Chystá sa Rusko napadnúť Ukrajinu? Niečo sa určite deje
25 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Komentár Paula Robinsona (Russia Today)

Zatiaľ čo komentátori míňali atrament nad vyhliadkou vojny medzi Ruskom a Ukrajinou, prezident Vladimír Putin minulý týždeň urobil významný krok smerom k absorbovaniu vojnou zničených odtrhnutých regiónov Donbasu. A napriek tomu si to, napodiv, nikto nevšimol. Upozorňuje profesor ruskej a sovietskej histórie, vojenskej histórie a vojenskej etiky na Univerzite v Otave Paul Robinson.
Nová vojnová panika

Strach z bezprostredných ruských invázií na Ukrajinu – a apokalyptického konfliktu medzi Východom a Západom, ktorý by vyvolali – prichádza a odchádza pravidelne. Niekedy sú to Ukrajinci, ktorí plačú, niekedy niekto iný. 

Posledná veľká vojnová panika tu bola na jar tohto roku a ako inak, prebehla pokojne. K ruskej invázii nikdy nedošlo. To však nezabránilo tomu, aby tento mesiac vypuklo nové vojnové šialenstvo.

Hystériu podnecujú Američania

Tentoraz sú to Američania, ktorí podnecujú hystériu, pričom anonymní americkí predstavitelia informujú Bloomberg, že „Rusko môže zvažovať potenciálnu inváziu na Ukrajinu, keďže medzi Moskvou a blokom vzplanulo napätie v súvislosti s migrantmi a dodávkami energie“. 

Poukazuje sa tiež na údajné „nahromadenie ruských síl" v blízkosti ukrajinských hraníc. Iné nemenované zdroje tvrdia, že Spojené štáty uvažujú o vyslaní „vojenských poradcov a nového vybavenia vrátane zbraní“ na Ukrajinu, aby pomohli krajine brániť sa.

Prvá švédska premiérka odstúpila niekoľko hodín po zvolení
Novozvolená švédska premiérka Magdalena Anderssonová oznámila svoju rezignáciu len niekoľko hodín po tom, čo sa zapísala do histórie ako prvá žena na čele krajiny, informuje portál RT. Premiérkou len pár hodín "Povedala som, že chcem odstúpiť z... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Ukrajina zmenila názor

Po počiatočnom vyhlásení, že nevidí žiadne dôkazy o údajnom ruskom „zbrojení“, Ukrajina zmenila smer a podporila poplašné tvrdenia Američanov. Šéf vojenského spravodajstva v krajine, brigádny generál Kirill Budanov, povedal, že Rusko sa pripravuje na útok na konci januára / začiatkom februára.

A že útok "bude pravdepodobne zahŕňať nálety, delostrelectvo a obrnené útoky na východe, obojživelné útoky v Odese a Mariupole a menší vpád cez susedné Bielorusko. 

Hrozí totálna invázia?

Aj keď je dosť pravdepodobné, že Rusko by reagovalo rázne, ak by Ukrajina spustila totálny útok na povstaleckú Doneckú a Luganskú ľudovú republiku (DLPR) v Donbase, nikto zatiaľ neprišiel s vierohodným vysvetlením, prečo by začala totálna invázia na Ukrajinu úplne z ničoho nič. 

Nielenže by bol takýto útok extrémne nákladný, pokiaľ ide o životy a majetok, a tiež by natrvalo narušil vzťahy Ruska so Západom, ale je tiež nemožné pochopiť, ako by ruská vláda mohla vysvetliť takúto vojnu vlastným ľuďom.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/11/24/plyn-pochopili-nemci-realitu

Rusko nebude robiť "nič"

Okrem toho bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev nedávno napísal článok, v ktorom vysvetľuje, že najlepšou politikou Ruska voči Ukrajine je nerobiť „nič“.  Dá sa predpokladať, že Medvedev ako podpredseda Bezpečnostnej rady do určitej miery odráža názory na najvyšších miestach. 

Ale invázia je presným opakom „ničoho“. Ruskí lídri len ťažko môžu chcieť robiť oboje súčasne.

Ak nedôjde k nejakej mimoriadnej provokácii, môžeme bezpečne vylúčiť vojnu medzi Ruskom a Ukrajinou v najbližších mesiacoch. Obrovské množstvo článkov, televíznych správ, tweetov a iných správ vyvolávajúcich vojnové šialenstvo je dobrým spôsobom, ako prilákať čitateľov a divákov, ale nerobia nič pre to, aby osvietili verejnosť. 

Zdá sa, že ich jediným účelom je slúžiť záujmom rusofóbnejších prvkov západného vojensko-priemyselno-mediálneho komplexu.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/11/24/putin-sa-zaockoval-experimentalnou-vakcinou-do-nosa

Skutočne sa niečo deje

V rusko-ukrajinských vzťahoch sa však skutočne deje niečo významné. Ukázalo sa to minulý týždeň, keď Putin vydal dekrét s názvom „O poskytovaní humanitárnej pomoci obyvateľom samostatných okresov Doneckej a Luganskej oblasti Ukrajiny“. 

