskumy, ktoré naznačujú pozitívny účinok ivermectinu. Ide najmä o práce z Indie nebo Peru.

S vysvetlením prišiel americký psychiater Scott Alexander. I keď ide o rešpektovanú osobnosť, je nutné zdôrazniť, že neprezentuje vedecký konsenzus. Napriek tomu predložil logické argumenty a závery.

Nekvalitné výskumy

Alexander si všimol, že veľké množstvo výskumov, ktoré ivermectin študovali, nie je príliš kvalitných. Niektoré nedávali úplné informácie, aká ďalšia liečba bola použitá, iné mali len malé množstvo účastníkov. Niektoré dokonca manipulovali dátami, preto museli byť z odborných žurnálov stiahnuté. Aj keď Alexander vzal do úvahy tieto faktory, aj tak zistil, že podľa niektorých analýz je ivermectin prekvapujúco účinný v niektorých krajinách.

Alexander si všimol, že najlepšie výsledky ivermektin proti covidu vykazuje v štátoch, ktoré majú problémy s parazitmi – India, Kolumbia a Bangladéš. Obyvateľstvo tam trpí dlhodobo škrkavkami, či pásomnicami.

Pediatri varujú: Očkovanie detí nie je cesta, ako sa vyhnúť lockdownu. Nie sú hnacím motorom pandémie!
Rakúsky minister zdravotníctva už objednal vakcíny pre deti. Šéf rezortu školstva chce, aby sa deti vo veľkom očkovali na školách, píše Wochenblick. Očkovať deti s cieľom vyhnúť sa lockdownu je neprimerané Európska lieková agentúra (EMA) už... Čítať ďalej
01 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Účinný v štátoch s parazitmi

Tieto parazity sú rizikovým faktorom pri covide 19. Upozornil na to rad autorov, podľa ktorých infekcia parazity zvyšuje úmrtnosť na covid 19 a pravdepodobnosť ťažkého priebehu choroby. „Imunitný systém nemôže účinne reagovať na vírus, naviac i vakcíny sú u týchto pacientov menej účinné,“ píše Alexander.

To znamená, že ľudia, ktorí majú parazity, mávajú covid horší než zdraví. A keďže je ivermectin antiparazitikum, môže takto nakazeným ľuďom pomôcť – zničí parazita, zvýši pravdepodobnosť pacienta na miernejší priebeh.

Podľa Alexandera ide stále iba o hypotézu, ale tak logickú, že je to nápadné. Ak by sa tieto závery potvrdili, znamenalo by to, že antiparazitiká, ako je práve ivermectin, má zmysel používať proti covidu v krajinách, kde je populácia červov reálne ohrozená, ale súčasne to neprinesie prakticky žiadne výsledky v bohatých štátoch západnej Európy nebo USA, kde ľudia týmito parazity zďaleka toľko netrpia.

Rakúsko: V celej krajine sa konali protesty proti pandemickým opatreniam
Protestné akcie odporcov protipandemických opatrení, najmä voči plánovanému povinnému očkovaniu, sa konali v stredu vo všetkých spolkových krajinách Rakúska. Informovala o tom agentúra APA. V hlavnom meste Viedeň sa zhromaždili stovky ľudí na... Čítať ďalej
01 | 12 | 2021 | tasr

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory, využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!