Keby Lukašenko pre syna menil daňový a odvodový systém, čo by sa asi u nás písalo?
23 | 11 | 2021 I Ivan Brožík

Predstavme si, že severokórejský diktátor mení zákony krajiny iba pre to, že jeho sestra bola nespokojná v reštaurácii so službami. Alebo si predstavme, že prezident Lukašenko zmení pravidlá cestnej premávky, lebo jeho synovi prekáža obmedzenie rýchlosti. Náš mainstream by pravdepodobne explodoval. Ak však nášmu ministrovi financií a de facto politickému vlastníkovi (dúfam, že nie nadlho) Slovenska dcéra povie, že v reštaurácii jej nechutí detská porcia a chce polovicu "dospeláckej", alebo chce pohár vody zdarma, tak je to dôvod pre daňovú a odvodovú reformu živnostníkov na Slovensku. (Ivan Brožík)

Niečo tu veľmi smrdí. Buď Kim či Lukašenko nie sú diktátori, alebo sú nimi všetci traja menovaní páni. A to treba pripomenúť, že ani Kim, ani Lukašenko nespravili ani zďaleka nič podobné tomu, čo sme si vypočuli na tlačovke ministra financií k jeho návrhom na zmeny v daňovo-odvodovom systéme živnostníkov. A ani v parlamente, poslanci, tradične spomínajúci Kima a Lukašenka ako ľudských netvorov, teraz nič. A v mainstreame, samozrejme, k takejto praxi tiež nič. Ani slovo. Nikto si naozaj nevšímol "argumenty", ktoré nepoužívajú ani tie najodstrašujúce príklady diktátorstva verejne?

Likvidácia samostatných

Návrh zmien v (zjednodušene) daniach živnostníkov je iba púhy oznam o ich likvidácii z pozície štátu. Dôvod je zjavný. Živnostník je relatívne nezávislý na dirigencii štátu. Živnostník spravidla volí inak, ako zamestnanec, tiež nezávisle. Živnostníka možno iba ťažko ovládať a manipulovať a ak, tak iba cez dane a odvody. Ministrovi financií je úplne jedno, že živnostník je od slova živiť sa. Uživiť svoju rodinu a dať prácu nejakým ľuďom bez práce. Milionárom bez majetku je to naozaj úplne jedno. Ministrovi financií je jedno, že živnostník pracuje 52 týždňov v roku, bez dovolenky, hoci má na ňu nárok, lebo mu ju nikto nepreplatí a mesiac by musel s celou rodinou doslova žrať trávu. Živnostník je proste politicky triedny nepriateľ. Odpad. Treba mu ekonomicky zakrútiť krkom.

Pilier ekonomiky

"Malé a stredné podniky sú bezpochyby pilierom slovenského hospodárstva. Tvoria 99,9 percentný podiel z celkového počtu podnikateľských subjektov, v podnikovej ekonomike poskytujú pracovné príležitosti 71,8 percenta aktívnej pracovnej sily a podieľajú sa 55,1 percenta na tvorbe pridanej hodnoty." By si mal prečítať minister financií v Analýze stavu malého a stredného podnikania na stránke Ministerstva hospodárstva SR. Na tej istej stránke by si minister financií mohol prečítať aj Správu o stave malého a stredného podnikania na Slovensku v roku 2020. "V roku 2020 sa po predchádzajúcom náraste znížil počet aktívnych fyzických osôb (FO) – podnikateľov o 2,9 percenta. Za poklesom stojí najmä nižší počet živnostníkov ako najvýznamnejšej právnej formy FO – podnikateľov. Pandémia sa podpísala v roku 2020 aj pod zníženie počtu nových podnikateľských subjektov. Podľa údajov došlo k zníženiu počtu vzniknutých malých a stredných o 2 percentá (resp. o 1 709 podnikateľských subjektov). Takže, poďme dvíhať dane, zaťažme FO ešte viac, lebo naša dcéra nie je spokojná a ako tvrdím JA, má pravdu! A JA mám nespochybniteľnú pravdu!

Nie všetci živnostníci aj s rodinami chodia po reštikách

Dokonca by sa dalo povedať aj číslo, koľkí z nich už sú zadlžení až po uši, na krku majú exekúcie a navyše - áno, práve preto, že zodpovedajú celým svojim majetkom za prípadné škody, majú tie exekúcie. Čím a za čo zodpovedá za napáchané škody minister financií? Pán minister argumentuje zrovnoprávnením so zamestnancami. Dobre, ktorému živnostníkovi klient zaplatí výrobné priestory, prostriedky a náklady? No žiadnemu, to všetko sú, na rozdiel od zamestnanca, náklady, ktoré znižujú príjem živnostníka. Ktorému živnostníkovi preplatí klient mesiac dovolenky? Žiadnemu! Môžeme pokračovať dokola a dokola.

Hľadajú sa ešte aspoň trochu súdni politici

Ak ste medzi nimi, zastavte to, prosím! Odmietnite tento diktátorský a navyše absolútne tendenčný a neodborný vražedný prístup! Majte aspoň vy zvyšky rozumu. Pomyslite si ešte aspoň vy na to, že tu živoria ľudia, na ktorých štát nevynakladá ani euro ročne! V stredoveku sa odvádzal "psí tridsiatok". Matovič po živnostníkoch a malých podnikateľoch chce tretinové výpalné! Kam sa na neho hrabú deväťdesiate roky v gastrobiznise, herniach a pornopriemysle... To boli iba smiešni trochári. Kam sa na toto hrabe Kim či Lukašenko!