Konflikt v súdnej moci ? Sopoliga versus Mazák. Kto používa totalitné postupy...
30 | 11 | 2021 I Eka Balaskova

JUDr. Juraj Sopoliga je členom Súdnej rady zvolený sudcami a tiež je čestný prezident Združenia sudcov Slovenska sa v Právnych listoch pýta, či je generálny prokurátor SR skutočne súčasťou výkonnej moci.

Prečo tá otázka?

Je to reakcia na toto tvrdenie prof. Mazáka, že GP SR, ktoré vyslovil v roz­ho­vo­re s re­dak­tor­kou Zu­za­nou Ko­va­čič Han­ze­lo­vou dňa 18.11.2021. 

Robert Fico: Zuzana Čaputová mala v Maďarsku veľa pekných, ale prázdnych rečí!
Covid je podľa Roberta Fica, predsedu strany SMER - SD najpodstatnejšou témou, ale nemôžeme podľa neho zabúdať ani na iné udalosti. A hovorí o samite prezidentov V4. Prezidentka Čaputová podľa neho opäť mala veľa pekných, ale prázdnych rečí. Ale... Čítať ďalej
29 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Dezinformácia

Uve­de­ný ná­zor je ob­sa­ho­vo jed­noz­nač­ne de­zin­for­má­ciou ob­ča­nov ús­tav­ným či­ni­te­ľom, ho­ci v de­mok­ra­cii pla­tí zása­da, že „... ob­čan de­mok­ra­tic­ké­ho práv­ne­ho štá­tu od ús­tav­ných či­ni­te­ľov úpl­ne pri­ro­dze­ne oča­ká­va prav­di­vé inform­á­cie ..." Cituje J. Sopoliga. Nem­rav­ným je uvá­dzanie nep­rav­di­vých in­for­má­cií, le­bo klam­stvo je vždy ne­mo­ráln­e, aj pre­to ús­tav­ný súd kon­šta­to­val, že „... ne­vi­dí pres­ved­či­vý dô­vod, pre kto­rý by ší­re­nie nep­rav­di­vých in­for­má­cií ma­lo po­ží­vať ús­tav­nú ochra­nu.." Vec­ná neo­pod­stat­ne­nosť pre­zen­to­va­né­ho ná­zo­ru je zrej­má naj­mä z nas­le­dov­ných re­le­van­tných sku­toč­nos­tí.

V právnom štáte

mu­sí kaž­dý or­gán ve­rej­nej mo­ci dodr­žia­vať i ju­di­ka­tú­ru ús­tav­né­ho sú­du, le­bo ne­reš­pek­to­va­nie všeo­bec­ne zá­väz­nej inter­pre­tá­cie ús­ta­vy uve­de­nej v ko­na­ní, ako aj kľú­čo­vých čas­tí od­ôvod­ne­nia roz­hod­nu­tí v ko­na­niach, preu­ka­zu­je mi­ni­mál­ne exis­ten­ciu pr­vkov svoj­vô­le. Pos­ta­ve­nie pro­ku­ra­tú­ry i ge­ne­rál­ne­ho pro­ku­rá­to­ra je up­ra­ve­né. 

Pozná JUDr. Mazák ústavné právo?

Je dô­le­ži­té uviesť, vzhľa­dom na oso­bu auto­ra pre­zen­to­va­né­ho ná­zo­ru, že nie je mož­né mať za to (prak­tic­ky je to asi vy­lú­če­né), že ne­má ve­do­mosť o vý­vo­ji ju­di­ka­tú­ry a naj­mä o uz­ne­se­ní, ktoré sa tý­ka pro­ce­su me­no­va­nia ge­ne­rál­ne­ho pro­ku­rá­to­ra, kde roz­ho­do­va­lo plé­num sú­du. Prí­pad­ná nez­na­losť zá­sad­nej ju­di­ka­tú­ry by preu­ka­zo­va­la sú­čas­nú ne­pos­ta­ču­jú­cu úro­veň je­ho zna­los­ti ús­tav­né­ho prá­va.

Obdarujme cez tieto Vianoce aj slovenských drobných výrobcov
Ak čakáte nejaký "hejt" na nadnárodné spoločnosti predávajúce stavebnice, bábiky, či elektronických gigantov, tak sa nedočkáte. Pravdou však je, že tie bez vašich pár desiatok eur, za ktoré chcete nakúpiť darčeky, prežijú. Lockdown - čo to... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

GP musí byť nestranný

Ako píše JUDr Sopoliga - pre­zen­to­va­ný ná­zor pred­se­du Súd­nej ra­dy SR, že ge­ne­rál­ny pro­ku­rá­tor je or­gá­nom vý­kon­nej mo­ci, treba považovať za jed­noz­nač­ne nep­rí­pus­tné ig­no­ro­va­nie zá­väz­né­ho práv­ne­ho ná­zo­ru sú­du. Je pre­to úpl­ne vy­lú­če­né, z hľa­dis­ka ús­tav­nej úp­ra­vy, aby jej vr­chol­ný pred­sta­vi­teľ (ge­ne­rál­ny pro­ku­rá­tor – ús­tav­ný či­ni­teľ – čl. 150 ús­ta­vy), u kto­ré­ho ús­ta­va tak­tiež vy­ža­du­je reál­ne za­bez­pe­če­nie je­ho nes­tran­nos­ti, bol or­gá­nom vý­kon­nej mo­ci (zá­vis­lý na vlá­de – po­li­ti­koch).

Dezinformácia

Ozná­me­ním de­zin­for­má­cie ob­ča­nom zvo­lil JUDr. Mazák tech­ni­ku ob­re zná­mu to­ta­lit­ným re­ži­mom, čím vý­raz­ne spo­chyb­nil úp­rim­nosť iné­ho vý­ro­ku (s kto­rým súh­la­sím), že „...ma­li by sme bo­jo­vať za to, aby na Slo­ven­sku za­ča­la vlád­nuť spra­vod­li­vosť pre kaž­dé­ho a zro­zu­mi­teľ­ným spô­so­bom“, le­bo pre­sa­dzo­va­niu spra­vod­li­vos­ti účin­ne brá­ni ne­reš­pek­to­va­nie ús­tav­né­ho po­riad­ku. Uzatvára JUDr. Sopoliga svoj článok.

Podporíte nás?

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami do verejnosti nedostávajú. Redakcia HD