V Kežmarku sa pustili do likvidácie envirozáťaže po armáde
24 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Kežmarok je jedným z mnohých miest, kde pôsobila ako Česko-slovenská armáda, tak "spriatelené" armády Varšavskej zmluvy. Tá naša sa zbavila mnohých takýchto pôsobísk a tie "spriatelené" odišli pred 30 rokmi. Ostali tu po nich kasárne a v nich obrovské množstvá kontaminovej zeminy. V uplynulých dňoch vyťažili približne štyritisíc ton takejto zeminy práve v kasárňach v Kežmarku. Informoval Korzár Spiš.

Zmena lokality 

Kasárne sa menia v rámci príprav zmeny na obytnú a rekreačno oddychovú zónu, ktorá bude obsahovať aj promenádu po brehu rieky Poprad. Celý projekt chce realizovať mesto. Podľa primátora Jána Ferenčáka (Hlas-SD) cieľom samosprávy je, do piatich rokoch vybudovať bývanie so zeleňou a priestorom pre komunitné aktivity.

Tak ostrý status na prezidentku ste od Belousovovej dlho nevideli
Včera, na margo vystúpenia Čaputovej a jej "prehre", sa vyjadrilo viacero známych osobností. Medzi nimi je aj šéfka strany Národ a Spravodlivosť Anna Belousovová. Jej mimoriadne ostré slová na adresu prezidentky sú odkazom agónie spoločnosti a... Čítať ďalej
24 | 11 | 2021 | Ivan Mihale

Olej unikal aj do Popradu

Areál niekdajších kasární v širšom centre mesta bol už niekoľko rokov v takom stave, že z neho vykurovací olej vytekal do rieky Poprad. Mesto v spolupráci s MŽP SR začalo s likvidáciou tejto envirozáťaže koncom roka 2020. „Momentálne je potrebné zrealizovať rekultiváciu lokality. Práce pokračujú podľa našich informácií v zmysle časového harmonogramu,“ dodal Ferenčák.

Mesto pracuje na zmene územného plánu.

„Návrh prechádza rokovaním s verejnosťou, orgánmi štátnej správy a správcami verejného dopravného a technického vybavenia územia. Proces však ešte nie je ukončený a stále pokračuje z dôvodu námietok niektorých poslancov a občanov,“ vysvetlil primátor. Samospráve sa podarilo obstarať a zabezpečiť vypracovanie štúdie pre dizajn budúcej obytnej zóny. „Ide o nevyhnutný východiskový dokument pre prípadnú verejnú obchodnú súťaž, následné rokovania a usmerňovanie urbanisticko-architektonickej činnosti a výstavby v danom území,“ zhodnotil Ferenčák.

Nevysporiadané pozemky

sú podľa kežmarského primátora najväčším problémom. Mesto sa viac ako rok snaží nájsť vhodné riešenie s vyšším územným celkom a dohodnúť sa na vzájomnej zámene majetku, ktorého súčasťou je aj časť územia bývalých kasární. V ich areáli s rozlohou približne dva hektáre sa nachádza desať budov. Tri z nich a zhruba pol hektára pôdy získal od mesta zámenou Prešovský samosprávny kraj v máji 2017. Ten tam plánoval vybudovať študentské mestečko, no zámer sa nakoniec nerealizoval.

Takto sa vyhadzujú v predvečer LOCKDOWNU hostia od stola a od večere!!!
Prvé dva dni lockdownu pre nezaočkovaných. Reštaurácia v Trnave, obed a pri ňom sedí rodina s dieťaťom. Taká normálna situácia, kým nepríde polícia. Situácia, ktorú na svoju sociálnu sieť zavesilii chlapi z Hollywood Burger. Tí už dlhší čas bojujú... Čítať ďalej
23 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Aké sú plány mesta?

Mesto Kežmarok chce v lokalite v najbližších rokoch vybudovať komplex s približne 400 bytovými jednotkami. Ten by podľa primátora mohol umožniť cenovo dostupnejšie bývanie. Tvoriť by ho mali nízkopodlažné bytové domy. V spodných podlažiach na úrovni ulicebudú obchodné priestory s cieľom poskytnutia služieb obyvateľom. Súčasťou plánu je aj vybudovanie dažďových záhrad a výsadba nových drevín.

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!