Prvá švédska premiérka odstúpila niekoľko hodín po zvolení
25 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Novozvolená švédska premiérka Magdalena Anderssonová oznámila svoju rezignáciu len niekoľko hodín po tom, čo sa zapísala do histórie ako prvá žena na čele krajiny, informuje portál RT.

Premiérkou len pár hodín
"Povedala som, že chcem odstúpiť z funkcie premiérky," informovala Anderssonová v stredu v Štokholme novinárov. Stalo sa tak ihneď po rozpade koalície vedenej jej Sociálnodemokratickou stranou. 54-ročná Anderssonová údajne hľadá novú podporu po tom, čo Strana zelených vystúpila z novej vládnucej menšinovej koalície.
 
Koalícia mala po stredajšom zvolení novej premiérky vládnuť len s minimálnym počtom hlasov. Za švédsku ministerku financií Anderssonovú hlasovalo 117 poslancov a 174 bolo proti, pričom 57 poslancov sa hlasovania zdržalo. Švédsky zákon umožňuje menovať premiérov, pokiaľ väčšina Riksdagu – 175 poslancov – nebude hlasovať proti.
 
https://www.hlavnydennik.sk/2021/11/24/plyn-pochopili-nemci-realitu
Kameňom úrazu - návrh rozpočtu

Po Anderssonovej historickom víťazstve, vďaka ktorému sa Švédsko stalo poslednou severskou krajinou s ženskou hlavou štátu, však rýchlo nasledovala legislatívna porážka. Pretože Strana stredu odmietla súhlasiť s ostatnými členmi koalície pri podpore vládneho návrhu rozpočtu. 

Poslanci namiesto toho schválili konkurenčný rozpočet navrhnutý tromi konzervatívnymi stranami vrátane Švédskych demokratov.

Hoci Anderssonová povedala, že by mohla riadiť krajinu s opozičným rozpočtom, Zelení sa zdráhali, pričom spolulíderka Marta Steneviová novinárom povedala, že strana potrebuje moc, aby presadila svoju vlastnú politiku. "Úlohou Strany zelených v politike nie je implementovať rozpočet dohodnutý so Švédskymi demokratmi."

https://www.hlavnydennik.sk/2021/11/24/putin-sa-zaockoval-experimentalnou-vakcinou-do-nosa

Nechce vládu s pochybnou legitimitou

Anderssonová následne povedala, že nechce viesť vládu, „kde môžu byť dôvody spochybňovať jej legitimitu“. Hovorcovi Riksdagu Andreasovi Norlenovi údajne povedala, že má záujem viesť sociálnodemokratickú vládu jednej strany. Vo Švédsku sú na september naplánované všeobecné voľby. 

Sociálni demokrati zvolili Anderssonovú, aby nahradila Stefana Lofvena, ktorý začiatkom tohto mesiaca odstúpil z funkcie premiéra a šéfa strany. Lofven oznámil svoj zámer odstúpiť v auguste uprostred politických bojov, vrátane hlasovania o nedôvere proti nemu, a dúfal, že svojmu nástupcovi poskytne „najlepšie podmienky“ pred budúcoročnými voľbami.

Biden pozval Taiwan na decembrový summit o demokracii - Čína sa hnevá. Maďarsko medzi pozvanými nie je
Prezident USA Joe Biden pozval približne 110 krajín na decembrový virtuálny summit o demokracii. Podľa zoznamu, ktorý zverejnilo americké ministerstvo zahraničných vecí, Čína ani Turecko nie sú medzi pozvanými krajinami. Na druhej strane je pozvaný... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!