Kajúcnici sa navzájom obviňujú. Za krytie super svedka Petrova brali státisíce!
28 | 11 | 2021 I Ján Papuga

Nielen Ľudovít Makó či Boris Beňa, známym kajúcnikom je aj bývalý riaditeľ Národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník. Kolegovia ho v čase, keď zastával vysokú funkciu, prezývali Béďo. Vraj aj preto, že bol medzi nimi mimoriadne obľúbený. Na svoje okolie pôsobil priateľsky, šarmantne, občas až žoviálne. Bližšie sa na tému pozreli Hospodárske noviny.

Na Béďu dodnes mnohí spomínajú ako na človeka, ktorý vedel za dobrú cenu a doslova na počkanie zohnať čokoľvek. Dnes bývalý šéf finančnej policajnej jednotky čelí niekoľkým závažným obvineniam korupčného charakteru. Výšku svojho budúceho trestu sa pritom snaží okresať spoluprácou. V pozícii kajúcnika vypovedá aj proti bývalým kolegom, čo mu niektorí odplácajú rovnakou mincou. Nedávno o Slobodníkovi vyšetrovateľom zaujímavé veci prezradil jeho niekdajší podriadený Marián Kučerka. Okrem iného, že mal od kontroverzného podnikateľa a súčasného policajného super svedka Petra Petrova prijať v rokoch 2014 až 2020 sumu zhruba 770-tisíc eur za krytie jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Kučerka to spomenul počas výsluchu. Slobodník sa zas údajne podľa vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry dopustil trestných činov prijímania úplatku a podplácania. Skutky súvisia s nekalou činnosťou oboch menovaných, ktorú mali v minulosti zo svojich pozícií v polícii vyvíjať smerom k istej súkromnej IT spoločnosti. Orgánom činným v trestnom konaní o tom v jednej z mnohých výpovedí porozprával kedysi blízky Slobodníkov človek Peter Petrov.

R. Fico: Aj keby video v kauze jeleň bolo zákonné, nie je tam nič závažné proti nám
Témou aktuálnej tlačovej besedy Roberta Fica za prítomnosti advokátov Mareka Paru a Pavla Gašpara boli rozhovory z poľovníckej chaty. Zaujímavá predstava Na úvod TK Robert Fico požiadal prítomných, aby si na jeho mieste a miestach jeho... Čítať ďalej
26 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Béďov podriadený sa rozspomínal

V pozícii obvineného Kučerka uviedol, že sa osobne pozná s Petrovom. Zoznámiť s ním ho mal práve Bernard Slobodník. „Po nejakom čase mi povedal, že Petrov je jeho osoba, respektíve človek, ktorý pre neho urobí čokoľvek. Uviedol aj to, že Petrov je obvinený z lízingového podvodu a že robí všetko pre to, aby mu v tej veci pomohol...“ vysvetľoval vyšetrovateľom Kučerka.

Priznal, že s uvedeným podnikateľom sa aj osobne stretával. Svoj posledný kontakt s ním datoval na 12. novembra minulého roka, teda krátko pred zadržaním v rámci akcie Očistec. Stretnúť sa mali na benzínovej pumpe, pričom Kučerku podľa jeho slov sprevádzal aj operatívec Ján Kaľavský. „Pri tomto stretnutí mi Petrov povedal, že platil Bernardovi 10-tisíc eur paušál, aby na neho ako riaditeľ Národnej jednotky finančnej polície dozeral, respektíve aby mu pomáhal s krytím jeho ekonomickej trestnej činnosti... Sumu, ktorú mu mal Petrov odovzdať, je závratná, má ísť zhruba o 770-tisíc eur,“ vyčíslil Kučerka pred vyšetrovateľmi kriminálnej agentúry.

Prieťahy v súdnom konaní. Čo ich spôsobuje?
Večný problém slovenského súdnictva sa nám z európskeho súdu pre ľudské práva vrátil ako bumerang. Inštitúcia totiž priznala deväťtisícové odškodné obžalovaným B. Adamčovi a J. Balogovi. Súd sa v ich veci naťahuje príliš dlho. Viac o probléme... Čítať ďalej
27 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Slobodník odmieta nové obvinenia

Samotný Bernard Slobodník, ktorý bol rovnako ako jeho podriadený minulý rok obvinený v kauze Očistec, sa k svojej trestnej činnosti síce priznáva, najnovšie tvrdenia Mariána Kučerku však odmieta. „Môj klient aktuálne čelí obvineniam celkovo zo šiestich skutkov, z toho päť je vo veci Očistec a jeden vo veci Fénix,“ priblížil so súhlasom svojho klienta Slobodníkov advokát Peter Kubina. Podotkol, že bývalý policajný funkcionár už odovzdal orgánom sumu 201-tisíc eur, ktorú nadobudol z trestnej činnosti.

Jozef Šátek médiám: "Nerobte z premiéra Hegera to, čo nikdy nebude!"
"Aspoň podľa nadpisu článku nerobte z predsedu vlády Hegera niekoho čím nie je a pokiaľ bude platiť ústava a zákony nikdy ani nebude." Píše na sociálnej sieti bývalý elitný vyšetrovateľ a právnik Jozef Šátek. Priložením článku aj konkretozoval... Čítať ďalej
28 | 11 | 2021 | Ivan Brožík

Prijatie 770-tisíc eur od Petra Petrova však Slobodník popiera. „V tomto prípade ide o nepravdivé tvrdenia, nevieme, z akých informácií alebo domnienok pán Kučerka pri tejto svojej výpovedi vychádzal. Môj klient sám spontánne a v plnom rozsahu vypovedá o svojej účasti na trestnej činnosti a pravdivosť jeho výpovedí sa postupne potvrdila, respektíve potvrdzuje a overuje ďalšími dôkazmi, čo je štandardný postup pri výpovediach spolupracujúcich obvinených,“ konštatoval Peter Kubina.

Kučerka obviňuje aj neopodstatnene

Marián Kučerka, ktorý sa zviditeľnil aj tým, že v minulosti obvinil dvoch prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry z nátlaku, pričom neskôr sa im za to ospravedlnil, vypovedá aj v prípade bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského. Mal mu dať úplatok 10-tisíc eur za to, že ovplyvní konanie v kauze týkajúcej sa istej súkromnej spoločnosti. Toto obvinenie zrušil námestník generálneho prokurátora na základe paragrafu 363.

Žilinkov drsný odkaz Mazákovi: Tieto SLOVÁ bude ŤAŽKO čítať!
Mocenské boje na prokuratúre, ale aj v súdnictve zdá sa, ešte nekončia a budú pokračovať i naďalej. Svedčia o tom nielen niektoré vyjadrenia špeciálneho prokurátora, ale aj predsedu Súdnej rady. Ja zvláštne, že keď chce generálny prokurátor Maroš... Čítať ďalej
28 | 11 | 2021 | Jozef Uhlarik

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory, využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!