Chcete stráviť sviatky v zahraničí? Vieme, ako dlho platia covid pasy v štátoch Európy
25 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Ak sa v najbližšom období chystáte do zahraničia, radšej zbystrite pozornosť! Digitálny covid certifikát, ktorý nám dáva pečiatku o očkovaní a ponúka uľahčený voľný pohyb, totiž nemá všade rovnakú dobu platnosti, píše portál tvnoviny.sk.

Každá krajina inak

Štandardná doba platnosti Covid passu je 365 dní, teda celých 12 mesiacov. Okrem troch susedných krajín - Poľska, Maďarska a Ukrajiny - Covid pass na rok uznávajú trebárs aj v Chorvátsku či v Nemecku.

Jednou z výnimiek je Francúzsko, kde platnosť certifikátu  vyprší až po 13 mesiacoch od očkovania.

Na druhej strane sú štáty, kde certifikát o očkovaní je platný len na niekoľko mesiacov. Konkrétne v Rakúsku a v Taliansku je to deväť, v Izraeli dokonca len pol roka.

Právnička Laššáková: Vyhrať vojnu s Covidom, môžeme iba s pravdou
Ústavná právnička Judita Laššáková a pár jej poznámok na margo aktuálneho diania. Rozhorčený prejav "Prezidentka mala po návšteve nemocnice rozhorčený prejav o tom, ako „nerozumie krajine, v ktorej žije“. Vraj treba „prestať šíriť bludy o... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Neohraničená platnosť

Najbenevolentnejšie z hľadiska platnosti Covid passov je to v Slovinsku a Turecku. V týchto dvoch štátoch podľa našich informácií platia neobmedzene. Ako uvádza české ministerstvo zdravotníctva, ani u našich susedov nie je stanovené, kedy certifikát vyprší.

Validita covid pasov vo vybraných krajinách.

 
Európska komisia chce platnosť zosúladiť

Nejednotné podmienky viedli Európsku komisiu k tomu, že prišla s návrhom zosúladiť dobu platnosti certifikátov, ako aj uznávanie tretej posilňujúcej dávky vakcíny.

Podľa komisárky Európskej únie pre zdravie a bezpečnosť potravín Stelly Kyriakidisovej už prebehla diskusia s členskými krajinami EÚ ohľadom certifikátov.

Pripravte sa - dvojtýždňový lockdown skončí v apríli!
Je to tu. Lockdown až do jari. Alebo je niekto taký naivný, že verí, že to bude fakt trvať len dva týždne? Kladie otázku opozičný poslanec parlamentu za stranu Smer-SD Ľuboš Blaha vo svojom statuse na sociálnej sieti. Vidíme, že vakcína NIE JE... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Európa sprísňuje opatrenia

Rastúci počet prípadov nákazy koronavírusom v mnohých členských krajinách EÚ spôsobil, že tieto krajiny pristúpili k sprísňovaniu pandemických opatrení.

Rakúsko sa v pondelok (22. 11.) stalo prvou krajinou západnej Európy, ktorá zaviedla od uvedenia vakcín proti koronavírusu na trh tvrdý lockdown a pristúpila k opätovnému uzatvoreniu základných obchodov, reštaurácií, barov a kaviarní.

Dnes sme sa k nášmu susedovi pripojili s tvrdým lockdownom aj my - Slovensko.

Platí zákaz hromadných podujatí, no sú aj výnimky. Ktoré sú to?
Na Slovensku platí od štvrtka núdzový stav. To znamená zákaz vychádzania a tak isto sú zakázané hromadné podujatia. No aj tu sa nájdu nejaké výnimky zo zákazu. Ktoré sú to? Čo sa môže konať? Z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!