Lockdown pre všetkých aj núdzový stav sú na spadnutie!
24 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Ešte len pár dní platí tzv. lockdown pre neočkovaných, a už je na pretrase tvrdý lockdown pre všetkých bez rozdielu! Ale až taký tvrdý, ako sme zažili na jar, zrejme nebude. COVID automat však má aj ručnú brzdu. Aký lockdown nás teda pravdepodobne čaká?

Dve koaličné strany s tvrdým lockdownom súhlasia, dve sú zatiaľ proti. SaS a Za ľudí žiadajú výhody pre očkovaných. Koalícia teda musela nájsť kompromis. V COVID automate sa však spomína aj aplikovanie prísnych celonárodných obmedzení, píše portál topky.sk. Čo to znamená?

Zatiaľ len neočkovaní

Odborníci i minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský pred časom určili červenú čiaru. Mala ňou byť hranica 3 200 hospitalizácií. Vtedy budú musieť nemocnice úplne zastaviť „bielu medicínu“ a odložia všetky plánované operácie či zákroky. Liečiť už budú len covidových pacientov a tých, ktorí budú z iných príčin v ohrození života.

Aktuálne nám do kritickej hranice chýba už len 18 pacientov. Preto vláda práve rokuje o zavedení celoplošného lockdownu. 

Veľká anketa: Politici prehovorili, ako by riešili súčasný pandemický stav
Z mapy Slovenska sa na Covid semafore pomaly stáva jedna veľká čierna diera. Pandemická situácia sa zo dňa na deň zhoršuje a na poplach už nebijú len odborníci, ale aj politici. Čo si myslia naši politici o povinnom očkovaní či celoplošnom... Čítať ďalej
24 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Zatiaľ však platia sprísnené pravidlá len pre neočkovaných. Prístup nemajú do nákupných centier, prevádzok či reštaurácií. Povolený majú vstup len do esenciálnych prevádzok, ktorých zoznam však Úrad verejného zdravotníctva značne rozšíril a ako tvrdý lockdown to určite nevyzerá. 

 

Čoskoro prekročíme kľúčovú hranicu:

Zdroj: ÚVZ

Ako by teda mohol lockdown vyzerať?

O finálnej podobe nových pravidiel dnes rozhoduje vláda. Lockdown by mal platiť od štvrtka 25. novembra do 15. decembra. Zároveň by mal návrh obsahovať aj vyhlásenie núdzového stavu na 21 dní, ktorým by mala vláda možnosť povolať zdravotníkov či armádu.

Mikas vyliezol z ulity a prehovoril
Mali by sa prijať také opatrenia, ktoré by sa dotkli všetkých a budú prísne. V stredu to pred rokovaním vlády v súvislosti so šírením nového koronavírusu povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas. Priznal, že presne nevie, ako aktuálne vyzerá posledná... Čítať ďalej
24 | 11 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

V rámci núdzového stavu je teda možné počas lockdownu obmedziť aj pohyb, to by malo platiť v čase od 5:00 do 1:00 nasledujúceho dňa. Obmedzenie pohybu by sa nemalo vzťahovať na cestu do práce, cestu do obchodu (potraviny, lekáreň, drogéria, potreby pre zvieratá, cesty do banky a pod.), cestu na poštu, cestu na pohreb, na test, cestu do prírody a pod. Školy by sa zatvárať nemali.

Zopakujeme si jar 2021?

Takýto lockdown je nám známy už z druhej vlny a trval niekoľko mesiacov. Dve koaličné strany však boli proti úplnému lockdownu, požadovali výnimky pre očkovaných. Zatiaľ nie je jasné, aké výnimky by to mali byť, ale očkovaní by zrejme mali mať prístup do viacerých obchodov napríklad ako sú obchody s oblečením či obuv.

Ostatné prevádzky vrátane hotelov, reštaurácií, kaviarní, barov či ubytovacích zariadení majú byť najbližšie takmer tri týždne zatvorené. Po istom čase má vláda vyhodnotiť situáciu, ak sa nezlepší, lockdown bude pokračovať.

Parlament reaguje na vulgarizmus vo vlastnom webe
Už pred pár dňami sme vás informovali, že niekomu napadol veľmi ... povedzme netradičný pokus o vtip. Na zoznam poslancov, ktorí v tomto volebnom období sedia v parlamente, sa dostanete aj veľmi netradičným a expresívnym spôsobom. Stačí zadať do... Čítať ďalej
24 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!