Dekrét „ustanovuje rovnaký prístup tovaru z Donbasu k ruským štátnym obstarávaniam. Odstraňuje tiež kvóty na pohyb tovaru cez colné hranice.“ 

Dohoda Minsk II z roku 2015, ktorá má poskytnúť mechanizmus na ukončenie konfliktu v Donbase, hovorí o „úplnom obnovení sociálno-ekonomických vzťahov“ medzi Ukrajinou a odštiepenými samovyhlásenými republikami. 

Ukrajina prepásla šance

Ukrajina sa však vydala opačným smerom a vystavila Doneck a Lugansk tvrdej ekonomickej blokáde v zjavnej nádeji, že život tam bude taký mizerný, že miestni obyvatelia budú túžiť po návrate do relatívnej prosperity svojho bývalého domova. 

https://www.hlavnydennik.sk/2021/11/24/pripravy-na-utok-na-rusko-pokracuju

Putinov dekrét je na to veľmi oneskorená odpoveď. Ako vo štvrtok uviedol splnomocnený zástupca Ruska v Kontaktnej skupine pre riešenie situácie na východnej Ukrajine Boris Gryzlov: "Ide o čisto humanitárnu odpoveď na kyjevské neplnenie dohôd z Minsku, v hospodárskej a dopravnej blokáda regiónoch Doneck a Lugansk, ktorý bol v platnosti od roku 2017 a oslobodenie regiónu z ekonomického zovretia, ktoré vytvoril kyjevský režim..."

To v skutočnosti pripravuje pôdu pre oživenie a obnovu ekonomík Donecka a Luganska, ktoré disponujú značnými zdrojmi a potenciálom v kovopriemysle, energetike a strojárstve. Otázkou je, prečo sa tak Moskva rozhodla urobiť teraz. 

Odpoveď Kremľa

Zdá sa, že odpoveďou je, že Kremeľ sa napokon rozhodol, ako povedal Medvedev, že „rokovania s Ukrajincami sú úplne zbytočné“. Ukrajinská vláda nie je v ruských očiach schopná dodržať sľuby, ktoré dala v dohode z Minska II, a preto je teraz potrebné nájsť alternatívny prístup k riešeniu problému Donbasu.

Zdalo by sa tiež, že Moskva stratila akúkoľvek nádej, ktorú kedysi mala, že západoeurópski podporovatelia Ukrajiny by ju mohli dotlačiť, aby prijala ustanovenia Minska II. 

https://www.hlavnydennik.sk/2021/11/23/ked-vojaci-komunikuju-je-nadej

Vidno to na bezprecedentnom rozhodnutí ruského ministerstva zahraničných vecí minulý týždeň zverejniť svoju korešpondenciu s Francúzskom a Nemeckom, ktoré sú s Ruskom a Ukrajinou členmi „Normandského formátu“. Ten má pomôcť implementovať dohodu z Minska II. Podľa Rusov korešpondencia ukázala, že Francúzsko a Nemecko namiesto pomoci pri realizácii ho iba sabotovali.

Rusko zmenilo postoj

Od začiatku vojny v Donbase je oficiálnym stanoviskom ruskej vlády, že Doneck a Lugansk sú súčasťou Ukrajiny a mali by byť s ňou znovu začlenené prostredníctvom udelenia značnej regionálnej autonómie. Putinov dekrét ukazuje, že Rusko sa teraz uberá iným smerom – postupnou integráciou odtrhnutých regiónov do vlastnej krajiny.

Rozhodnutie v roku 2019 umožniť ľuďom žijúcim na Donbase požiadať o ruské občianstvo bolo prvým krokom týmto smerom. Tento nový krok je ďalší. 

Keby Lukašenko pre syna menil daňový a odvodový systém, čo by sa asi u nás písalo?
Predstavme si, že severokórejský diktátor mení zákony krajiny iba pre to, že jeho sestra bola nespokojná v reštaurácii so službami. Alebo si predstavme, že prezident Lukašenko zmení pravidlá cestnej premávky, lebo jeho synovi prekáža obmedzenie... Čítať ďalej
23 | 11 | 2021 | Ivan Brožík

Podkope to kyjevskú stratégiu hospodárskej vojny a urobí z územia súčasť ruského ekonomického priestoru. Postupne prispeje k premene Donbasu na de facto región Ruskej federácie.

Moskva upúšťa od rokovaní s Kyjevom

Moskva teraz jednoznačne upúšťa od rokovaní s Kyjevom. V tomto procese sa nerozhoduje pre vojnu, ale pre plíživú anexiu Donbasu. Čím ďalej tento proces pôjde, tým ťažšie bude zvrátiť ho. 

V skutočnosti už môže byť neskoro. Minsk II dal Ukrajine šancu získať Donbass späť. Teraz ho možno stratilo navždy...

Je jasné, že Orbán bude trvalým tŕňom v oku Bruselu
Názor Paula A. Nuttalla (Russia Today) Vyhlásenie maďarského premiéra Viktora Orbána, že má za cieľ reformovať Európsku Úniu zvnútra, príliš neuvítajú niektoré západoeurópske národy unavené problémami, ktoré im neustále spôsobuje, myslí si... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!