Rakúsko: V celej krajine sa konali protesty proti pandemickým opatreniam
01 | 12 | 2021 I tasr

Protestné akcie odporcov protipandemických opatrení, najmä voči plánovanému povinnému očkovaniu, sa konali v stredu vo všetkých spolkových krajinách Rakúska. Informovala o tom agentúra APA.

V hlavnom meste Viedeň sa zhromaždili stovky ľudí na námestí Márie Terézie. Novým symbolom protestu sa stali rúška s červeným krížom, ktoré organizátori rozdávali, avšak väčšina účastníkov si ich napriek tomu odmietla nasadiť. Tieto prípady nedodržiavania opatrení rieši polícia.

Demonštranti kričali do megafónov heslá ako "Sloboda, právo, demokracia!" a zdravili i podobne zmýšľajúcich ľudí v Nemecku, Chorvátsku či Grécku, píše denník Kurier. Na sobotu 4. decembra je naplánovaná ďalšia veľká protestná akcia na znak solidarity s Austráliou, kde sa tiež uvažuje o zavedení povinnej vakcinácie proti covidu.

Začal sa hon na neočkovaných: Zdravotníci, ktorí sa nedali zaočkovať, sú na nástenke
Zrejme nestačí, že neočkovaní ľudia sú vylúčení zo spoločenského života. Povinné očkovanie pre všetkých, „uzamknutie“ takmer všetkého pre neočkovaných, žiadne vodičské skúšky pre neočkovaných - to všetko stále nestačí. Hon na neočkovaných je v... Čítať ďalej
01 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Rakúska vláda 19. novembra oznámila, že od 1. februára 2022 začne v krajine platiť povinnosť byť zaočkovaný proti COVID-19 pre všetkých obyvateľov.

V metropole Štajerska Graz vyšlo do ulíc protestovať zhruba 1500 osôb. Okolo 500 ľudí demonštrovalo v Salzburgu. V tirolskom Innsbrucku odhadla polícia počet účastníkov na 1500. Podobný počet ľudí sa zhromaždil i v hornorakúskom meste Linz, kde sa objavili napríklad nápisy: "Učitelia proti povinnému očkovaniu". Na poludňajšom sprievode smerujúcemu k sídlu krajinskej vlády sa tam zúčastnilo i mnoho mladých ľudí a tiež detí. Niektorí účastníci kládli policajtom k nohám červené ruže.

Protestovalo sa tiež v mestách Bregenz vo Vorarlbersku, v Eisenstadte v Burgenlande či v dolnorakúskom St. Pöltene a v korutánskom Klagenfurte. Polícia nehlásila nijaké incidenty okrem toho, že ľudia nemali nasadené rúška.

V rakúskych nemocniciach triedia pacientov podľa toho, kto má väčšie šance na prežitie!
Jednotky intenzívnej starostlivosti neboli počas pandémie nikdy také plné ako dnes. Podľa rakúskeho ministra zdravotníctva musia nemocnice už teraz prijímať ťažké rozhodnutia - a situácia sa ešte zhorší, píše nemecký Der Spiegel. Delenie podľa... Čítať ďalej
01 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová