Kedy prvý Európan vstúpi na Mesiac? Americko-európsky projekt Artemis
28 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Na povrchu Mesiaca boli doteraz len Američania. To sa už onedlho má zmeniť, tvrdí Európska vesmírna agentúra, informuje nemecký Der Spiegel.

Na Mesiaci boli doteraz len Američania. V rokoch 1969 až 1972 vyslala spoločnosť NASA k „družici Zeme“ dvanásť astronautov. Prvý Európan by mohol vstúpiť na Mesiac ešte pred koncom tohto desaťročia. Josef Aschbacher, šéf Európskej vesmírnej agentúry Esa, tento cieľ potvrdil. Podľa jeho slov je plánom „vidieť európskeho astronauta na povrchu Mesiaca do konca desaťročia".

Mesiac ako nový kontinent

Astronaut alebo astronautka zanechá na povrchu Mesiaca stopy európskych topánok, povedal, a to je samozrejme symbolické. „Som presvedčený, že sa nám to podarí," povedal Aschbacher. Mesiac sa podľa neho otvorí ako nový hospodársky priestor a nový kontinent.

Takáto lunárna misia však zatiaľ zorganizovaná nebola. Aschbacher hovorí o dôležitých rokovaniach s americkou vesmírnou agentúrou NASA. Tá v plánuje do roku 2025 opäť vyslať astronautov na Mesiac, prvýkrát po takmer 50 rokoch. Na misii Artemis sa zúčastní aj Esa.

Bavorsko: Nárast očkovaných aj na JIS-kách
Takmer 30 percent úmrtí na COVID-19 v Bavorsku v októbri tvorili plne zaočkovaní, informuje epochtimes.de. Medzi rýchlo rastúcim počtom úmrtí na koronavírus v Bavorsku je pomerne vysoký podiel plne očkovaných ľudí. Podľa údajov Štátneho úradu pre... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Traja Európania 

V ďalšej fáze je spolupráca Európy prostredníctvom Európskej vesmírnej agentúry taká dôležitá, že bez nej by NASA nemohla realizovať lety na Mesiac. Podieľajú sa však na tom aj iné spoločnosti, ale poteší, že NASA sa obracia na Európu ako na spoľahlivého partnera.

Kolonizácia Mesiaca

NASA a Esa už roky plánujú „kolonizáciu“ Mesiaca. Esa sa má napríklad podieľať na výstavbe vesmírnej stanice, ktorá bude obiehať okolo Mesiaca a umožní pristátie na Mesiaci. Táto „lunárna orbitálna platforma – brána“  bude neskôr slúžiť aj ako východiskový bod pre lety na Mars. Platforma bude tiež riadiť roboty, ktoré budú zbierať údaje na povrchu Mesiaca.

Spoločný americko-európsky projekt

Nemecký astronaut Alexander Gerst verí, že do konca desaťročia budú môcť na Mesiac letieť aspoň traja Európania. „Dodávame servisný modul pre lunárny Orion. Bez tejto časti by žiadna z lunárnych misií nemohla odštartovať," - povedal Gerst pre Der Spiegel. Artemis teda nie je čisto americký program, ale americko-európsky.

Výskumníci chcú na Mesiaci hľadať aj vodu. To by umožnilo vybudovanie lunárnych kolónií, a tým aj dlhší pobyt ľudí na Mesiaci. Niektoré údaje z robotických sond naznačujú, že na južnom póle Mesiaca by mohla byť zamrznutá voda. Misia na výskum Mesiaca by mohla trvať 15 až 20 rokov, dodáva Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Bill Gates varuje pred bioteroristickými útokmi po pandémii
Bill Gates, aktuálne štvrtý najbohatší človek na svete, tvrdí, že potrebujeme nový spôsob očkovania. Varuje pred bioterorizmom, ktorý možno očakáť po pandémii, píše portál startitup.sk. Bill Gates ako jeden z prvých ľudí na svete varoval pred... Čítať ďalej
18 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!