Žilinkov drsný odkaz Mazákovi: Tieto SLOVÁ bude ŤAŽKO čítať!
28 | 11 | 2021 I Jozef Uhlarik

Mocenské boje na prokuratúre, ale aj v súdnictve zdá sa, ešte nekončia a budú pokračovať i naďalej. Svedčia o tom nielen niektoré vyjadrenia špeciálneho prokurátora, ale aj predsedu Súdnej rady.

Ja zvláštne, že keď chce generálny prokurátor Maroš Žilinka dodržiavať zákony a Ústavu stáva sa terčom rozličných útokov a narážok. A to od ľudí, ktorí by mali byť svojimi vyjadreniami stáť rovnako na strane zákona a dodržiavania ústavy. Ak to tak nieje, potom tu čosi smrdí. A že tu čosi skutočne páchne svedčí aj status a otvorený list Maroša Žilinku smerom k predsedovi Súdnej rady Jánovi Mazákovi.

Kritika na právne témy a výklad pozitívneho práva musí byť objektívna a nie klamlivá

„Pán predseda Súdnej rady Mazák, kritika musí byť založená na pravde a faktoch,“ píše hneď v úvode Maroš Žilinka, ktorý je presvedčený, že diskusia, výmena názorov, ale aj kritika na právne témy a výklad pozitívneho práva, sú potrebné. „Musia však byť primárne vecné, objektívne a nie zavádzajúce, ba až klamlivé, postrádajúce odbornosť, zvlášť ak názory ovplyvňujúce odbornú aj laickú verejnosť verejne vyslovuje osoba, ktorá stojí na čele ústavného orgánu – Súdnej rady Slovenskej republiky,“ konštatuje Generálny prokurátor ďalej.

„Je mi veľmi ľúto, že niektoré názory a tvrdenia prezentované predsedom Súdnej rady Jánom Mazákom, týkajúce sa postavenia prokuratúry a oprávnení generálneho prokurátora Slovenskej republiky, ktoré uviedol v rozhovore poskytnutom redaktorke denníka SME dňa 16. novembra 2021, kritérium objektívnosti a najmä odbornosti nielenže nespĺňajú, ale nemožno ich vnímať inak ako zavádzajúce,“ prízvukuje generálny prokurátor. „Pretože mi záleží na objektívnom, vecnom a odbornom informovaní verejnosti o otázkach, ktoré prispievajú k formovaniu právneho vedomia občanov, rozhodol som sa na niektoré vyjadrenia predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky reagovať týmto verejným otvoreným listom, ktorý v plnom znení zverejňujem,“ napísal v samom závere statusu Maroš Žilinka a priložil aj ofotený spomínaný otvorený list.

Neuveriteľné: Mazák hrubo manipuloval s vyjadrením vedúcej odboru na Generálnej prokuratúre, tvrdí Laššáková
Paragraf 363 Trestného zákona stále zamestnáva našich politikov, ale aj sudcov či rozličných právnikov. A najnovšie sa dostali do istého „sporu“ dvaja z nich - skúsená právnička Judita Laššáková a predseda súdnej rady Ján... Čítať ďalej
26 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik

 Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!