Žiadna realitná bublina, vážení!
30 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Ceny bytov tento rok medziročne vzrástli skoro o pätinu. Ich silný nárast registrujeme už niekoľko rokov, no podľa NBS stále nie sú nadhodnotené. Preto nemožno hovoriť o bubline. V najnovšej správe o finančnej stabilite to tvrdí NBS.  Cenám bytov sa venuje aj Denník N.

Do budúcna ceny spľasnúť môžu

NBS varuje pred pokračovaním doterajšieho rastu, inak bublina spľasne a ceny sa prapadnú, tvrdí Denník N. Aktuálne máme podľa Európskej centrálnej banky (ECB) najdostupnejšie bývanie za posledných 20 rokov. Bývanie je dostupnejšie pre domácnosti s nižšími príjmami, hoci si stále môžu dovoliť len menšie byty ako tí majetnejší.

Andrej Danko- nie reorganizácii nemocníc
Andrej Danko sa v relácii v TA3 vyjadril k toľko pranierovanej téme reorganizácie siete nemocníc s ktorými na svetlo sveta vyšli koaličný partneri. Predseda mimoparlamentnej SNS a bývalý predseda NR SR si nedával servítku pred ústa hlavne čo sa... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | Norbert Pančík

NBS posudzuje rast cien bytov

v porovnaní s ekonomickými ukazovateľmi. Všíma si napríklad rast príjmov domácností, ale aj úrokové sadzby, ktoré určujú, koľko úverov dokážu banky ľuďom dať, vysvetľuje Denník N. Ceny bytov začali na Slovensku rásť hlavne od roku 2015. Je to trend ovplyvnený jednak rastom príjmov domácností, ale aj znižovaním úrokových sadzieb. Tým sa zvýšila možnosť ľudí vziať si hypotéku.  Teraz NBS podľa Denníka N hovorí, že terajší rast je silnejší, ako sa dá vysvetliť ekonomickými ukazovateľmi.

Bývanie dostupnejšie pre menej majetných

NBS podľa Denníka N upozorňuje na zaujímavý fakt. Ak by sme sa pozerali na domácnosť s priemernými mzdami, dostupnosť by tak dobre nevyzerala, znižovala by sa aj napriek klesajúcim úrokovým sadzbám. NBS však tvrdí, že priemer tentoraz k horšiemu potiahli domácnosti s najvyššími príjmami, ktorým príjmy stúpli pomalšie. Pre väčšinu domácností dostupnosť bývania neklesala.

Opatrnosť je na mieste

Dostupnosť bývania sa pre väčší počet menej príjmových domácností síce zlepšovala, rast cien bytov sa v posledných mesiacoch zrýchlil a začal výraznejšie predbiehať vývoj na trhu práce. Úrokové sadzby klesli už len mierne. „Relatívne dobrá dostupnosť bývania preto môže na pozadí rastúcich spotrebiteľských cien vplývať aj na očakávania domácností a situáciu postupne vychýliť do nerovnováhy,“ hovorí NBS pre Denník N.

Šok hneď na začiatku finále SuperStar - slzy v hľadisku! (VIDEO)
Prvé finálove kolo SuperStar začalo naozaj nečakane. Moderátorka Ewa Farna šokovala porotu, divákov no aj ostatných súťažiacich keď prezradila, že finalistka Nikita Machytková súťaž dobrovoľne opušťa. Nikita ma pre svoje rozhodnute naozaj veľmi... Čítať ďalej
29 | 11 | 2021 | Denis Merva

Pomôžete nám zdieľaním?

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami do verejnosti nedostávajú. Redakcia HD